Ludovic Orban: Obiectivul nostru clar sunt anticipatele; vom purta negocieri cu toate partidele, cu excepția PSD
Liderul PNL Ludovic Orban a declarat miercuri seara la Digi24 că după adoptarea moţiunii de cenzură, obiectivul clar al liberalilor este acela de a determina alegeri anticipate. Ludovic Orban a dezvăluit care este strategia pentru a ajunge la acest deznodământ - dorit și de președintele Klaus Iohannis: parlamentarii liberali NU vor vota învestirea a două guverne succesive. În plus, tot pentru acest obiectiv, premierul demis este dispus să poarte negocieri cu toate partidele, cu excepţia PSD.
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
„Obiectivul nostru clar este acela de a determina alegeri anticipate. Pentru a favoriza îndeplinirea condițiilor constitușionale care să îi permită președintelui României să dizolve Parlamentul este necesară respingerea a două propuneri de guvern, iar decizia PNL e clară: Parlamentarii PNL nu vor vota învestirea a două guverne succesive pentru a se putea fi dizolvat Parlamentul”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.
„Din punctul nostru de vedere, vom grăbi cât mai mult procedurile pentru ca în perioada de 60 de zile care este prevăzută de Constituţie să reuşim respingerea a două guverne”, a precizat Ludovic Orban. La observația că PSD, care are pârghiile de conducere în Parlament, ar putea tergiversa procedurile, Ludovic Orban s-a întrebat retoric: „Cât? Cât își imaginează PSD-ul că mai are România răbdare să-i tolereze și mai ales să le accepte toate șmecheriile? Nu pot să tragă de timp la nesfârșit” - este convingerea lui Ludovic Orban.
Pe de altă parte, el spune că PSD, UDMR și Pro România s-ar face de râs dacă ar vota învestirea Guvernului Orban, în contextul în care aceste formațiuni au votat pentru demiterea cabinetului său. „Să voteze Guvernul pe care l-au dat jos la moțiune? Înseamnă că nu sunt în această realitate. O să râdă toată țara de ei. Cum să votezi un guvern pe care l-ai demis? Își asumă riscurile, pentru că în cazul în care vor vota învestirea și generează majoritatea prin care se investește Guvernul înseamnă că ei nu mai pot să facă opoziție și că și-au bătut joc de România. Nimeni nu ar înțelege nimic”, crede Ludovic Orban.
„În funcţie de cum evoluează lucrurile, noi vrem cât mai rapid să se ajungă la un deznodământ, acest deznodământ va depinde de propunerile pe care le va face preşedintele României pentru că la ora actuală desemnarea propunerii de prim-ministru este un atribut constituţional al preşedintelui Klaus Iohannis. În funcţie de deciziile pe care le va lua preşedintele, se poate ajunge la anticipate şi aţi văzut că preşedintele a spus foarte clar că obiectivul domniei sale este acela de a se organiza alegeri anticipate pentru că Parlamentul de astăzi este în totală contradicţie cu opţiunile politice ale populaţiei. La alegerile europarlamentare, la alegerile prezidenţiale, la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis s-a văzut foarte clar care sunt obţiunile politice ale românilor care sunt într-o totală contradicţie cu structura actualului parlament”, a declarat Ludovic Orban.
„Din momentul desemnării unui premier, există un termen de maxim 10 zile în care guvernul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului, cu lista Guvernului şi cu programul de guvernare, după care sunt audiaţi miniştri în comisii, după care se întruneşte plenul într-un termen rezonbail. Din punctul nostru de vedere, vom grăbi cât mai mult procedurile pentru ca în perioada de 60 de zile care este prevăzută de Constituţie să reuşim respingerea două guverne”, a mai declarat Orban.
Întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parlament a fost prevăzut, Orban a răspuns: „Cu siguranţă. Întotdeauna, atunci când iei decizii, când declanşezi acţiuni trebuie să prevezi în strategie ambele variante. În orice strategie analizăm care sunt toate variantele posibile şi stabilim care este reacţia şi continuarea acţiunii în funcţie de deznodământ. Trebuie să pregăteşti o formulă de răspuns şi un plan de acţiune aferent pentru fiecare variantă care poate apărea în decursul unui demers. Ei aveau două variante, ori să accepte alegerea primarilor în două tururi sau să creeze cadrul pentru declanşarea anticipatelor”.
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News