Kamala Harris: „Sunt în România astăzi ca să reîntăresc angajamentul SUA că vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO”
Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a ajuns vineri la Bucureşti, în prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Kamala Harris vine în vizită oficială în România în contextul amenințărilor de securitate produse de războiul de agresiune pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei.
ACTUALIZARE, 18.15: Aeronava Air Force Two a decolat de pe aeroportul Otopeni.
ACTUALIZARE, 18.06: Ușile s-au închis, iar aeronava urmează să decoleze în scurt timp.
ACTUALIZARE, 18.03: După ce a salutat din nou delegația română care a condus-o la Otopeni, vicepreședintele SUA a urcat în aeronava Air Force Two, dar nu înainte de a face cu mâna la cameră.
ACTUALIZARE, 18.00: Kamala Harris a ajuns la Aeroport.
ACTUALIZARE, 16.40: S-a terminat conferința de presă, iar vicepreședintele SUA urmează să plec spre aeroportul Otopeni.
ACTUALIZARE, 16.19: Principalele declarații ale vicepreședintelui SUA, Kamala Harris:
- Mulțumesc pentru prietenie și primirea călduroasă.
- Aș vrea să mă adresez direct românilor și să le mulțumesc din partea SUA.
- România a fost absolută extraodinară și a dat dovadă de generozitate și curaj.
- Am văzut cum i-ați primit pe refugiați și ați dovedit atât de mult curaj.
- Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.
- Puterea alianței noatre este acum mai mare decât oricând și include angajamentul nostru să apărăm principiile noastre și integritatea teritorială.
- Sunt prezentă aici pentru a reafirma angajamentul SUA.
- Demonstrăm angajamentul SUA față de securitatea României, am trimis de curând 1.000 de trupe în România.
- 2.000 de militari sunt gata să apere flancul estic al NATO.
- Am întărit acțiunile noastre de descurajare și apărare colective.
- Îi mulțumesc președintelui Iohannis pentru leadershipul pe flancul estic al NATO;
- Am luat decizia în Congres să acordăm un ajutor de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina.
- 4 miliarde dintre aeștia merg direct pentru asistența umanitară.
- Am fost profund mișcată despre ceea ce mi-ați relatat în legătură cu refugiații din Ucraina.
- Mulțumesc românilor pentru ce ați făcut din punct de vedere umanitar pentru refugiații ucraineni.
- Relația SUA-România este una puternică și de durată, care va continua și peste ani. Mulțumesc României și președintelui Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
VIDEO: Kamala Harris, discursul de acceptare a înfrângerii
Alegeri SUA 2024. S-a deschis prima secție de votare
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Sumele uriașe cheltuite de candidații la alegerile prezidențiale din SUA
Beyoncé a urcat pe scenă la mitingul Kamalei Harris
Prima reacție SRI, după alerta de securitate emisă de SUA: „SRI nu are date pentru creșterea nivelului de alertă teroristă”
Mărturia unei românce aflate în mijlocul uraganului Milton din Florida: A fost pericol. Multă lume a plecat prea târziu
ACTUALIZARE, 16.10: Principalele declarații ale președintelui României, Klaus Iohannis:
- Îi mulțumesc doamnei vicepreședinte pentru prezența sa în România, în aceste momente de cumpănă pentru comunitatea democratică și pentru securitatea euroatlantică.
- Vizita dumneavoastră, doamnă Vicepreședinte, reflectă, o dată în plus, profunzimea și soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral și angajamentul ferm al Statelor Unite pentru securitatea României și a Aliaților de pe Flancul Estic.
- I-am transmis doamnei Vicepreședinte aprecierea României pentru eforturile și leadership-ul Statelor Unite, ale Președintelui Biden, ale domniei sale și ale întregii Administrații de la Washington, în acest context foarte complicat.
- NATO va acționa fără ezitare pentru a apăra fiecare aliat.
- Securitatea începe acasă. În acest sens am luat decizia de a mări cheltuielile pentru apărare de la 2% din PIB la 2,5%.
- Dialogul continuu și coordonarea strânsă ale Statelor Unite cu România și cu toți aliații și partenerii au avut o contribuție esențială la conturarea răspunsului unitar și puternic al comunității internaționale la acțiunile Rusiei.
- Am coagulat, împreună, un răspuns ferm și prompt, atât în planul asistenței pe multiple paliere pentru Ucraina și pentru persoanele afectate de conflict, cât și în ceea ce privește sancțiunile aplicate Rusiei și măsurile de adaptare a posturii Aliate în ansamblul său, mai ales pe Flancul Estic.
- Doamna Vicepreședinte a reconfirmat, în cadrul discuțiilor noastre de astăzi, angajamentul deplin al Statelor Unite ale Americii pentru Articolul 5 – privind apărarea colectivă – al Tratatului de la Washington al NATO.
- Acest articol cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul ferm, prompt, decisiv al întregii Alianțe.
- O spun cu foarte mare responsabilitate – NATO va acționa fără ezitare pentru apărarea fiecărui stat aliat, inclusiv, evident, a României.
- Este un scenariu pe care cu toții dorim să îl evităm. Dar noi, ca Aliați – o spun alături de cel mai important Partener Strategic al nostru – nu vom ceda niciun milimetru în ceea ce privește respectarea angajamentelor care ne leagă.
- Am mulțumit pentru aceste garanții de securitate de nezdruncinat, așa cum societatea românească nu a mai beneficiat până acum în istoria noastră și datorită cărora fiecare cetățean al României poate să fie liniștit, fără grijă pentru siguranța sa și a familiei sale.
- Am mulțumit, de asemenea, pentru consolidarea prezenței militare a Statelor Unite în România. Am discutat, în același timp, despre necesitatea, în acest context tensionat, a creșterii în continuare a prezenței militare americane și aliate în România, pe termen lung, ca măsură suplimentară de asigurare a securității țării noastre, dar și a întregii regiuni.
- Am evaluat imlicațiile pe termen lung ale inavziei în Ucraina. Am stabilit să cooperăm pentru a continua eforturile de consolidare a posturii defensive a flancului sudic al NATO.
- Am subliniat că e necesară operaționalizarea cât mai rapidă a grupului de luptă al NATO din România.
- România consideră necesară regândirea substanțială a abordării posturii NATO pe flancul estic. Avem nevoie de o prezneță puternică cât mai curând posibil.
- Am discutat și despre răspunsul în plan umanitar. România și SUA au acordat sprijin pe multiple paliere Ucraineni. Am decis operaționalizaea la Suceava a unui hub care, cu sprijinul UE, colectează și trimite sprijinul umanitar pentru Ucraina. Am invitat SUA să sprijine acest centru.
- Am discutat despre sprijinul pe care trebuie să îl dăm Republicii Moldova, cu un număr mare de refugiați.
- După cum probabil vă amintiți, am lansat în marja reuniunii Summitului COP 26 de la Glasgow proiectul comun România-SUA de includere a Reactoarelor Mici Modulare în sistemul național din România. Am convenit să continuăm și să intensificăm cooperarea noastră pe acest palier strategic.
- Nu în ultimul rând, un aspect fundamental pentru succesul eforturilor noastre vizând asigurarea securității comune este menținerea și consolidarea relației transatlantice, prin asigurarea unității și a coordonării Uniunii Europene, Statelor Unite, NATO și G7.
- România și-a adus propria contribuție în acest sens prin promovarea Formatului București 9, care a fost foarte eficient și în contextul actual.
- Anul acesta aniversăm 25 de ani de la lansarea Parteneriatului nostru Strategic, care s-a dezvoltat continuu în ultimii ani și se află în prezent, clar, la cel mai înalt nivel din istoria sa.
- Pe lângă cooperarea consolidată în domeniul apărării și securității și al inițiativelor ambițioase în sectorul energiei, am discutat cu doamna Vicepreședinte să continuăm aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, de la cea economică – inclusiv prin dezvoltarea proiectelor strategice prioritare regionale de interconectare de interes pentru România, până la consolidarea cooperării științifice și, sigur, a relațiilor interumane.
- Am discutat, de asemenea, chestiunea Visa Waiver pentru România și sperăm să avem rezultate și pe această linie.
- Încă o dată, îmi exprim satisfacția pentru realizarea vizitei în România a doamnei Vicepreședinte Harris.
- Sunt sigur că discuțiile de substanță pe care le-am avut vor fi urmate de măsuri concrete și decizii adecvate, decizii adecvate contextului fără precedent pe care îl traversăm în această perioadă.
ACTUALIZARE, 16.08: A început conferința de presă comună a vicepreședintelui SUA alături președintele României, după o jumătate de oră de întârziere de la momentul stabilit inițial.
ACTUALIZARE, 14.40: Kamala Harris a semnat în cartea de onoare și a avut un scurt schimb de replici public cu Klaus Iohannis, în care vorbit despre importanța parteneriatul România-SUA și i-a mulțumit președintelui României pentru întâlnire. Președintele Klaus Iohanis i-a mulțumit, de asemenea, vicepreședintelui american pentru că este în România în aceste vremuri de conflict, iar vicepreședinta SUA a mai precizat că tocmai de aceea se află acum în România, ca să sublinieze angajamentul ferm față de țara noastră.
ACTUALIZARE, 14.35: Ambasada SUA în România a scris pe Facebook despre vizita vicepreședintelui american.
ACTUALIZARE, 14.12: Kamala Harris și Klaus Iohannis au ajuns în holul Palatului Cotroceni și au făcut fotografia oficială, după care s-au retras pentru discuții tête-à-tête.
ACTUALIZARE, 14.04: Vicepreședintele SUA și președintele României au ascultat intonarea imnurilor naționale ale SUA și României.
ACTUALIZARE, 14.01: Kamala Harris a ajuns la Palatul Cotroceni și a fost întâmpinată de președintele Klaus Iohannis. La platoul de ceremonii de la Palatul Cotroceni mai sunt și premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Florin Cîțu. Din delegația de primire mai fac parte consilierii prezidențiali Luminița Odobescu și Ion Oprișor.
ACTUALIZARE, 13.37: Vicepreședintele SUA a plecat de la Aeroportul Otopeni. Cele trei mașini oficiale identice care fac parte din delegațiea americană se îndreaptă spre Palatul Cotroceni.
ACTUALIZARE, 13.29: După ce echipele de securitate au verificat timp de mai multe minute ieșirea, scara și împrejurimile avionului, vicepreședintele SUA a coborât din aeronava care a adus-o la București, fiind întâmpinată de către o delegație din care fac parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu și ambasadorul român în SUA Andrei Muraru.
ACTUALIZARE, 13.25: În contextul evenimentelor prilejuite de vizita vicepreședintelui american Kamala Harris, Brigada Rutieră București a recomandat evitarea, în intervalul orar 12:00 – 17:00, deplasărilor pe Drumul Național 1 (DN1).
Pentru a preîntâmpina formarea eventualelor ambuteiaje care ar crea disconfort participanților la trafic, Brigada Rutieră București roagă cetățenii să țină cont de această informare.
Măsurile de securitate ar putea impune restricții punctuale, temporare, ale traficul rutier.
ACTUALIZARE, 13.10: Avionul vicepreședintei Statelor Unite, aeronava Air Force Two, a aterizat la Aeroportul Internațional Henri Coandă de la Otopeni.
Știre inițială
Joi, oficialul american s-a aflat în Polonia, iar vineri se va întâlni, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Klaus Iohannis. La întrevedere va participa şi premierul Nicolae Ciucă.
Ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 14,00, pe platoul de ceremonii de la Cotroceni, şi va fi urmată de fotografia oficială în Holul de onoare. Iohannis şi vicepreşedintele SUA vor avea loc convorbiri tete-a-tete şi convorbiri oficiale, la finalul cărora, la ora 15,30, vor susţine declaraţii de presă comune.
Joi, înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European, care se desfăşoară la Versailles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va discuta cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, despre postura NATO pe Flancul Estic, Grupul de Luptă aliat care ar urma să fie găzduit de România şi despre soldaţii americani care au venit în ţara noastră.
Despre această vizită oficială, Administraţia Prezidenţială a spus că prezenţa la Bucureşti a vicepreşedintelui Kamala Harris reconfirmă soliditatea Parteneriatului strategic bilateral şi angajamentul ferm al Statelor Unite de a susţine securitatea României şi a aliaţilor NATO de pe Flancul Estic, reflectând, totodată, aprecierea administraţiei americane pentru abordarea responsabilă şi implicată a ţării noastre în contextul ameninţărilor actuale de securitate generate de agresiunea ilegală a Federaţiei Ruse, precum şi în gestionarea fluxurilor de refugiaţi de la graniţe şi acordarea de asistenţă umanitară.
Întrevederea dintre cei doi oficiali se înscrie în cadrul eforturilor aliate şi transatlantice de coordonare strânsă în vederea gestionării situaţiei de securitate, în special la Marea Neagră, cu impact asupra securităţii euroatlantice, şi vine în continuarea consultărilor la cel mai înalt nivel între liderii aliaţi din 11, 18 şi 28 februarie, la care a participat preşedintele Klaus Iohannis şi care au avut loc la iniţiativa preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden.
"În acest context, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepreşedintele Kamala Harris vor discuta despre măsurile aliate de consolidare a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, inclusiv perspectiva creşterii în continuare a prezenţei militare americane şi aliate în România, ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni. De asemenea, va fi abordată coordonarea, în continuare, a comunităţii transatlantice privind adoptarea de noi sancţiuni privind Rusia", a precizat Administraţia Prezidenţială.
Vizita vicepreşedintelui Kamala Harris are loc şi în contextul împlinirii, în 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic bilateral. De asemenea, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, întrevederea dintre Klaus Iohannis şi Kamala Harris va reprezenta un bun prilej pentru reafirmarea ataşamentului comun pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi promovarea valorilor şi rezilienţei democratice.
Ultimul vicepreședinte american care a vizitat România a fost chiar actualul președinte de la Casa Albă, Joe Biden, în 2014.
Editor : Georgiana Marina | Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News