Live

Kelemen Hunor: Cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă. Să vedem dacă se reface coaliţia

Data publicării:
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Facebook

Kelemen Hunor a declarat că rezultatul votului de marţi la moţiunea de cenzură este unul aşteptat. Liderul UDMR susţine că partidele care au dat jos Guvernul nu au venit cu o alternativă, motiv pentru care trebuie văzut dacă există posibilitatea de a se reface coaliţia.

"În primul rând, este un rezultat aşteptat. Nu este nicio surpriză, fiindcă nu te cerţi cu matematica, nu te cerţi cu cifrele şi, după anunţurile făcute de colegii din PSD, USR PLUS, AUR înainte de moţiune, era clar că nimeni nu a lăsat niciun pic de loc de manevră şi toţi o să meargă spre a vota moţiunea de cenzură şi în condiţiile în care marea majoritate a moţiunii de cenzură îi critica pe colegii de la USR şi acest lucru s-a văzut şi la dezbaterea moţiunii. Problema e că cei care au dat jos Guvernul nu au venit cu alternativă, că de obicei, când ai majoritate de 280 de voturi, dai jos un Guvern, vii cu alternativă. Asta este aşteptarea societăţii, asta este aşteptarea în lumea politică şi economică. Dai jos Guvernul, ăsta este jocul democratic, şi vii cu o propunere de prim-ministru, o coaliţie PSD-USR PLUS-AUR. Dar ei nu cred că se gândesc la această variantă fiindcă, dacă s-ar fi gândit, ei ar fi anunţat deja o astfel de alianţă şi o astfel de majoritate. Pentru ei era mai important să fie dat jos Guvernul decât să se uite ce se va întâmpla mâine, poimâine. În aceste condiţii, trebuie să începem discuţiile cu foştii parteneri, în primul rând cu USR PLUS, să vedem dacă există posibilitatea de a reface coaliţia", a afirmat pentru Agerpres liderul UDMR.

Kelemen Hunor a adăugat că este foarte sceptic în legătură cu o astfel de posibilitate, de refacere a coaliţiei de guvernare.

"După discursurile de astăzi, după tot ce s-a întâmplat în aceste zile, e greu de crezut că se poate. Deci poţi să dai jos pe primul ministru, care este şi preşedintele PNL-ului, dar în a doua clipă cu el trebuie să stai la masă, să discuţi. Şi asta înseamnă că ori nu vrei să te întorci la guvernare, ori nu ţii cont de o grămadă de chestii umane, nu de altceva. Din acest punct de vedere, există o oarecare reţinere în ceea ce ne priveşte", a argumentat Kelemen Hunor.

O altă variantă care poate fi luată în considerare, în acest context, este aceea a unui guvern minoritar, a mai spus liderul UDMR.

"Dar aici trebuie să găseşti un om care are capacitatea de a închega o majoritate parlamentară pentru un guvern minoritar şi pentru susţinere parlamentară, pentru o anumită perioadă - de jumătate de an, de un an, de trei ani, acum depinde. Şi această variantă cred că este o variantă absolut fezabilă, important este să găsim o soluţie cât de repede se poate, fiindcă suntem în valul 4 al pandemiei, plus celelalte chestiuni - inflaţia, preţurile la energie şi tot ce ţine de guvernarea ţării. Deci trebuie să ne mişcăm destul de repede", a adăugat preşedintele UDMR.

Guvernul Cîțu a fost demis

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost adoptată, marţi, de Parlament.

S-au înregistrat 281 voturi "pentru" din cele 281 exprimate. Au fost prezenţi 318 parlamentari. Parlamentarii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale nu au votat. Pentru a trece moţiunea era nevoie de 234 voturi favorabile.

Citește și: Dacian Cioloș, după succesul moțiunii de cenzură: „Drum bun, domnule Cîțu!”

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri