CTP: Miniştrii Carmen Dan şi Teodor Meleşcanu trebuie să răspundă penal pentru modul de organizare a votului
Miniștrii Carmen Dan și Teodor Meleșcanu trebuie să răspundă penal pentru organizarea defectuoasă a votului la alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pentru justiție, pentru că au fost probleme nu numai la votul din diaspora, dar și în țară, a declarat la Digi24 Cristian Tudor Popescu. Gazetarul consideră că, urmare a solicitării președintelui Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă ar trebui să-i demită pe cei doi, chiar dacă nu pe loc, dar într-un timp rezonabil.
„Dacă premierul Viorica Dăncilă nu dă curs solicitării președintelui de demitere imediată a celor doi miniștri, cu fiecare zi, oră, în care acești indivizi, Meleșcanu și Dan, rămân în funcții, PSD pierde și din cele 23 de procente pe care le-a luat acum la vot”, consideră Cristian Tudor Popescu. „Poate să nu-i demită, însă consecințele vor fi și mai catastrofale pentru PSD decât au fost duminică. Din moment ce domnul președinte a declarat că solicită demisia imediată a lui Meleșcanu și Carmen Dan, eu nu văd cum l-ar putea accepta pe Titus Corlățean, care este propus (vicepremier pentru parteneriate strategice - n.r.) de către doamna Dăncilă. Nu are cum să-l accepte, pentru că s-a făcut vinovat în 2014, înainte să vină Meleșcanu, de exact același lucru: de obstrucționarea, de împiedicarea votului cetățenilor români din diaspora”, a arătat CTP.
„După părerea mea, ar trebui ca doamna Dăncilă - pentru poziția dânsei și pentru partid - să îi demită pe cei doi. Chiar dacă nu pe loc, ca să nu pară că s-a conformat imediat cererii președintelui, dar într-un timp scurt, rezonabil, să îi demită”, a punctat gazetarul.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, într-o declarație de presă, că va organiza la nivelul Administrației Prezidențiale o comisie mixtă pentru a rezolva problemele votului din diaspora. Șeful statului a precizat că face acest demers pentru că nu are încredere în guvern. „Voi invita pe toți cei cu atribuții. Rolul acestei comisii este de a identifica problemele majore, de a identifica soluţii şi de a propune aceste soluţii autorităţilor care pot veni cu reglementări: Parlament AEP, Guvern”, a spus președintele.
Mai este nevoie de o astfel de comisie? a fost întrebat gazetarul Cristian Tudor Popescu.
„Bineînțeles”, a răspuns CTP. „ Păi, mai trebuie demiși nu numai miniștrii aceștia doi, trebuie demiși niște ambasadori, trebuie demise persoane responsabile din aparatul Ministerului de Externe, pentru că ceea ce s-a întâmplat în secțiile de votare, ce s-a întâmplat în procesul de votare din străinătate a fost făcut cu premeditare, pentru că după ce în 2014 s-a întâmplat ce s-a întâmplat, ca în 2019 să spui că lucrurile astea au fost doar niște greșeli, o proastă administrare, cum spune dl Meleșcanu, asta poți să i-o spui lui mutu de la manutanţă! În mod evident, acum a fost vorba de premeditare şi oamenii respectivi de acolo, din teren, din ambasade, trebuie să fie cercetaţi şi demişi şi, mai mult decât atât, eu cred că trebuie să răspundă penal în faţa justiţiei atât dl Meleşcanu, cât şi dna Carmen Dan - pentru că şi în ţară a fost organizat defectuos, între ghilimele, votul -, precum și toți responsabilii din străinătate, din ambasade, din aparat, toți aceștia trebuie să răspundă penal! Dincolo de a fi demiși, dincolo de responsabilitatea politică, trebuie să răspundă penal, pentru că împiedicarea cetățenilor să-și exercite un drept fundamental prevăzut prin Constituție, aceasta este o infracțiune gravă, cu caracter penal”, a explicat Cristian Tudor Popescu.
„Pâsla” din ambasade
- Se vorbește mult, zilele acestea, că trebuie introdus votul electronic și votul prin corespondență. N-ar fi fost oare mai bine ca șeful statului să ceară adoptarea rapidă a unor legi în acest sens?
- Nu, nici vorbă! Aici nu e vorba de legi, nu e vorba de tehnologie, de soft, de IT, de poștă și de vot electronic. Aici e vorba de oameni! spune CTP. În mod evident, și în 2014, și acum...Dumneavoastră ați fost vreodată în niște ambasade ale României de prin diverse țări? Dacă vă duceți în ambasade mari ale României din Europa, o să constatați prezența acolo a tot felul de inși rămași din perioada ceaușistă care formează în continuare o pâslă, o rețea prin toate ambasadele. Indiferent ce ambasador vine, dedesubt sunt ăștia, care și-au transmis funcțiile. În zona asta a Ministerului de Externe există niște clanuri care își transmit funcțiile din generație în generație. Aceștia sunt cei care au făcut ce au făcut în 2014 și acum, bătaia asta sinistră de joc la adresa cetățenilor. Până când inșii ăștia nu vor fi înlăturați, putem să schimbăm toate legile și să aducem cele mai performante softuri din lume, că ei vor face tot ceea ce li se cere de către un anume factor politic la un moment dat, așa cum am văzut, a conchis CTP.
Urmăriți comentariul integral al lui Cristian Tudor Popescu la Digi24 în materialul video de mai jos:
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Iohannis: Nici CSAT, nici un serviciu nu poate să înceapă să spioneze proprii politicieni
Iohannis spune că alegerile prezidențiale ar trebui organizate „destul de repede”
Condițiile în care Klaus Iohannis ar demisiona din funcție. Ce a răspuns președintele
Horațiu Potra, amenințare voalată la adresa lui Iohannis. „Veneam la un profesor de fizică, îi dădeam un test”
Citiți și: Surse: Klaus Iohannis nu va semna numirea lui Corlățean ca vicepremier
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News