Video Klaus Iohannis continuă turneul în Africa. „Tanzania poate conta pe România în ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu UE”
Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, vineri, de omoloaga sa din Tanzania, Samia Suluhu Hassan, la State House din Dar es Salaam. Șeful statului a declarat că obiectivul vizitei sale în această țară „este intensificarea dialogului politico-diplomatic și deschiderea de noi perspective de cooperare”. „Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre în raport cu partenerii africani”, a subliniat Iohannis.
Very timely discussions in Dar es Salaam today with President @SuluhuSamia of the United Republic of Tanzania, in preparation of next year celebration of 60 years of 🇷🇴-🇹🇿 diplomatic relations, based on trust, solid friendship, and mutual respect. pic.twitter.com/PtqSDKeqQz
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) November 17, 2023
ACTUALIZARE 11:50 Klaus Iohannis a declarat că „Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană”. El a salutat semnarea celor două memorandumuri de înțelegere care vor consolida şi aprofunda cooperarea dintre cele două țări.
Redăm integral discursul președintelui, în Tanzania:
„Îmi face mare plăcere să mă aflu astăzi în vizită de stat în Republica Unită Tanzania. Avem o relație îndelungată, caracterizată prin respect și încredere reciprocă, iar anul viitor vom marca deja 60 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale.
Obiectivul acestei vizite este intensificarea dialogului politico-diplomatic și deschiderea de noi perspective de cooperare. În acest spirit, i-am adresat doamnei Președinte Samia Hassan invitația de a întreprinde o vizită în România, pentru a continua discuțiile foarte bune pe care le-am avut astăzi.
Am stabilit o serie de priorități de urmărit de către autoritățile din cele două țări în perioada imediat următoare. I-am împărtășit doamnei Președinte viziunea României privind redinamizarea relațiilor noastre cu statele continentului african, în contextul în care România a adoptat recent Strategia Națională pentru Africa. Tanzania este un partener valoros în demersurile strategice ale țării noastre în raport cu partenerii africani.
Convorbirile noastre au fost deschise și productive. Am constatat că avem teme de interes comun și poziții similare față de multe dintre provocările globale actuale. Avem o bază solidă pentru extinderea relațiilor noastre bilaterale și am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Tanzania, cum ar fi educație, protecție civilă, agricultură, silvicultură, IT și securitate cibernetică.
În acest sens, salut semnarea astăzi a două memorandumuri de înțelegere care urmăresc intensificarea cooperării bilaterale în domeniul managementului riscului de dezastre și al asistenței umanitare internaționale, precum și a cooperării științifice, economice și tehnice în domeniul agriculturii și al mediului.
Am constatat că avem și un număr de antreprenori români în Tanzania, activi în special în domeniul turismului. Am convingerea că vom continua să lucrăm împreună pentru a încuraja mediul de afaceri din Tanzania și din România să demareze și alte proiecte comune.
I-am transmis, totodată, doamnei Președinte că Tanzania poate conta pe România în ceea ce privește promovarea și dezvoltarea relațiilor cu Uniunea Europeană. În cadrul discuțiilor de astăzi am avut și un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale și internaționale de actualitate.
România, ca și Tanzania, este interesată de soluționarea situațiilor de criză la nivel global prin dialog, prin instrumente multilaterale și prin respectarea dreptului internațional. Ca vecin direct al Ucrainei și stat riveran la Marea Neagră, i-am prezentat doamnei Președinte evaluările României cu privire la situația de securitate din regiunea noastră și în legătură cu evoluțiile războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.
De asemenea, am discutat concret despre modul în care putem gestiona multiplele consecințe ale războiului, inclusiv din perspectiva asigurării securității alimentare a statelor din Africa. Am prezentat amplele măsuri politico-diplomatice, logistice și administrative luate de România pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina, inclusiv către țările africane.
Nu în ultimul rând, am abordat situația din Orientul Mijlociu, subliniind necesitatea ca violențele să nu se extindă, civilii să fie protejați, ajutoarele umanitare să aibă acces în zonă și dreptul internațional să fie respectat.
România are convingerea că doar soluția celor două state poate asigura pacea și stabilitatea pe termen lung în regiune.
De asemenea, am arătat că România a decis să transfere către populația civilă din Gaza peste 230 de tone de ajutoare umanitare, în valoare de aproape 2 milioane de euro. Îi mulțumesc doamnei Președinte pentru discuții și pentru primirea ospitalieră. Sunt convins că prin implementarea celor decise astăzi, relațiile noastre se vor dezvolta în viitor în toate domeniile de interes comun”.
Două memorandumuri, semnate în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintei Tanzaniei
ACTUALIZARE 11:30 Administraţia Prezidenţială anunţă că, cu prilejul vizitei de stat a Preşedintelui Klaus Iohannis în Republica Unită Tanzania s-au semnat în prezenţa celor doi şefi de stat, două documente bilaterale sectoriale, care vor consolida şi aprofunda cooperarea în domeniile vizate.
Este vorba de un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Afacerilor Interne din România prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernul Republicii Unite Tanzania prin Biroul Prim-ministrului.
„Scopul documentului îl constituie promovarea cooperării între părţi în domeniile managementului riscului de dezastre, respectiv al asistenţei umanitare internaţionale. Se încurajează schimbul de cunoştinţe şi experienţă prin experţi guvernamentali şi practicieni, pe teme precum: promovarea culturii de prevenire a riscurilor de dezastre, atenuarea ameninţărilor, reducerea vulnerabilităţii şi creşterea rezistenţei comunităţilor locale şi a infrastructurii critice; pregătirea pentru dezastre şi răspunsul umanitar, inclusiv serviciile medicale de urgenţă, în cazul pandemiilor; cooperarea operaţiunilor de căutare şi salvare în aer, pe apă şi terestru şi managementul în caz de incendii forestiere; formare profesională în managementul riscului de dezastre cu certificare, exerciţii şi programe de schimb de experţi; proiecte comune de cercetare şi inovare privind managementul riscului de dezastre; managementul informaţiilor şi al comunicării în situaţii de urgenţă; implementarea acţiunilor anticipative pentru comunităţile expuse riscului de dezastre şi schimbări climatice”, arată Cotroceniul.
Administraţia Prezidenţială mai afirmă că al doilea Memorandum de Înţelegere este între Academia de Ştiinţe Agricole şi Forestiere din România şi Universitatea Sokoine pentru Agricultură din Tanzania privind Cooperarea şi Cercetarea Agricolă.
„Documentul promovează şi încurajează cooperarea ştiinţifică, economică şi tehnică între cele două instituţii şi institutele sau centrele lor de cercetare în domeniul agriculturii şi mediului, inclusiv prin schimburi de informaţii şi experienţă, dezvoltarea de programe comune de cercetare, elaborarea de proiecte comune bilaterale şi multilaterale, organizarea activităţilor de comunicare şi promovarea activităţilor de cercetare”, se arată în comunicat.
Știrea inițială
Sâmbătă, şeful statului va fi primit de preşedintele Zanzibarului, Hussein Mwinyi. Cei doi vor avea convorbiri oficiale, urmate de un dejun oficial.
Duminică, va fi organizată o ceremonie de rămas bun la State House din Dar es Salaam.
Preşedintele Klaus Iohannis a început, marţi, turneul în Africa cu vizita de stat în Kenya. El a fost primit de omologul kenyan, William Ruto. Ulterior, a participat la Sediul ONU de la Nairobi la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP - United Nations Environment Program.
Miercuri, şeful statului s-a întâlnit cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Kenya, Alfred Nganga Mutua, şi cu directorul general al Kenya Wildlife Service, Erustus Kanga, în cadrul unei vizite la Parcul Naţional Nairobi, iar joi a mers la Uthiru Girls High School.
Turneul preşedintelui Klaus Iohannis în Africa va continua cu vizita de stat în Republica Cabo Verde, unde va avea consultări cu preşedintele Jose Maria Neves.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho.
Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.
Şeful statului va încheia vizitele în Africa pe 23 noiembrie. Ultima deplasare din acest turneu este în Republica Senegal, unde preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul Macky Sall.
Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News