Live

Exclusiv Avertismentul fostului președinte Traian Băsescu: Obiectivul lui Putin e să ajungă la gurile Dunării

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Traian Băsescu. Foto: Arhiva Digi24

Traian Băsescu a declarat la Jurnalul de Seară de la Digi24 că obiectivul lui Vladimir Putin este să ajungă la gurile Dunării. Doar atunci va putea avea acces la Transnistria și, dacă vrea, poate lua și Republica Moldova. Fostul șef al statului a mai precizat că grație Ucrainei rușii sunt ținuți acum departe de Odesa și, implicit, de gurile Dunării. 

"Eu am spus-o de la început. Obiectivul lui Putin e să ajungă la gurile Dunării, atunci va putea lua Transnistria și dacă vrea poate lua și Moldova. Dar slavă domnului ucrainenii sunt niște eroi. Gândiți-vă că media de vârstă a armatei ucrainene e 47 de ani. Și oamenii ăștia nu s-au prea schimbat efectivele decât foarte puțin. Sunt de doi ani în tranșee. Să mulțumim Ucrainei că-i ține departe de Odesa și implicit de gurile Dunării.

Eu nu prevestesc înfrângerea Ucrainei. Dar vreau să clarificăm ce înseamnă pentru noi, pentru occidentali, victorie în Ucraina", a afirmat Traian Băsescu.

Ce spunea Traian Băsescu despre planurile lui Putin acum 10 ani

Fostul șef al statului a mai avertizat și în urmă un deceniu că Vladimir Putin "se uită cu jind la gurile Dunării", după ce a anexat Crimeea.

"Lumea civilizată nu acceptă modul în care se manifestă Federația Rusă și președintele Putin. A fost o agresiune și este agresiune la adresa Ucrainei. Cred că vor mai urma acte de agresiune, nu împotriva statelor membre NATO, dar acolo unde NATO nu există, pentru Putin nimic nu există și există, după comportamentul său, bunul plac al domniei sale. De aceea, sunt îngrijorat de evoluţiile viitoare, chiar dacă nu există un pericol direct de agresiune la adresa României sau la adresa unui stat baltic sau la adresa Poloniei. Nu suntem într-un astfel de risc.

Schimbarea frontierelor în regiune nu este exclusă şi poate cei care m-au blamat când am spus «Marea Neagră - lac rusesc», acum, după ce văd Crimeea luată, poate îmi vor da dreptate. Pentru că asta pare a fi devenit Marea Neagră, după ce are în jur o salbă de conflicte înghețate și Crimeea smulsă din Ucraina și anexată.

Expresia este una care defineşte o realitate politică, nu una politica, dar una militară. Acum, în Marea Neagră, Federaţia Rusă face ce vrea prin dispunerea reurselor militare.

Sigur, totul până la teritoriul statelor NATO. Aici avem şi noi interese și împreună cu aliaţii și prietenii din UE obiectivul major trebuie să fie tractarea cât mai rapidă a Republicii Moldova către şi în Uniunea Europeană", a declarat Traian Băsescu acum un deceniu.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moscova susține că „mai multe țări” vor să găzduiască o întâlnire Trump-Putin

MAE rus: „Autoritățile române ar trebui să retragă acuzațiile cu privire la așa-zisa ingerință a Rusiei în alegerile prezidențiale”

Rusia își sporește influența internațională jucând cartea nucleară. Și, nu, nu este vorba de bomba nucleară

Reacția Chișinăului după ce spionajul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că pregătește cucerirea Transnistriei

Partenerii noștri