Live

„Du-te la război!”. Deputați ex-AUR au făcut scandal la şedinţa Parlamentului pentru marcarea unui an de la invazia rusă în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Sedință comună a Senatului și Camerei Deputaților, la București, pentru a marca un an de la declanșarea agresiunii militare a Federatiei Ruse împotriva Ucrainei. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, luni, în şedinţă comună pentru a marca un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu. În timpul unor discursuri s-au auzit strigătele a doi parlamentari, foști membri AUR. La reuniune participă şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopchuk.

În debutul şedinţei comune, parlamentarii au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor acestui război.

Radu Mihai Mihail (USR): „Tupeu, minciună, cruzime, lașitate. Asta a caracterizat și caracterizează toate regimurile teroriste, asta caracterizează regimul Putin. Regimurile teroriste au fost învinse prin fermitate, intransigență, neșovăire, neclintire. Și prin solidaritate.

Asistăm cum cozi de topor, parlamentari și politicieni pușcăriași se gudură pe la recepțiile ambasadei Rusiei, în timp ce, de un an de zile, mii de civili ucraineni nevinovați sunt omorâți, mii de copii sunt răpiți să fie duși la reeducare în Rusia.

Conducerea Parlamentului nostru evită să ia o poziție fără echivoc, pentru condamnarea războiului.

La Parlament se stă și se ascultă cum mințile luminate de la Kremlin spun că Transnistria e teritoriu rusesc. Se stă și nu se reacționează. Avem în schimb avem o ședință ca aceasta, cu declarații de la microfon. Puțin, domnilor. Oare ne este frică să nu-l supărăm pe marele vecin de la Răsărit?”.

Senatorul USR a fost întrerupt din sală de doi parlamentari, foști membri AUR, Ciprian Ciubuc și Mihai Lasca. Aceștia au strigat „Trădătorule!”, „Du-te la război!” și „Cu românii ce facem?”.

În cadrul ședinței a vorbit și Claudiu Târziu (AUR) care a spus că partidul pe care îl reprezintă „respinge agresiunile împotriva minorităților, împotriva mediului. Indiferent de motive. Nu putem asista la procesul de asimilare forțată la care au fost supuși românii din Ucraina. Cum nu putem ignora că Ucraina amenință să distrugă întreaga Deltă a Dunării pentru interesele ei politice, militare și economice”.

„Astăzi, Ucraina este ea însăși victima poftelor expansioniste ale Rusiei. În spiritul valorilor europene, nu putem fi decât de partea Ucrainei. Dar ar fi de așteptat ca Ucraina să prețuiască ajutorul nostru și să ne răspundă simetric. Trebuie să se dovedească un vecin bun, așa cum noi ne dovedim pentru ea. Și poate începe chiar de astăzi”, a mai spus Târziu.

În deschiderea ședinței comune a luat cuvântul și Ihor Prokopchuk, ambasadorul Ucrainei la București.

Ihor Prokopchuk: „Vă mulțumesc în mod sincer pentru aceasta întâlnire care marchează un an de la rezistența eroică a Ucrainei. Este o onoare și un privilegiu pentru mine. Îmi exprim gratitudinea profundă pentru dumneavoastră și pentru toți românii, pentru răspunsul rapid și pentru tot ajutorul din ultimul an. Datorită dumneavoastră, mulți ucraineni s-au bucurat în România de siguranță și de o primire călduroasă. Apreciem ajutorul României pe toate palierele. Mulți dintre dumneavoastră ați fost implicați personal. România a fost în prima linie a răspunsului umanitar din primele ore ale războiului.

În prezent, autoritățile ucrainene investighează zeci de mii de crime împotriva umanității. Ucraina dorește pace, nu dorește sfere de influență, ci pace de durată. Stimați depuatați și senatori, Ucraina rezistă. Suntem convinși că va învinge. Putin deja s-a confruntat cu un eșec strategic. Rusia a crezut că Ucraina și Rusia sunt slabe. A calculat greșit”, a declarat ambasadorul.

Deputatul social-democrat Daniel Suciu a declarat în plenul reunit al Parlamentului că războiul este „despre suferinţă” şi despre experienţe care niciodată nu ar trebui trăite.

„Îmi place să cred că România este casa tuturor celor care se află în suferinţă. (…) Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca cei buni să nu facă absolut nimic. Mie îmi place să cred despre ţara mea că este o ţară bună. Îmi place să cred despre românii noştri că sunt buni şi ei într-adevăr au făcut ceva, s-au aflat, se află şi cu siguranţă se vor afla de partea bună la istoriei”, a afirmat social-democratul, potrivit Agerpres.

Parlamentul României transmite un mesaj ferm şi sincer de susţinere a poporului ucrainean, a afirmat și vicepreşedintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, la şedinţa comună a forului care marchează un an de la declanşarea agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

„Ucraina a fost atacată de Rusia fără nici o justificare, cu o cruzime care nu a fost ascunsă. Acum un an a fost pornit război împotriva unei naţiuni suverane, unui stat independent vecin nouă, care acum a devenit o ţară-simbol prin lupta sa pentru o lume în care popoarele îşi aleg singure soarta, în care oamenii sunt liberi, în care familiile sunt în siguranţă, în care părinţii trăiesc pentru a-şi vedea copiii crescând fără rachete care ţintesc grădiniţe, şcoli, spitale, blocuri de locuinţe, muzee sau clădiri istorice, pentru o lume în care un stat nu poate invada alt stat, să îi distrugă oraşele şi să masacreze oameni nevinovaţi”, a afirmat Cîmpeanu.

El a adăugat că „nici un popor nu poate rămâne neutru când este negat dreptul poporului ucrainean de a-şi alege soarta şi însuşi dreptul său la existenţă”.

Acesta s-a referit şi la problema canalului Bâstroe, menţionând că această chestiune tehnică s-a transformat în subiect politic.

„Nu a fost un an uşor. Abordări politice nesănătoase încă pot apărea, precum cea referitoare la canalul Bâstroe, o temă care, în mod normal, trebuia rezervată experţilor şi discuţiilor tehnice, s-a transformat într-un subiect politic. Vom depăşi acest moment, lucrurile vor fi clarificate prin dialogul la nivel de specialişti, fără accente politice. Impactul lucrărilor efectuate este o chestiune pe care numai experţii o pot clarifica, iar presupunerile, dezinformarea şi fake news-ul nu îşi au locul”, a mai spus Cîmpeanu.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Peste 500 de expați ucraineni au depus cereri de înrolare în Legiunea Ucraineană din Polonia într-o singură lună

Prioritate: Donețk. Rușii avansează 9 kilometri pe săptămână în sudul Ucrainei, în ciuda pierderilor mari

Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul de pace” al lui Putin pentru Ucraina

Canada a trimis Ucrainei primul sistem avansat de rachete sol-aer NASAMS

Partenerii noștri