Live

Ce sunt de fapt „dosarele” din valiza lui Liviu Dragnea

Data publicării:
Conținutul celor două valize cu care a venit la Parlament președintele PSD, Liviu Dragnea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Dosarele” din valiza cu care președintele PSD, Liviu Dragnea, a venit azi la Parlament îl vizează pe șeful statului. Este vorba despre diverse teme cu care de-a lungul timpului a fost atacat președintele Klaus Iohannis, fie plângeri care au fost clasate, din lipsă de probe, fie speculații sau chiar comparații cu naziștii, respinse.

 

Dosarul 01 - Achiziția frauduloasă a imobilului Raiffeisen

Este vorba despre o casă din centrul Sibiului, cumpărată de familia Iohannis de la un bărbat care a obținut-o la retrocedări, în calitate de moștenitor al foștilor proprietari. În urma unui proces care a durat 16 ani, soții Iohannis au pierdut casa.

Imobilul a fost naționalizat, apoi cumpărat de foștii chiriași, cărora le-au fost anulate contractele, în urma unei cereri de retrocedare a unui presupus moștenitor. De la acest moștenitor a cumpărat familia Iohannis jumătate din casă. Instanța a decis însă că actele de moștenitor ale fostului proprietar nu sunt valide, casa a revenit în posesia statului.

În perioada în care Iohannis a fost coproprietar al clădirii, aceasta a fost închiriată de banca Raiffeisen.

Dosarul 02 - Retrocedări către Forumul Democrat German a bunurilor Grupului Etnic German

Forumul Democrat al Germanilor din România este formațiunea pe care a condus-o Klaus Iohannis în perioada în care era primar al Sibiului Grupul Etnic German, pe de altă parte, a fost o organizație apropiată naziștilor, înființată în 1940 și dizolvată în 1944.

FDGR a solicitat retrocedarea unor proprietăți care au aparținut comunității germane din România și care au fost „însușite în mod abuziv” de Grupul Etnic German. Din 136 de cereri de retrocedare, a obținut 8 restituiri în natură și 3 propuneri de acordare de despăgubiri, potrivit FDGR.

Acuzațiile lui Liviu Dragnea vin după ce o serie de politicieni, inclusiv Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, și fostul ministru al Educației Liviu Pop au încercat să acrediteze ideea că FDGR ar fi un urmaș al Grupului Etnic German și, prin urmare, să facă o legătură între Iohannis și naziști.

Aceste acuzații au fost criticate atât de comunitatea germană din România, cât și de politicieni din Germania.

Dosarul nr. 03 - Promovarea procurorilor care i-au închis dosarele

Este scandalul săptămânii trecute. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a lăsat să se înțeleagă că procurorul general Augustin Lazăr a fost numit în funcție pentru că a clasat un dosar al președintelui, pe vremea când era procuror șef la Alba Iulia. S-a dovedit însă că ordonanța de clasare din respectivul dosar, deschis la Alba Iulia și transferat la Înalta Curte de Casație și Justiție, a fost semnată de un alt procuror cu același nume. Este vorba despre Cristian Lazăr, de la ICCJ.

Disputa are loc în contextul în care Toader a declanșat procedura de revocare a lu Lazăr

Dosarul 04 - Declarații mincinoase despre banii încasați din chirii

Mai multe publicații l-au acuzat pe președintele Iohannis că a încasat întreaga chirie pentru imobilul Raiffeisen din Sibiu, deși era proprietar doar pe jumătate din casă. Speculațiile au apărut deoarece chiriașul vira suma într-un cont comun, chiar dacă în contract se preciza că suma va fi împărțită la doi.

Dsarul 05 - Închirierea căminului de bătrâni de la Forumul Democrat German

Este vorba despre o clădire în care funcționa Căminul pentru Persoane Vârstnice din Sibiu, retrocedată către FDGR. Căminul a funcționat în continuare acolo, în schimbul unei chirii.

Dosarul 06 - Presiuni asupra unui judecător de la Curtea Constituțională”

Este vorba despre o declarație cotroversată a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu, care inițial a acuzat presiuni din partea unui consilier prezidențial, Simina Tănăsescu, apoi a spus că „nici nu se punea problema” de așa ceva, deoarece el și Simina Tănăsescu sunt buni prieteni.

Discuția a avut loc în contextul în care mai multe ONG-uri cereau revocarea lui Lăzăroiu, pentru că acesta și-ar fi depășit mandatul.

Administrația prezidențială a recunoscut că întâlnirea a avut loc, dar a negat că ar fi fost vorba de presiuni. Într-un final, Simina Tănăsescu a demisionat.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european

Președinția, obligată să publice cheltuielile lui Iohannis cu deplasările. PSD vrea înființarea unei comisii de anchetă în Parlament

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii: „Sacrificiul lor nu va fi uitat niciodată”

Poliția maghiară intervine cu explicații, după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban. Ce l-ar fi supărat pe președintele român

Partenerii noștri