Live

Cum justifică Ciolacu demiterea lui Mihai Dodu. Ce a găsit Corpul de control al premierului la Secretariatul pentru revoluționari

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Ciolacu l-a demis pe fostul șef al Secretariatului pentru Revoluționari, după ce acesta i-a respins cererea de fi recunoscut „Luptător cu Rol Determinant” la Revoluție. Foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Corpul de control al prim-ministrului a publicat raportul referitorl la controlul făcut la Secretariatul de Stat pentru revoluționari care a dus la demiterea, de către premierul Ciolacu, a fostului secretar de stat Mihai Dodu. Anterior, Dodu inițiase respingerea cererii lui Colacu de a fi declarat „luptător cu rol determinant în Revoluția din decembrie 1989”. Conform raportului Corpului de control, secretariatul condus de Dodu a anulat 65 de certificate de revoluționar „în contextul în care doar o parte dintre aceste persoane aveau hotărâri judecătorești definitive prin care le-a fost respinsă cererea de acordare a calității de LRD („Luptător cu Rol Determinant”)”, la Revoluție.

Raportul arată că la nivelul Secretariatului pentru Revoluționari a fost întocmită o comisie ai cărei membri „au anulat certificatele de Luptător cu Rol Determinant (LRD) unui număr de 65 de persoane, invocând ca element de noutate Decretele Președintelui României nr. 232/2022 și nr. 1068/2022, acte care nu intră în categoria documentelor calificate cu acest titlu, în contextul în care doar o parte dintre aceste persoane aveau hotărâri judecătorești definitive prin care le-a fost respinsă cererea de acordare a calității de LRD”.

„Totodată, demersurile întreprinse de reprezentanții instituției de a anula certificate de LRD după apariția decretelor menționate anterior s-a realizat cu încălcarea prevederilor art. 8 alin. (6) din Legea nr. 341/2004, dispoziții care reglementează faptul că obținerea și
retragerea titlului se bazează pe atribuirea și anularea certificatului LRD, și nu invers”, se arată în raportul Corpului de control al prim-ministrului României (CCPM).

Sinteza constatărilor preliminare a făcut obiectul informării transmise Prim-ministrului României, cu propunerea privind eliberarea din funcție a Secretarului de stat Mihai Iulian DODU fostul șef al Secretariatului de stat pentru Revoluționari.

Astfel, conform Corpului de Control, retragerea celor 65 de titluri de revoluționar s-a făcut fără ca acelor persoane să le fie anulate în instanțî certificatele deja emise.

„Din totalul celor 55 de litigii înregistrate în instanță, pentru 4 acțiuni au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive, din care 3 au fost pronunțate în favoarea persoanelor cărora le-au fost anulate certificatele de LRD și doar o hotărâre în favoarea SSMRL, situație de fapt ce confirmă în parte abaterea de la legalitate a actelor administrative de anulare a certificatelor”, se arată în raport.

În plus, s-a constatat că un număr de 800 de persoane minore la data Revoluției din decembrie 1989 beneficiază de drepturile prevăzute de legea 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri.

De asemenea, guvernul susține că Mihai Dodu a fost schimbat din funcţia de şef al Secretariatului de stat pentru problemele revoluţionarilor, după ce Corpul de control al prim-ministrului a descoperit abateri la legea protecţiei datelor cu caracter personal.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce spune Marcel Ciolacu despre plecarea de la șefia PSD dacă nu intră în turul doi al prezidențialelor

Dezvăluiri privind un nou zbor privat Nordis care l-a avut la bord pe Marcel Ciolacu. Unde a fost liderul PSD

Ciolacu: „Sunt încrezător că România va reuşi o aderare completă la Schengen până la finalul anului”

Ultima explicație a lui Ciolacu în cazul zborului cu avionul privat Nordis: „Eu cu fiul meu am vrut și noi să avem o aroganță”

Partenerii noștri