Live

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Data actualizării: Data publicării:
Marcel Ciolacu și Viktor Orban. Foto: X

România va adera total la Spaţiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025, spune premierul Marcel Ciolacu, la Budapesta, acolo unde au avut loc discuţii între miniştrii de interne din România, Ungaria, Bulgaria şi Austria. Totuşi, decizia finală se va lua în decembrie, la consiliul JAI. Olanda este așteptată să dea votul final, după ce s-a opus aderării Bulgariei la Spațiul de liberă circulație.

„Mă bucur să fiu astăzi la Budapesta, alături de domnul prim-ministru Orban. Data trecută, când ne-am văzut la Bucureşti, unii au zâmbit când premierul Orban a citat dintr-un film celebru şi a spus că este „începutul unei frumoase prietenii”. Iată că timpul ne-a dat dreptate şi astăzi suntem din nou împreună pentru a da un mesaj important cetăţenilor noştri”, a spus Ciolacu în discurs.

Premierul României i-a mulțumit lui Orban pentru sprijinul constant în ceea ce priveşte aderarea completă a României la spaţiul Schengen.

„Felicit preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfăşurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut în permanenţă în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit deja beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, având în vedere faptul că este ceva foarte palpabil, însă creşterea economică românească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Iar preluarea de către România a protecţiei graniţelor parţiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv şi asupra Ungariei. Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu domnul premier Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele”, a spus Marcel Ciolacu, potrivit News.ro.

Premierul a anunţat că a avut zilele trecute o discuţie telefonică şi cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, în care i-a transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale UE.

„Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de interne din cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta, şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere. Având în vedere toate aceste lucruri concrete, sunt încrezător că după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”, a spus premierul.

„Vă mărturisesc, domnule Orban, dincolo de orice fel de context electoral care este în ţara mea, că acesta este cel mai puternic mesaj pentru cetăţeni, că noi, ca lideri politici, avem tăria de a ne apăra interesele şi de a face ceea ce trebuie atât în plan european, cât şi pe plan naţional pentru a ne îndeplini obiectivele naţionale”, a mai spus Ciolacu.

Premierul Ungariei a spus la rândul său că România, Bulgaria, Ungaria şi Austria au convenit „să lucreze necontenit” pentru ca de la 1 ianuarie 2025 România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre.

„Am convenit că atât România cât şi Bulgaria au făcut paşi importanţi în acest sens. (...) Asta înseamnă că am convenit că toate cele patru ţări vor munci necontenit pentru ca, de la 1 ianuarie, România să devină membră a Spaţiului Schengen nu doar pe cale aeriană şi maritimă, dar şi terestră. Decizia în acest sens, decizie pentru care este nevoie de toţi miniştrii de interne ai Uniunii Europene, se va lua la Bruxelles în decembrie, unde preşedinţia ungară, în baza întâlnirii noastre de astăzi, va înaintea un memoriu care va fi validat de miniştrii de interne ai ţărilor membre UE”, a precizat Orban.

România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a spus și ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniştrilor de interne ai UE din 11 decembrie.

„România şi Bulgaria aparţin pe deplin spaţiului Schengen. Eliminarea controalelor la frontierele terestre interne este ultimul obstacol. Salut rezultatul pozitiv al discuţiilor informale de astăzi (vineri - n.r.), la Budapesta. Urmează decizia oficială a @EUCouncil”, a reacţionat pe platforma X preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a salutat tot pe platforma X „evoluţia pozitivă în privinţa aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei” şi a menţionat că legislativul european a fost vârful de lance al acestui demers de la bun început, potrivit Agerpres.

„Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai puternică”, a continuat Metsola, care a adăugat că aşteaptă cu nerăbdare o decizie finală în următoarele zile.

Miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria s-au reunit vineri, la Budapesta, pentru discuţii informale legate de data la care ar urma să aibă loc intrarea României şi Bulgariei în Schengen terestru.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

Ultima explicație a lui Ciolacu în cazul zborului cu avionul privat Nordis: „Eu cu fiul meu am vrut și noi să avem o aroganță”

Mesaj în română postat de Ursula von der Leyen: „România și Bulgaria aparțin pe deplin spațiului Schengen”

Partenerii noștri