Live

Business Club. Puterea pregătește „albirea” faptelor viitoare

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vuieşte ţara de acuze că modificările aduse codurilor penale spală de păcate fapte vechi, dar legislativul are grijă să albească şi fapte viitoare. Nu doar prin modificările la legislaţia penală. Codul administrativ e în procedură parlamentară, Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale a fost adoptată şi ambele pot duce la o cultivare a abuzurilor şi a afacerilor oneroase pe bani publici. Se introduc prevederi care pun pe primul loc oportunitatea achiziţiei şi atunci autorităţile contractante nu mai pot fi trase la răspundere pentru cheltuirea nesăbuită care ascunde de pildă şpăgi.

Curtea de Conturi este transformată doar într-un contabil care trebuie să facă aritmetică pe cheltuieli, fără să mai pună întrebări.

Comisia Europeană a avertizat Bucureştiul - pe cei mai importanţi oameni din stat - că dacă noua lege ştirbeşte independenţa Curţii, există riscul de blocare a fondurilor europene. Toate. E treabă serioasă. După acele avertismente, în Parlament s-a umblat puţin pe ici, pe colo, ca şi cum s-ar fi făcut nişte modificări, dar fondul nu se schimbă.

De pildă, în actualul sistem, un inspector care constată o posibilă fraudă poate sesiza anchetatorii. Puterea dorea ca sesizarea să se facă doar de către preşedintele Curţii. Acolo e un om de încredere a lui Liviu Dragnea, Mihai Busuioc. Curtea ar fi subordonată politic, inspectorii ar fi la cheremul şefului pus acolo cu proptele de partid. După ameninţările Bruxellesului, s-a schimbat abordarea, ca perspectivă, nu ca rezultat. Inspectorul sesizează plenul Curţii în caz de fapte suspecte, deci nu direct anchetatorii. Tot şeful Curţii are acest drept.

Se fac modificări legislative care va face imposibil de judecat oportunitatea. Şi vom ajunge iarăşi la situaţii ca cele din vechime când CFR cumpăra costume de scafandru la suprapreţ. Şi dacă se va găsi cineva să întrebe de ce s-a făcut o achiziţie aberantă, autoritatea contractantă va putea să răspundă impertinent: D-aia!, Şi nu va fi nicio urmare.

Sunt modificări legislative contestate de toată societatea şi din afară. Inclusiv mediul de afaceri spune despre codurile penale că vor genera abuzuri şi pierderi pentru firme, pentru că funcţionarii nu vor mai putea fi traşi la răspundere prin redefinirea abuzului în serviciu şi eliminarea neglijenței în serviciu.

Consiliului Europei, prin vocea secretarului său, cere puterii de la Bucureşti să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia, înainte de modificarea Codurilor Penale. O opinie care poate să vină şi prin toamnă, în condiţiile în care cele două coduri au fost modificate pe repede înainte, în două zile.

Se formează o arhitectură veche, cu ferestre şi portiţe. Am trăit astfel de vremuri şi cei normali la cap nu pot fi nostalgici.

Citiţi şi: Cum a ajuns suspendarea președintelui ultima opțiune a lui Dragnea

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Parlamentarii din Coreea de Sud au votat și pentru demiterea preşedintelui interimar, după ce l-au demis pe Yoon Suk Yeol

Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară

România are un nou Guvern. Mesajul lui Marcel Ciolacu, la prima ședință a noului executiv: „Știm ce greşeli nu mai trebuie să repetăm”

Cătălin Drulă: Ceauşescu rânjeşte din iad când vede o nouă nomenclatură şi nişte noi securişi care se agaţă cu disperare de putere

Partenerii noștri