Ministrul propus de PNL la Cultură, criticat de un deputat USR: Nu-l pot vota, oricât de mult ar fi coborât standardele dl. Breaz
Deputatul PNL Bogdan Gheorghiu, propus la Ministerul Culturii în Guvernul Orban, este criticat de deputatul USR Iulian Bulai, colegul său din comisia parlamentară de Cultură. Potrivit acestuia, Gheorghiu a avut o activitate „modestă”, nu se poate lăuda cu realizări precum deschiderea unui „OTV de Suceava” și, prin urmare, nu poate fi votat la audierile din comisiile parlamentare. Bulai îndeamnă PNL să facă altă propunere la acest portofoliu.
Iulian Bulai spune, vineri, că deputatul Bogdan Gheorghiu, propunerea PNL pentru Ministerul Culturii, este colegul său în Comisia de cultură de trei ani de zile și că în tot acest timp i-a urmărit activitatea „foarte modestă”.
„Și, cu tot respectul colegial, mă văd în imposibilitatea morală de a-l vota ca ministru la audierile ce urmează. Cu tot respectul colegial, dl Gheorghiu nu are nicio calitate dintre cele necesare, minime, pentru un ministru al Culturii”, subliniază deputatul USR.
„Să fii prezent aproape săptămânal, în calitate de deputat, în emisiunile televiziunii locale al cărei asociat unic încă ești nu te califică pentru această poziție. Nici să invoci în CV fondarea unui „teatru dramatic“ despre a cărui existență nu știe nimeni și nu se găsesc urme. Nici să-ți incluzi la realizări profesionale deschiderea OTV-ului de Suceava. PNL zice că vrea să revoluționeze Institutul Cultural Român și diplomația culturală – și propune să facă asta cu un ministru care-n propriul CV declară că înțelege și vorbește doar engleza, la nivel de punctele generale dintr-o conversație cotidiană (B1)”, mai arată Bulai.
Iulian Bulai: Capitala Culturală Europeană Timișoara 2021, unde e primar PNL, nu apare în programul de guvernare PNL
El a vorbit și despre „cum vede PNL urgențele culturii, după aproape un an cu această catastrofă numită Daniel Breaz”.
„Dl. Breaz a finanțat cu două paie proiectele editoriale ale AFCN, iar Ministerul de Finanțe a „confiscat“ temporar 7 milioane de lei deja existente în conturile AFCN? Ei bine, soluția PNL e... reorganizarea AFCN, versiunea PNL la „victima e de vină, a făcut ea ceva“. Capitala Culturală Europeană Timișoara 2021 – unde primarul e de la PNL – e în blocaj, iar investițiile promise nici n-au început, darămite să se termine și să permită organizarea pentru 2021? Ei bine, Timișoara 2021 nici nu apare în pagina (că o pagină e, și nu vreau să comentez cum e formulată) destinată culturii (și cultelor) din programul de guvernare PNL. Zero. Nimic. În schimb, PNL scrie că are în vedere „debirocratizarea administraţiei publice locale care finanţează cultura“. Ei, asta puteau s-o facă de mult primarii PNL și-n mod cert nu e treaba guvernului, de vreme ce, în România, administrația publică locală are AUTONOMIE... administrativă”, mai spune deputatul USR.
Iulian Bulai precizează că „până și dezastrul Breaz recunoaște că situația Castelului Peleș e dramatică și trebuie găsită o soluție, și pentru renovarea Castelului și a Pelișorului (înainte să facă victime printre turiști), și pentru relația cu actualii proprietari, Casa Regală. Ce zice PNL despre Peleș? Absolut nimic”.
„Cultura contemporană? Aia care se face cu oameni vii, pentru oamenii vii? Educația culturală? Cultura în afara marilor orașe? Noile media? Secolul XXI? Nu există pentru PNL”, adaugă el.
Deputatul USR concluzionează că nu poate vota „un incompetent” la Ministerul Culturii „oricât de mult ar fi coborât standardele dl Breaz”.
„PNL are oameni capabili pentru acest domeniu – îl invit să propună această poziție cuiva despre care să putem crede că e acolo fiindcă merită și poate”, subliniază Iulian Bulai.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News