Live

Iohannis: Nu se putea anticipa opoziția Austriei față de intrarea României în Schengen. Trebuie să reluăm de destul de jos discuțiile

Data publicării:
Președintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că la Consiliul JAI trecut nu se putea face mai mult pentru aderarea României la Schengen, spunând că schimbarea de atitudine s-a produs doar cu câteva zile înainte de reuniunea din 8 decembrie „și nu a fost motivată de ce am făcut noi sau bulgarii sau alții”.

Klaus Iohannis a spus că nu e posibil acum să obțină acum o garanție din partea Consiliului European pentru un calendar de aderare la Schengen și punerea pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a Consiliului JAI sub președinția suedeză a Consiliului UE.

„Mă tem că așa ceva nu va fi posibil, pentru că Consiliul lucrează cu unanimitate. Concluziile se pot adopta doar dacă există unanimitate. Aceleași rețineri care au fost în JAI încă persistă și atunci nu putem să ne gândim că vom obține un rezultat senzațiional.

Suntem în faza în care trebuie să reluăm, nu chiar de la zero, dar de destul de jos toate discuțiile, să construim încă o dată întreaga abordare cu mai multă insistență, convingere, dar va necesita timp. Deci vă rog să nu aveți așteptarea că astăzi sau mâine în Consiliu se hotărăște ceva clar în ceea ce privește aderarea. Însă, pot să vă spun, personal îmi imaginez că o aderare este posibilă în 2023”, a afirmat Klaus Iohannis, la Bruxelles.

Acesta a spus că la Consiliul JAI trecut nu se putea face mai mult pentru aderarea României la Schengen.

„Schimbarea de atitudine s-a produs doar cu câteva zile înainte de JAI și nu a fost motivată de ce am făcut noi sau bulgarii sau alții. Sunt alte motivații mai politice acolo și nu s-a putut obține o schimbare de atitudine.

Nu se putea anticipa, fiindcă, vă amintiți, în 16 noiembrie, deci cu puțin timp înainte de Consiliul JAI, s-au întâlnit miniștrii de interne la București, inclusiv ministrul de interne austriac și toți au fost entuziaști și de acord că România intră în Schengen și atunci după puține zile și cu timp insuficient nici măcar pe procedură nu se mai putea amâna votul din JAI, a apărut această schimbare de atitudine”, a declarat șeful statului.

Ministrul de interne Lucian Bode a declarat, luni, la Parlament, că în întâlnirea pe care a avut-o cu omologul său austriac pe 23 noiembrie la Viena, Gerhard Karner i-a spus „Lucian, eu sunt un prieten al României și așa voi rămâne” și că poziția Austriei privind extinderea Spațiului Schengen „nu este împotriva României, ci împotriva unui sistem care nu funcționează”.

Problema migrației va fi ridicată la Consiliul European, scrie cotidianul austriac „Kronen Zeitung” care precizează că veto-ul extraordinar exercitat de Austria împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost menit să crească presiunea asupra Comisiei Europene pentru a lua măsuri mai ferme împotriva migraţiei ilegale. Cancelarul Karl Nehammer vine la summitul UE cu 5 condiţii, printre care și ridicarea unui gard la granița dintre Bulgaria și Turcia.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Partenerii noștri