Dan Barna: Politica externă a României, din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut
Liderul USR, Dan Barna, critică reacția Guvernului României și cere plecarea ministrului Teodor Meleșcanu din fruntea MAE pentru modul în care a reacționat și s-a raportat la criza politică din Republica Moldova. În opinia liderului USR, Guvernul Republicii Moldova condus de Maia Sandu trebuie recunoscut.
Dan Barna consideră că reacția României a fost mai slabă chiar decât cea a Uniunii Europene, „pe un subiect unde România are toată legitimitatea să fie un jucător important”, subliniază liderul USR.
„Politica externă a României din nou pe nicăieri. Guvernul Moldovei trebuie recunoscut.
Dacă 'organizarea' votului din diaspora nu a fost, în evaluarea doamnei Prim-Ministru, un motiv suficient să fie demis, iată că domnul Meleșcanu aduce în aceste zile noi argumente pentru a pleca din fruntea MAE.
Poate comunica cineva la Externe că reacția României este sub aceea a Uniunii Europene pe un subiect unde România are toată legitimitatea să fie un jucător important. Apelul la calm în Republica Moldova trebuie dublat de un mesaj clar: voința Parlamentului trebuie respectată, iar guvernul pe care Maia Sandu îl conduce trebuie recunoscut! De către Guvernul României”, a scris Dan Barna, duminică seara, pe Facebook.
Ce se întâmplă la Chișinău?
Parlamentul de la Chișinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbătă, după ce, după luni de negocieri politice, s-a reușit in extremis formarea unei majorități între socialiști - câștigătorii alegerilor - și blocul prooccidental ACUM, alianță care a ieșit pe locul al treilea.
Această coaliţie, pe care proeuropenii au dat în scris înainte de alegeri că nu o vor face, are un singur scop: scoaterea din viaţa publică a lui Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, cel acuzat că, din umbră, controlează toată ţara. Formațiunea lui Plahotniuc a ieșit pe locul al doilea la alegeri și prin această alianță este lăsată în afara jocului politic.
Legislativul și-a ales sâmbătă președintele - socialista Zinaida Greceanâi - și a învestit un nou guvern, condus de prooccidentala Maia Sandu.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a invalidat, însă, toate deciziile luate sâmbătă de Parlament, pe motiv că s-ar fi depășit termenul în care putea învesti un nou guvern. Dominată de judecători controlați de Vladimir Plahotniuc, Curtea Constituțională a dizolvat Parlamentul și l-a suspendat pe președintele țării, socialistul Igor Dodon, numindu-l președinte interimar pe premierul în exercițiu Pavel Filip, de la Partidul Democrat, care imediat a convocat alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.
Situația a devenit tensionată la Chișinău, unde președintele Igor Dodon și-ar fi petrecut noaptea în sediul Ambasadei Federației Ruse, iar susținători ai Partidului Democrat au pichetat în cursul nopții câteva instituții guvernamentale-cheie, în fața cărora au instalat corturi. Duminică, mii de persoane au demonstrat cerând organizarea de alegeri pentru un nou președinte.
Pe de altă parte, noul guvern al Republicii Moldova condus de Maia Sandu a anunțat că se va întruni luni în şedinţă, la sediul Parlamentului, începând cu ora 11:00. Maia Sandu a ținut duminică un discurs prin care le-a transmis funcționarilor publici că noul guvern dorește să elibereze instituțiile statului de controlul politic și a cerut susținerea acestora în perioada de transfer a puterii. Deocamdată, miniștrii noului cabinet se pare că nu au acces în sediul Guvernului.
Reacții la criza din Republica Moldova
În acest context tulbure, de blocaj politic și instituțional la Chișinău, Guvernul României a transmis un comunicat în care a făcut un apel la toate forțele politice din Republica Moldova să respecte procesul democratic și voința cetățenilor exprimată prin vot la alegerile din februarie 2019. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a făcut apel la respectarea democrației și statului de drept.
Ulterior, Uniunea Europeană a transmis, într-un comunicat comun semnat de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, că Bruxelles-ul este gata să lucreze cu „cu guvernul legitimat în mod democratic” la Chișinău. Comunicatul UE a evitat însă să dea nume și să precizeze despre ce guvern este vorba, dar îndeamnă la reținere și la găsirea unei soluții la actualul blocaj politic de la Chișinău numai prin dialog între „reprezentanții democratic aleși”.
România deține până la sfârșitul lunii iunie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.
Citiți și: Băsescu: Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc. E lovitură de stat mascată
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News