Live

Dacian Cioloș: Noi nu vom avea în vedere să reducem pensiile și salariile

Data actualizării: Data publicării:

„Criza economică poate fi evitată încă”, a declarat Dacian Cioloș luni seara, la Digi24, adăugând că nu va fi nevoie de reducerea salariilor și pensiilor dacă vor fi luate măsuri din timp. Dacian Cioloș a vorbit la „Jurnalul de seară” despre cum poate fi evitată criza economică care amenință România.

Soluția lui Dacian Cioloș pentru rezolvarea crizei în care se află România

"Suntem într-o criză bugetară, e clar. Putem evita criza economică, încă. Dar dacă lucrurile continuă așa, riscăm să plătim prea mult. Și soluții sunt. Trebuie să trecem de la modelul ăsta economic bazat pe consum pe un model economic bazat pe investiții ca să putem plăti pensiile și salariile. Eu nu cred că nu ar trebui să reducem pensiile și salariile, noi nu vom avea în vedere să reducem pensiile și salariile dacă am putea lua la timp niște măsuri care să crească investițiile, să creăm locuri de muncă, locuri de muncă bine plătite, să oprim hemoragia asta de forță de muncă din România care pleacă în exterior. Să avem locuri de muncă bine plătite și în felul acesta să avem intrări la buget, să putem plăti pensiile și salariile și să relansăm economia," a declarat fostul premier Dacian Cioloș la Digi24.

Explicația președintelui PLUS pentru întârzierea bugetului pe anul 2019 este că Guvernul nu mai are bani să plătească angajamentele pe care le-a luat, riscul de a înregistra un deficit bugetar excesiv fiind mare.

"Cred că întârzie atât de mult pentru că Guvernul a cam pierdut hățurile în ultimul an. A crescut mult deficitul, nu mai au bani să plătească angajamentele pe care le-au luat. Din informațiile pe care le am, există risc major să depășească deficitul și să înregistrăm un deficit bugetar excesiv, dacă luăm în considerare și angajamentele, nu doar plățile cash efectiv, așa cum calculează de altfel Comisia Europeană deficitul și poate au căutat soluții să scoată pe undeva cămașa, să caute să mai reducă, cel puțin pe hârtie, riscul de deficit și să scoată bani să poată să își acopere angajamentele pe care le-au luat pentru pensii, salarii. Nu mai vorbim de investiții, pentru că investițiile sunt aproape inexistente.

Se îndatorează Guvernul. Găsește bani de împrumut tot mai greu. După ceea ce au făcut băncilor din România, băncile nu mai împrumută Guvernul. Pe piața externă găsesc bani cu dobândă tot mai ridicată. Cred că e una dintre cele mai ridicate dobânzi pe care România a plătit-o în ultimii ani, peste 5% față de 2-3% cât plătesc țările vecine. Iată dificultăți care vin din incoerența politicii economice, a politicii fiscale, a lipsei de viziune. Vrei să crești pensii, salarii, dar nu crești bunăstarea," a precizat Dacian Cioloș.

Declarațiile lui Dacian Cioloș vin după ce ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, şi-a manifestat, sâmbătă, îngrijorarea faţă de poziţia PNL faţă de sistemul social din România afirmând că, în cazul în care ar accede la guvernare, liberalii ar putea îngheţa sau tăia salariile.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Dacian Cioloş: „Nimeni nu mai vrea să guverneze România anul viitor! Parcă ne-am întors în timp, în noiembrie 2015”

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Germania este „kaput”: Cum s-a împotmolit motorul economic al Europei de Rusia și China. Criza Volkswagen, doar vârful icebergului

Partenerii noștri