Live

Discuție Bogdan Aurescu - Jens Stoltenberg despre amenințările hibride și viitorul NATO

Data publicării:
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe. Foto: Profimedia

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică vineri cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi oficiali au discutat despre viitorul Concept Strategic al NATO, dar și despre temele prioritare de pe agenda aliată, inclusiv în perspectiva reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, care va avea loc la începutul lunii decembrie.

Șeful diplomației române i-a prezentat lui Jens Stoltenberg evaluarea țării noastre privind prioritățile strategice care se conturează în momentul de față, în discuția privind elaborarea viitorului Concept Strategic al NATO, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu „a evidențiat, în mod detaliat, situația dificilă din Republica Moldova privind aprovizionarea cu gaze, generată de acțiunea părții ruse, situație ce creează impredictibilitate și instabilitate, cu evidente efecte negative pe plan social și economic în această țară”, se mai arată în comunicat.

„Șeful diplomației române s-a referit la importanța aprofundării cooperării cu partenerii Alianței și a intensificării sprijinului pentru aceștia, inclusiv pe dimensiunea combaterii amenințărilor hibride, consolidarea dimensiunii securității energetice și întărirea rezilienței. În consecință, a evidențiat că Noul Concept Strategic al NATO va trebui să abordeze în mod corespunzător întreaga gamă de amenințări hibride și că va trebui acordată atenție crescută palierului de securitate energetică și consolidare a rezilienței, inclusiv a partenerilor NATO. Ministrul Bogdan Aurescu arătat, de asemenea, că dimensiunea energetică poate constitui un domeniu prioritar în care se poate consolida cooperarea NATO-UE”, se precizează în comunicat.

La rândul său, Jens Stoltenberg „a asigurat că NATO monitorizează cu atenție evoluțiile pe palierele abordate, Alianța manifestând vigilență crescută cu privire la amenințările hibride și implicațiile acestora pe dimensiunea de securitate”, menționează comunicatul, precizând că secretarul general NATO împărtășește „abordarea părții române”.

Discuțile pe aceste teme între cei doi oficiali vot continua cu prilejul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

NATO trimite 10 nave în Marea Baltică pentru a păzi cablurile submarine și a descuraja orice tentativă de sabotaj

Trump vrea ca țările NATO să cheltuiască 5% din PIB pentru apărare și nu exclude folosirea forței pentru a obține Groenlanda

Opt ţări din nordul Europei se angajează să ajute Republica Moldova să facă faţă actualei crize energetice

Scenarii de război: Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar ataca România. Pe tot parcursul anului 2025 se vor testa diverse strategii NATO

Partenerii noștri