Ludovic Orban explică de unde vin voturile pentru învestirea guvernului său
Liderul liberal Ludovic Orban, premier desemnat, a explicat luni seara, la Digi24, de unde va avea cele minimum 233 de voturi necesare pentru a-și trece guvernul prin Parlament. În afară de voturile formațiunilor cu care a semnat acorduri și înțelegeri, el mizează și pe voturile unor parlamentari din Pro România, din PSD sau independenți.
Ludovic Orban spune că există o „certitudine” că vor fi 225 de voturi pentru învestirea guvernului său, iar restul de voturi necesare până la cel puțin 233 vor veni din negocieri individuale. Premierul desemnat a detaliat la Digi24 de unde va lua aceste voturi:
„Cu siguranță vor fi voturi și de la parlamentarii care astăzi sunt în PSD și vor fi voturi, probabil, și de la parlamentari Pro România care nu vor agrea această poziție de obstrucție pe a abordat-o domnul Ponta și care e aproape să fie aceeași cu poziția PSD”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.
El a menționat numele deputaților independenți Adrian Dohotaru și Oana Bîzgan.
„Dacă vă spun că șansele de a obține votul de învestitură sunt foarte mari, așa este. Am purtat discuții individuale cu foarte mulți parlamentari independenți, cum e domnul Dohotaru, doamna Bîzgan. (...) Una este poziționarea la moțiune, alta e poziționarea la învestirea guvernului. Eu cred că (Dohotaru - n.r.) e mai degrabă înclinat să voteze”, a afirmat Ludovic Orban.
Deputatul independent Adrian Dohotaru nu a votat moțiunea de cenzură.
Întrebat despre Oana Bâzgan, a spus că „vom vedea” și a repetat că se poartă discuții individuale.
„Eu m-am ferit să abordăm parlamentari de la Pro România din respect că ei au contribuit la demiterea Guvernului Dăncilă. Dar dacă văd obstrucţionism, atunci o să avem şi discuţii individuale”, a spus Ludovic Orban.
Despre declarația lui Paul Stănescu, care a spus că un nou guvern trebuie neapărat votat, Ludovic Orban spune că e o declarație „de bun-simț”, dar nu are certitudinea ca înseamnă automat și un vot pentru guvernul Orban din partea social-democratului. „Vom vedea”, a comentat liderul PNL. El a spus că a avut o singură întâlnire cu Paul Stănescu, cu ocazia Birourilor Permanente reunite, când a fost vorba despre „o strângere de mână și câteva cuvinte de complezență”.
Ce oferă liderul PNL parlamentarilor cu care are discuții individuale
Ludovic Orban a anunţat, luni, că a semnat acorduri şi înţelegeri cu grupul minorităţilor naţionale, cu PMP, USR, UDMR şi ALDE, având sprijinul lor pentru învestirea Guvernului. „Numeric, astăzi am depăşit cifra de 233 de parlamentari care susţin învestirea Guvernului. Sigur, negocierile continuă, pentru că vrem să ne luăm o marjă pentru situaţiile în care apar absenţe neaşteptate”, a spus el.
„Este o urgență învestirea unui guvern legitim. La ora actuală există foarte multe probleme, în aproape fiecare domneiu de activitate care nu pot fi rezolvate decât de un guvern care are deplină capacitate de exercițiu (...) Decizia politică (a PSD- n.r.) a fost să amâne cât mai mult votul de învestire a guvernului. Soluția asta e mai bună decât soluția propusă de Ponta, care a avut impietatea să propună să voteze joi sau vineri ignorând în mod deliberat faptul că e o mare sărbătoare creștină”, a spus Ludovic Orban la Digi24. „Ies urât din scenă. Au guvernat urât și din păcate, ies urât din scenă”, a spus Ludovic Orban, vorbind despre PSD și ideea că împingerea votului de învestire a guvernului Orban ar favoriza-o pe Viorica Dăncilă în alegerile prezidențiale.
Întrebat ce le oferă parlamentarilor în discuțiile individuale, Ludovic Orban a răspuns: „Unora nu le oferim nimic. Altora le spunem că pur și simplu așa e corect, să voteze învestirea unui cabinet. E un comportament normal și firesc să nu se asocieze unui boicot rușinos și perceput de opinia publică într-un mod extrem de prost. Cu siguranță, acum nu vă pot dezvălui detaliile tuturor discuțiilor pe care le purtăm cu parlamentari, obiectivul nostru este să obținem sprijinul pentru învestirea guvernului, nu neapărat să luăm parlamentari în PNL”.
Strict pragmatic, nu era mai ușor să-i oferiți lui Victor Ponta funcția de comisar european și acum ați fi avut guvernul ca și trecut? a mai fost întrebat Ludovic Orban. „Nu pot să-i ofer nimic. Aveți și altă întrebare în afară de dl Ponta? Chiar mi se pare nerelevant. Dl Ponta a anunțat o poziție, nu știu dacă decizia a fost luată în forurile statutare ale partidului, e poziția domniei sale, cred că am spus ceea ce am avut de spus”, a punctat Ludovic Orban.
Ludovic Orban se declară optimist. „Am convingerea că indiferent de decizia pe care o va lua Victor Ponta, va exista cvorum luni și vom avea voturile necesare pentru învestirea guvernului”, a declarat liderul liberal. „Cred că așa cum arată aritmetica parlamentară astăzi și mai ales strategia noastră de negociere, așa cum este gândită, avem capacitatea de a obține cvorumul de ședință și votul de învestire, chiar și în condițiile în care Victor Ponta se asociază boicotului anunțat de PSD”, a punctat premierul desemnat.
Cum a eșuat moțiunea de cenzură a PSD
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Editor: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News