Iohannis: Decuplarea de Bulgaria la votul pentru Schengen nu e o soluție bună. Ce a pregătit echipa mea conținea o decalare
Președintele Klaus Iohannis spune că intrarea împreună cu Bulgaria în Schengen este o opțiune „considerabil mai bună” și „de preferat față de cealaltă variantă”. Șeful statului a afirmat că România caută o soluție pentru un vot pozitiv dat ambelor state vecine care vor să intre în Spațiul Schengen, altfel Bulgaria ar „rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat”.
„În realitate avem două probleme. Prim este atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat «nu», dar cancelarul a spus că înseamnă o amânare, nu un vot definitiv, este o nuanțare a poziției. E valabil și pentru Bulgaria.
A doua este votul Olandei, care a fost mixt, pentru România a fost un «da», pentru Bulgaria a fost un jumătate «nu». Știu de la premierul Olandei că acest «nu» nu a fost definitiv, până se clarifică anumite probleme.
(...)
Pur teoretic, chestiunea cu votul olandez are două soluții: fie Olanda își schimbă opțiunea și spune «da», deci și România și Bulgaria, fie se votează separat și rămâne «da» pentru România, «nu» pentru Bulgaria.
Personal, cred că intrarea împreună în Schengen este considerabil mai bună, este de preferat față de cealaltă variantă. Imaginați-vă ce se întâmplă dacă Bulgaria, care nu este chiar o mare forță europeană, este un bun partener vecin al nostru, rămâne singură în fața valului migrator care nu a încetat. Nu cred că este o soluție bună. Soluția de decuplare ar fi o soluție de ultimă instanță, dar pe care eu și echipa mea n-o căutăm. Căutăm varianta să intrăm împreună.
Procedurile europene sunt foarte complexe și permit foarte multe abordări. Ceea ce a pregătit și a prezentat minstrul de interne a fost pregătit împreună cu echipa mea și nu conținea o decuplare, ci o decalare, adică România să intre prima și Bulgaria ulterior, dar votul să fie comun, doar termenele de intrare efectivă și condițiile de verificare să fie oarecum adaptate la fiecare țară”, a declarat miercuri Klaus Iohannis, înaintea participării la Summitul UE - ASEAN de la Bruxelles.
Întrebat dacă mai este în plan decalarea intrării efective a celor două state vecine în Schengen, Iohannis a răspuns: „Asta vom afla din foarte multe discuții și negocieri cu toți cei implicați, fiindcă trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt. Acest vot negativ are un impact puternic peste tot în Uniune, pentru că lucrăm pe unitate, pe solidaritate. Nu dorim să ajungem la conflicte între noi, ci la soluții împreună. Atunci se poate constata că peste tot lumea începe să caute totuși în varianta mai pozitivă și de aceea cred că soluția diplomatică este singura fezabilă, dar vom avea nevoie de ceva timp”.
Joi, Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, în care va ridica şi subiectul aderării României la spaţiul Schengen.
Șeful statului a mai declarat miercuri că nu va exista un boicot din partea statului român la adresa Austriei, referindu-se la declarațiile lui Marcel Ciolacu, care anunțase că România își va folosi dreptul de veto împotriva Austriei, care își dorește președinția OSCE.
Președintele a spus și că Guvernul nu va ataca la Curtea Europeană de Justiției votul dat de Austria împotriva României, referindu-se la declarațiile făcute de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, spunea în dimineața de dinaintea participării la Consiliul JAI, că „am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria (...) dar interesul României e mai presus de orice". „Orice compromis în interesul României îl vom accepta".
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News