Live

Aurescu: Condițiile puse de premierul Olandei pentru acceptarea României în Schengen au fost îndeplinite

Data actualizării: Data publicării:
Ungaria susține aderarea României la Spațiul Schengen. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a declarat, duminică, la Digi24, că România nu are un termen limită pentru aderarea la Spațiul Schengen, făcând referire la decizia cheie care va fi luată pe 8 decembrie de către Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE și că eforturile guvernului continuă până când acest obiectiv va fi îndeplinit. De asemenea, ministrul a vorbit despre discuțiile pe care el și ministrul de interne Lucian Bode le-au avut cu oficialii europeni care și-au exprimat pozițiile împotriva extinderii Schengen.

„Eu nu am detectat nicio modificare de poziție a domnului președinte. Dimpotrivă, ceea ce domnul președinte a spus întotdeauna a fost că nu trebuie să avem un anumit termen limită în minte, nu trebuie să ne uităm doar la data de 8 decembrie, care este data Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Trebuie să lucrăm pentru un obiectiv, pentru un rezultat și să-l obținem. Nici eu, nici domnia sa nu am dat niciodată termene în acest sens. Cred că în această cheie trebuie citită această declarație a dânsului.

Ceea ce este important este că facem toate demersurile, la toate nivelurile, atât cât depinde de România, pentru a putea să obținem un rezultat cât mai curând. Dacă este posibil în decembrie, cu atât mai bine. După cum zicea domnul președinte, există șanse relativ bune pentru o decizie până la finalul anului, dar pentru asta trebuie să lucrăm în continuare.

În ceea ce privește Olanda, a avut premierul Rutte o vizită în România, apoi în discursul său din parlamentul olandez a avut două condiții. Una dintre ele a fost un raport MCV pozitiv, iar raportul de pe 22 noiembrie a fost pozitiv. O a doua condiție a fost o nouă misiune de evaluare la nivel de experți în România ca să verifice anumite elemente ale acquis-ului Schengen. Noi am avut o primă misiune de evaluare în perioada 9-11 octombrie, la care la acel moment experții olandezi nu au participat. Acel raport a fost foarte cuprinzător, misiunea s-a uitat la aproape toate domeniile la care trebuie să ne raportăm când vorbim de aplicarea acquis-ului Schengen iar în final concluziile au fost extrem de pozitive.

Cu toate astea, pentru că a existat această preocupare a Olandei, noi am organizat, împreună cu Comisia Europeană și cu un număr de alte state membre, încă o misiune de evaluare, care s-a desfășurat pe 17 noiembrie. Misiunea s-a uitat la 3 domenii: protecția datelor, aspecte care țin de cooperarea în materie penală și la modalitățile prin care știm să emitem vize Schengen. Această ultimă componentă s-a desfășurat la Consulatul General al României de la Istanbul, iar primele două componente au fost examinate la București, în discuții cu autoritățile române. Și raportul celei de-a doua misiuni de experți care s-a desfășurat pe 17 noiembrie, la București și Istanbul, a fost pozitiv, foarte bun. A fost făcut public pe 23 noiembrie. Prin urmare, în acest moment, din perspectiva României, cele două condiții care au fost puse de către premierul Olandei, noi considerăm că sunt îndeplinite.

În ceea ce privește Suedia, am stat permanent în contact cu omologul meu, ministrul de externe suedez, și am confirmarea repetată că guvernul din Suedia susține aderarea României la Spațiul Schengen. Există o problemă în parlament cu privire la poziția Partidului Social Democrat de opoziție. Am discutat și cu reprezentanți ai Partidului Social Democrat de opoziție, inclusiv în săptămâna care tocmai se încheie, marți am avut o discuție cu unul din liderii partidului suedez și le-am exprimat încă o dată toate argumentele și toate datele care susțin aderarea României la Spațiul Schengen. Sperăm de asemenea ca și acolo să existe o soluție care să fie favorabilă României.

În ceea ce privește Austria, domnul ministru Bode a fost la Viena și a discutat cu omologul său. Vineri, a avut loc la Bruxelles un Consiliu JAI extraordinar în care au fost deja luate în considerare o serie dintre preocupările Austriei. Austria a spus foarte clar că noi nu avem o problemă neapărat cu România, ci cu unele instituții europene care nu se uită suficient de atent la preocupările legate de migrație ale Austriei. Domnul ministru Bode a discutat și cu omologii săi din nou și la Consiliul JAI. La rândul meu, am discutat cu ministrul de externe austriac, atât vinerea din săptămâna trecută cât și chiar astăzi. Continuăm demersurile noastre pentru a explica poziția României.

Noi controlăm acest fenomen al migrației. Datele pe care le avem din toate rapoartele Frontex arată că România nu este pe vreo rută de migrație. Nu suntem pe așa-numita rută «balcanică» a migrației, nu suntem nici sursă de migrație, dimpotrivă, controlăm foarte bine migrația.

Din perspectiv ministrului de externe al Austriei, pentru că s-a exprimat public, există o așteptare din partea Austriei ca la nivelul Comisiei Europene să fie acordată o atenție mai mare zonei balcanice, rutei balcanice de migrație, care produce efecte în ceea ce privește Austria. La Consiliul JAI de vineri deja a fost anunțat un plan de acțiune privind migrația prin Balcanii de Vest, pe care Comisia Europeană îl va finaliza în perioada următoare.

Eu sper ca aceste elemente concrete să răspundă preocupărilor părții austriece pe acest dosar. Partea austriacă cunoaște foarte bine că suntem pregătiți, că îndeplinim condițiile pentru a adera la Spațiul Schengen.

Eu nu am spus niciodată vreo dată, nu am arătat nici optimism, nici pesimism. Eu prefer să fiu realist și să fac demersuri. Există în continuare relativ bune șanse pentru o decizie pozitivă. Ceea ce este important este să ajungem la acest obiectiv. Este posibil ca acest lucru să se întâmple până la finalul anului. La fel de bine, noi trebuie să continuăm demersurile noastre pentru a ajunge la acest rezultat”, a afirmat ministrul de externe Bogdan Aurescu.

Vicecancelarul austriac Werner Kogler a declarat vineri că susține aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după declarațiile făcute anterior de cancelarul Nehammer și ministrul de interne Gerhard Karner care au dat de înțeles că Austria se opune aderării. „ „Austria susține în continuare oficial Croația, precum și România și Bulgaria aderarea la spațiul Schengen”, a declarat Kogler.

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, a mers la Viena pentru a discuta personal cu Karner despre aderarea României la Schengen, iar omologul său bulgar, Ivan Demerdschiev, l-a sunat pe ministrul austriac.

Președinția cehă a Consiliului UE a făcut din extinderea Schengen una dintre prioritățile sale principale și dorește ca aceasta să fie votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie. Prelungirea necesită unanimitate între statele membre Schengen. Spațiul Schengen include toate țările UE, cu excepția Bulgariei, Irlandei, Croației, României și Ciprului, precum și a patru țări din afara UE: Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

Editor : Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atenţionare de călătorie pentru Bulgaria: Vânt puternic şi ninsori

Naționala de handbal feminin a României, învinsă la scor de Olanda, cu câteva zile înaintea debutului la Campionatul European

Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință

Suedia a detectat două nave care se aflau în zonă când cele două cabluri submarine au fost tăiate în Marea Baltică

Partenerii noștri