Norica Nicolai şi Renate Weber, despre ordonanța care scapă corupții: E normală, nu e amnistie mascată
Europarlamentarii ALDE Norica Nicolai şi Renate Weber susţin promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă privind contestaţia în anulare, spunând că altfel nu poate fi îndreptată o greşeală care a fost făcută la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ele au precizat că în acest caz nu se poate vorbi de o amnistie mascată deoarece procesele se vor rejudeca.
Norica Nicolai a declarat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, că este necesară o asemenea ordonanţă de urgenţă.
„Este necesar pentru că completele nelegal constituite sunt motive în actualul Cod de nulitate absolută a procesului şi în condiţiile astea când eu am prevedere deja în Cod eu trebuie să fac în aşa fel încât să pot să pun această prevedere în vigoare. Ca atare, să repun în termen pe cei care au ieşit din termenul pentru contestaţia în anulare. Deci este absolut firesc”, a afirmat europarlamentarul ALDE.
Renate Weber a afirmat în cadrul aceleaşi conferinţe de presă, că repunerea în termen este o situaţie care intervine când dintr-un motiv care nu depindea de persoana respectivă nu s-a putut exercita această cale de atac.
„În mod normal contestaţia în anulare este o cale excepţională pe care poţi să o exerciţi. Problema este că oamenii pot să o exercite de la un anume moment, dar dacă au ştiut care este momentul acela? Momentul acela a fost declarat atunci când Curtea Constituţională a spus că acele completuri sunt într-o componenţă care nu era legală şi repunerea în termen este pur şi simplu o situaţie iarăşi care intervine când, dintr-un motiv major care nu depindea de mine, tu nu ai putut să exerciţi această cale, nu a depins de tine, abia Curtea Constituţională a stabilit. De aceea repunerea în termen este normală”, a precizat Weber.
Întrebată dacă este o amnistie mascată, Renate Weber a răspuns: „Nu e amnistie, se duc în instanţă. Poate mulţi sunt recondamnaţi, sper ca cei care au fost achitaţi să îşi păstreze achitarea, dar nu poţi să ştii niciodată ce se întâmplă când se rejudecă. (…) Nu este o amnistie şi este evident că pentru viitor. Haideţi să facem o analogie. Legea retrocedărilor imobilelor care au fost confiscate de regimul comunist, legea s-a aplicat pentru viitor, dar confiscările nu s-au petrecut în trecut?”, a mai spus Weber.
Ea a menţionat că altfel nu poate fi soluţionată o astfel de greşelă.
“Nu ai cum să soluţionezi altfel o greşeală ca să nu spun un abuz enorm făcut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, a mai precizat Renate Weber.
La rândul său, Norica Nicolai a completat spunând că este vorba de un abuz în serviciu.
„E un abuz în serviciu, haideţi să fim serioşi, din partea la amândouă şi a lui Tarcea şi a lui Livia Stanciu. E o infracţiune. Când ai lege şi nu o respecţi….Decizia Curţii e clară”, a menţionat europarlamentarul ALDE.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.
„Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite”, a precizat ministrul Justiţiei, subliniind însă că „atenţia ar trebui să se îndrepte cel puţijm în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii şi am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”.
„La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG”, a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehică legislativă privind tarnsparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că OUG privind contestaţiile în anulare, aşa cum a fost prezentată, este cras neconstituţională şi că PSD încearcă să caute soluţii pentru politicienii săi cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid.
Sursa: News.ro
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News