Nicolicea, după al treilea refuz al președintelui Iohannis: Un nou conflict juridic de natură constituțională
Deputatul PSD Eugen Nicolicea consideră că președintele Iohannis a încălcat de două ori o decizie a CCR privind numirile a doi membri în Guvern: o dată prin refuzul Liei Olguța Vasilescu și o dată prin nepronunțarea în cazul lui Mircea Drăghici. Cei doi au fost propuși a treia oară la Dezvoltare, respectiv Transporturi.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
Diana Șoșoacă a făcut propagandă legionară, interzisă prin lege
Iohannis, cheltuieli uriașe pe vizitele externe. Cum au evoluat costurile cu deplasările sale de când a ajuns la Cotroceni
Ce cheltuieli a avut Klaus Iohannis în deplasările externe, în doi ani de mandat
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Ciolacu, despre terenul de golf de la vila lui Iohannis
Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde
„Sunt niște motive care nu pot fi invocate în acest stadiu. CCR a avut trei decizii care au clarificat aceste lucruri, că în situația propunerii a două persoane pentru funcția respectivă, Olguța Vasilescu e a doua propunere după ce a fost refuzat Ilan Laufer, președintele nu mai poate să refuze decât pe motive de legalitate. Ce a invocat dânsul nu sunt motive de legalitate”, a spus Eugen Nicolicea, deputat PSD, într-o intervenție telefonică la Digi24.
În opinia deputatului, noul refuz al președintelui este „un nou conflict juridic de natură constituțională”.
„Rezolvarea nu se poate face decât de CCR. Aș da câteva citate: dreptul de alegere a persoanelor propuse îi aparține premierului, care răspunde politic în fața Parlamentului. Președintele are o anumită marjă de apreciere, zicea Curtea în ultima decizie, dar această marjă a fost determinată de deciziile anterioare: 356/2007 și 98/2008, adică nu aprecieri de soiul pe care le-a făcut dl. președinte. A doua propunere nu mai poate să fie refuzată de președinte pentru că nu are drept de veto, iar răspunderea pentru aceasta propunere îi aparține premierului”, a adăugat Nicolicea.
El a adăugat că „am așteptat ca președintele să se conformeze deciziilor CCR” și consideră că președintele Iohannis nu a respectat deciziile CCR încă de la primul refuz al Olguței Vasilescu.
Întrebat de ce nu a reclamat conflictul constituțională încă de atunci, deputatul PSD a spus că „pentru primele refuzuri a fost sesizare la CCR și aceasta a generat o a treia decizie și și pe aceasta a încălcat-o azi”.
În plus, Eugen Nicolicea susține că șeful statului a încălcat o decizie a CCR și prin faptul că nu a dat un răspuns în ceea ce-l privește pe Mircea Drăghici, propus la Ministerul Transporturilor: „Nepronunțându-se, este tot un conflict de natură constituțională”.
El a mai spus că refuzul de astăzi încă nu a fost discutat în partid, iar „o sesizare la CCR pot să o aprobe în principiu, dar trebuie scrisă în detaliu. Nu poți să sesizezi Curtea fără argumentații juridice”.
Citește și
Reacția Liei Olguța Vasilescu după ce a fost refuzată iar de Iohannis: Îi fac plângere penală
PSD, după ce Iohannis a refuzat-o pe Vasilescu la Dezvoltare: „Președintele Bețe-n-Roate”
De ce a respins-o Iohannis pe Vasilescu și a treia oară la Dezvoltare: „Nu are pregătirea necesară”
Klaus Iohannis afirmă în scrisoarea adersată premierului Dăncilă că „analizând activitatea persoanei propuse, astfel cum rezultă aceasta din documentația transmisă, constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are pregătirea de specialitate necesară în niciunul dintre domeniile care fac obiectul de activitate al ministerului pentru care este propusă”.
Șeful statului mai argumentează că, în funcțiile avute până acum - de primar și parlamentar - Olguța Vasilescu nu a căpătat experința necesară pentru a fi numită la Dezvoltare.
„În calitate de primar, doamna Lia-Olguța Vasilescu nu a promovat și nu a gestionat politici publice de nivel național, iar în calitate de parlamentar a desfășurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei și mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experiența obținută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii și protecției sociale”, i-a transmis șeful statului.
De asemenea, președintele mai spune că Vasilescu nu a promovat transparența ca ministru al muncii și că a făcut „declarații controversate”, „atacuri la persoană virulente” și „presiuni asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News