FOTO. Semnăturile campaniei „Fără penali”, depuse la Parlament
USR a depus astăzi la Parlament 335.000 de semnături pentru inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. Este doar o primă tranșă, în condițiile în care au fost strânse peste un milion de semnături pentru această campanie.
Foto: Facebook / Cristian Ghinea, Dan Barna; Inquam Photos / Octav Ganea
Printre semnăturile validate, depuse la Parlament, sunt din județe precum Cluj (39.000), Dolj (24.000), Sibiu (25.000), Timiș (32.000), Vaslui (25.000), potrivit unui comunicat al USR.
„Inițiativa a avut un succes extraordinar pentru că mesajul său a ajuns la toate categoriile sociale de cetățeni. Ceea ce spunem noi, că vrem o Românie normală, decentă, fără penali și cu mai mult bun simț, este un mesaj cu care vibrează toată societatea, nu doar elita intelectuală din marile centre universitare. În cele cinci luni de campanie, în care eu însumi am strâns aproape 1.300 de semnături, alături de ceilalți voluntari am cunoscut România reală. Mobilizarea oamenilor ne-a arătat că schimbarea este posibilă. USR va face tot ce este posibil pentru a le face vocea auzită și în Parlament și prin declanșarea referendumului propus de inițiativă”, a spus președintele USR Dan Barna.
USR a anunțat că va depune plângeri penale pe numele tuturor primarilor care „au comis abuzuri și au anulat semnături interpretând discreționar legea ori încălcând-o cu bună știință”.
Inițiativa „Fără penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”
Inițiativa „va avea același parcurs ca și strânsul de semnături pt revizuirea Constituției cu privire la familia tradițională. Va primi un aviz de la CCR și, bineînțeles, se va dezbate în Parlament”, a spus Eugen Nicolicea, deputat PSD.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News