Live

Ciucă: De la Bruxelles va veni încă un pachet financiar pentru fermieri și vor fi adoptate măsuri preventive pentru cerealele ucrainene

Data publicării:
Nicolae Ciucă, premierul României. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă anunță, într-un mesaj publicat pe Facebook, că a primit răspuns la scrisoarea trimisă președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referitor la criza cerealelor ieftine din Ucraina. Premierul anunță un nou pachet financiar destiant fermierilor și „măsuri preventive” luate de Comisie pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina.

Într-o scrisoare semnată și de șefii de guverne din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, România a cerut reluarea dialogului tehnic între Comisia Europeană și ministerele Agriculturii din statele afectate de afluxul de cereale din Ucraina, pentru recalcularea compensațiilor oferite fermierilor.

„În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute președintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectați de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susține fermierii români și industria alimentară, așa cum o facem și noi, de la nivelul guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din țările afectate, care va avea o valoare aproape dublă față de cel inițial, așa cum a cerut și președintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui”, anunță prim-ministrul Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Acesta spune că Comisia Europeană a promis și o investigație asupra un produse din Ucraina.

„Executivul european a promis și o investigație asupra unor produse sensibile, însoțită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie. De prelungirea acestor măsuri excepționale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial”, susține premierul.

În încheierea mesajului său, Nicolae Ciucă precizează că „orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea și solidaritatea europeană cu Ucraina în fața invaziei rusești și ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă țării vecine, atacată în mod neprovocat de Federația Rusă.”

„Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”, a mai scris Ciucă.

Uniunea Europeană plănuiește să introducă restricții la importurile de cereale din Ucraina și să dubleze sumele compensatorii pentru fermierii afectați de afluxul de produse agricole ucrainene, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Comisia Europeană va lua „măsuri preventive” pentru anumite categorii de cereale și semințe - în special grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și semințe de rapiță, potrivit Reuters.

De asemenea, suma pentru despăgubirea fermierilor din țările afectate de afluxul de cereale din Ucraina urmează să crească la 100 de milioane de euro, aproape dublu față de cele 56 de milioane acordate inițial.

Comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, va discuta acest plan în cursul zilei de azi cu miniștrii din țările afectate, Bulgaria, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, dar și cu reprezentantul Ucrainei.

Anunțul vine la scurt timp după ce Bulgaria a decis să impună restricții importurilor de cereale din Ucraine, alăturându-se Poloniei, Ungariei și Slovaciei.

Citește și Daea i-a spus omologului său ucrainean că de azi România instituie controale în vamă și va sigila transporturile din Ucraina

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cristiano Ronaldo, dezlănțuit! A rostit 3 nume și apoi a trecut la atac: "O spun aici, de față cu toată lumea"

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

USB-C devine încărcătorul oficial pentru dispozitive în Uniunea Europeană. Ce obligații au producătorii

Eșec, demisii sau retrageri din politică. Marii pierzători ai anului electoral 2024

România primeşte 37,05 milioane de euro fonduri europene, ca parte a celei de-a doua cereri de plată din PNRR

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Partenerii noștri