Live

Legea pensiilor. Opoziția forțează creșterea pensiilor cu 70% de la 1 ianuarie 2019

Data actualizării: Data publicării:

În Comisia pentru Drepturile Omului, parlamentarii opoziției au reușit să obțină majorarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2019 în loc de septembrie 2019. Potrivit amendamentului, punctul de pensie ar fi trebuit să se majoreze direct la nivelul prevăzut pentru anul 2021. Ulterior, în Comisia de muncă, amendamentul a fost respins. Urmează votul în plen. Încercarea opoziției vine în contextul în care, de la începutul săptămânii trecute, coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate în Camera Deputaților, Cameră decizională pentru noua lege a pensiilor.

ACTUALIZARE. Amendamentul care prevedea creșterea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2019 a fost respins în Comisia de muncă a Camerei.

„Din păcate, la Comisia de muncă a Camerei Deputaților, amendamentul cu privire la punctul de pensie la valoarea de 1.875 lei de la 1 ianuarie 2019 a fost respins. Asta înseamnă că, «datorită» Guvernului Dragnea-Dăncilă, pensionarii vor primi fix zero începând cu 1 ianuarie 2019. Propunerea lor, care va fi votată mâine în plen, este ca punctul de pensie sa crească abia de la 1 septembrie 2019, la valoarea de 1.265, față de 1.100 cât e în acest moment, ceea ce nu va acoperi nici măcar rata inflației”, a declarat, pe contul său de Facebook, deputatul Cătălin Nechifor.

-----

„Pro România reușește în Parlament să impună decizii importante. Astăzi, deputații Pro România au obținut unanimitate pe amendamentul depus în cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, prin care punctul de pensie va avea valoarea de 1.875 lei, începând din data de 1 ianuarie 2019. În varianta inițială, susținută de Dragnea și Dăncilă, creșterea punctului de pensie era etapizată pe durata a trei ani, după cum urmează:
- 1 septembrie 2019 - 1.265 lei
- 1 septembrie 2020 - 1.775 lei
- 1 septembrie 2021 - 1.875 lei”, scrie Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Pentru ca pensiile să crească cu 70% de la începutul anului următor (cât ar însemna majorarea punctului de pensie de la 1.100 de lei, cât este acum, la 1.875 lei), amendamentele trebuie să fie acceptate însă și în Comisia de Muncă, iar după aceea în plenul Camerei Deputaților.

Săptămâna trecută, fostul premier PSD a făcut o propunere partidelor din „Alianța Anti-Dragnea” ca, la dezbaterea în Camera Deputaților a noii legi a pensiilor, să voteze un amendament potrivit căruia toate măririle să se aplice de la 1 ianuarie 2019 nu din 2021.

„1. Dacă există bani la buget pentru măririle promise de Guvern atunci trebuie dați imediat. Părinții și bunicii noștri au dreptul să primească imediat pensii mai mari care să compenseze inflația și creșterile uriașe de prețuri.

2. Dacă nu există bani în buget în 2019 atunci cu siguranță nu au cum să existe nici în 2021 (cum au promis după alegeri). Nu trebuie să acceptăm ca părinții și bunicii noștri să fie mințiți și manipulați de o gașcă de hoți ticăloși”, scria ex-premierul PSD.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD discută despre excluderea din partid a lui Victor Ponta. Ce alte teme vor mai aborda social-democrații, în ședința de azi

Ce se ferește să spună clar presei din România recunoaște în Financial Times: Victor Ponta îl votează pe Călin Georgescu

Antonescu, acuzații la adresa lui Ponta: Când faci milioane din consultanță cu firme turcești sau sârbești, te interesează mai puțin UE

Victor Ponta: „Nu o voi vota pe Elena Lasconi, nu e pregătită să fie președinte.” Ce spune despre Călin Georgescu

Partenerii noștri