Live

PSD și PNL dublează impozitul aplicat băncilor, pe ultima sută de metri. Instituțiile trebuie să plătească 2% pe cifra de afaceri

Data publicării:
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Coaliția de guvernare modifică din mers pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul urmează să-și asume răspunderea în Parlament marți, la ora 18:00. Pe parcursul zilei au fost depuse mai multe amendamente, iar unele prevederi au fost modificate. Spre exemplu, impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat - noua cotă e de 2%, potrivit News.ro.

Liderii coaliției s-au reunit marți la Palatul Victoria pentru a definitiva forma finală a proiectului de măsuri fiscale. Pe parcursul zilei au stabilit și ce amendamente acceptă înainte ca Guvernul să meargă în Parlament pentru a-și asuma răspunderea pe acest pachet. În acest context, multe dintre prevederi sunt schimbate din mers.

Una dintre noile prevederi se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%.

Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii, cu amendamentele acceptate.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.

Legea, atacată la CCR

USR și Forța Dreptei au anunțat că vor ataca la CCR pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul vrea să-și asume răspunderea în Parlament.

"Ciolacu încalcă legea și Constituția ca să alimenteze clientela de partid", spune liderul USR, Cătălin Drulă. Sesizarea va fi depusă de USR și Forța Dreptei. Cele două partide susțin că vor include și zecile de obiecții de neconstituționalitate scrise chiar de specialiștii din Ministerul Justiției, dar ignorate de ministrul PNL Alina Gorghiu. Atacul la CCR este calea sigură pentru ca „Legea Creșterii Taxelor” să nu intre în vigoare, la 1 octombrie, arată semnatarii sesizării.

„Dacă un om politic, Alina Gorghiu, pentru a-și sprijini șeful, pe Marcel Ciolacu, a trecut peste argumentele de neconstituționalitate, noi nu vom face acest lucru și le vom pune pe masa judecătorilor Curții Constituționale. Avem convingerea că, judecând drept și patriotic, nu au cum să nu declare această lege neconstituțională în ansamblul său”, declară Cătălin Drulă. Președintele USR subliniază faptul că legea pentru care Marcel Ciolacu vrea să-și angajeze răspunderea încalcă Constituția și mai multe legi în vigoare, printre care Codul fiscal și Legea responsabilității fiscale.

„Practic, în acest moment, Marcel Ciolacu guvernează prin decret. Și mergem apoi la motivele care țin de dublă impozitare, de justa așezare a sarcinii fiscale. Toate principiile de drept și principiile de responsabilitate fiscală ale unui stat sunt călcate în picioare în numele alimentării clientelei de partid cu banii de care e nevoie pentru acele portbagaje pe care le-am văzut în aceste zile. Milioane și miliarde de lei sunt jefuiți din bugetul de stat și Marcel Ciolacu dă un atac economiei naționale, dă un atac mediului privat, vrea să le ia banii, să-i bage în portbagajul acestor oameni”, precizează Cătălin Drulă.

Editor : C.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

PSD insistă ca Ciolacu să rămână premier și în viitorul Executiv. Paul Stănescu: „Încerc să-l conving.” Cum arată acum noul Guvern

Premierul ungar Viktor Orban, primit de Marcel Ciolacu, la Guvern. Cei doi au discutat despre avantajele aderării României la Schengen

Partenerii noștri