Live

Florin Cîțu, un rival pentru Ludovic Orban? Premierul sugerează că ar putea candida la Congresul PNL

Andreea Bratu Data actualizării: Data publicării:
Premierul Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Florin Cîțu sugerează că ar putea candida la Congresul PNL. Din poziția de vicepreședinte al partidului, el vorbește despre asumare, riscuri și costuri politice. Vizat de tot mai multe critici chiar din partid, Ludovic Orban transmite că orice membru PNL poate să candideze pentru orice functie de conducere în partid.

Abia în toamnă sunt alegeri în PNL, dar premierul Florin Cîțu, vicepreședinte în partid, vorbește despre reformă. Nu a anunțat că va ținti o funcție mai sus, dar în joc ar putea fi chiar scaunul lui Ludovic Orban, tot mai contestat.

Florin Cîțu a vorbit sâmbătă despre nevoia de asumare pentru ca direcția politică să fie cea bună.

„Ştiu că există un risc politic pentru premierul care îşi asumă aşa ceva, ştiu că în acest moment foarte mulţi lideri politici se dau la o parte pentru că a face reformă e complicat, e nevoie de asumare şi nu vrea nimeni să-şi asume acest lucru. Îmi asum eu, cu toate riscurile politice, chiar dacă ştiu că şi în PNL, unde eu activez ca vicepreşedinte, va urma un Congres şi vor fi şi acolo candidaturi. Nu mă interesează acest risc, îmi asum acest risc şi mai departe, indiferent de costul pe care s-ar putea să-l plătesc în acel Congres, pentru orice funcţie aş candida acolo”, a spus Florin Cîțu.

„Sunt vicepreşedinte al PNL, vă daţi seama, cu toţii vrem să candidăm la Congres”, a mai spus premierul. Întrebat dacă va candida pentru funcția de președinte al PNL, premierul a spus că „este prea devreme” să discute despre așa ceva.

„Eu v-am spus doar că în acest moment îmi asum orice risc politic pentru a face România să meargă pe direcţia bună. Cu orice cost politic, indiferent care este acela”, le-a precizat el jurnaliștilor.

Ce mesaj îi transmite Florin Cîțu lui Ludovic Orban

Mesajul a fost resimțit ca unul vizându-l pe Ludovic Orban, căruia Florin Cîțu a încercat să-i transmită, pe de o parte, că nu va fi controlat ușor în funcția de prim-ministru și, pe de altă parte, că nu a luat încă o decizie în privința Congresului. În orice caz, de candidat, va candida sigur, dar rămâne de văzut dacă tot pentru funcția de vicepreședinte PNL, pe care o deține și în prezent, sau dacă va dori mai mult.

Ce spune Florin Cîțu este că nu exclude de pe lista sa de opțiuni o candidatură poate mai importantă decât funcția pe care o deține în prezent în partid. Iar gândul duce, desigur, către cea de lider al Partidului Național Liberal. Este o decizie care trebuie analizată bine, pentru că lucrurile sunt clare: cine va candida împotriva lui Ludovic Orban fie va câștiga și va rămâne cu partidul, fie, dacă va pierde, e posibil să piardă mai mult decât această competiție politică internă.

Reacția lui Ludovic Orban

Imediat după alegerile parlamentare, în PNL au fost critici la adresa lui Ludovic Orban. Cele mai sonore au fost vocile lui Rareș Bogdan și Emil Boc.

„Orice membru al PNL poate să candideze pentru orice funcție de conducere din PNL”, a comentat sâmbătă Ludovic Orban, președinte al PNL, confruntat cu aceste critici.

Întrebat de perspectiva de a avea un contracandidat la șefia partidului în persoana lui Florin Cîțu, Ludovic Orban a spus: „Este o decie pe care trebuie să o ia Florin Cîțu. Nu pot decide în locul dumnealui, dar aș zice că momentul în care se vor anunța candidaturi, va fi momentul în care se va declanșa oficial procedura de alegeri”.

Schimbare de imagine: Florin Cîțu, un premier dur

De altfel, în contrast cu atitudinea cumva tehnocrată afișată până acum, premierul Florin Cîțu a dat sâmbătă primele avertismente publice miniștrilor pe care îi are în subordine: cine nu va reuși să investească sumele cerute din buget va plăti cu propria funcție.

A punctat și pe plan politic, cu un atac frontal la adresa liderului opoziției, social-democratul Marcel Ciolacu.

Cert este că după ce s-a întors din vizita de la Bruxelles, Florin Cîțu a dorit să tragă un semnal de alarmă nu în exterior, nu către adversari, ci chiar în interiorul guvernului pe care îl conduce. Totuși, nu este de așteptat o remaniere în perioada imediat următoare, spun surse atât din partidele de guvernare, cât și din interiorul executivului. Dar pe viitor, acest lucru nu este exclus.

Premierul a evitat până acum să răspundă tranșant jurnaliștilor care l-au întrebat dacă, în cazul în care va considera că este nevoie de o remaniere, o poate face fără să aibă acordul partidului din care face parte respectivul ministru. Premierul a trimis la Constituție, dar Constituția prevede că poate face această schimbare.

Surse din interiorul PNL au declarat însă pentru Digi24 că dacă premierul va fi nemulțumit în repetate rânduri de un ministru, îl va schimba fără să aibă acordul partenerilor de coaliție, pentru că a avut grijă ca în acordul de coaliție semnat de cele trei formațiuni de la guvernare să nu fie inclusă această condiție.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

„Fraudele” reclamate de Terheș la CCR sunt de fapt erori corectate în procesele-verbale, recunoscute inclusiv de reprezentanții PNCR

Ludovic Orban spune că „CCR a dat o lovitură gravă democrației”: „Ăștia vor să dea foc la țară, n-au niciun pic de limită”

Partenerii noștri