Live

Peste un miliard de oameni din toată lumea sunt obezi (studiu)

Data publicării:
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Peste un miliard de oameni din toată lumea suferă de obezitate, iar incidența printre copii a crescut de patru ori de-a lungul unei perioade de 32 de ani, conform unui nou studiu citat de The Guardian.

Analiza greutății și înălțimii a peste 220 de milioane de oameni din peste 190 de țări arată cum indicele de masă corporală (BMI) a crescut în toată lumea între 1990 și 2022.

Aproximativ 1.500 de cercetători au contribuit la studiul realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Publicat în jurnalul științific Lancet, studiul arată că, de-a lungul perioadei, rata obezității a crescut de patru ori la copii și s-a dublat la adulți.

La fetele din toată lumea, rata obezității a crescut de la 1,7% din populația lumii în 1990 la 6,9% în 2022. Pentru băieți, creșterea a fost de la 2,1% la 9,3% în aceeași perioadă.

Obezitatea este definită la adulți ca având un BMI mai mare sau egal cu 30kg/m2

La femei, obezitatea a crescut de la 8,8% la 18,5%, iar la bărbați de la 4,8% la 14%, de-a lungul perioadei.

În același timp, numărul celor subponderali a scăzut la copii și la adulți, ceea ce înseamnă că obezitatea a devenit cea mai răspândită formă de malnutriție din lume.

Numărul copiilor și adolescenților care sunt subponderali a scăzut cu în jur de o cincime la fete și cu mai mult de o treime la băieți, în timp ce proporția adulților afectați de o greutate mai mică decât cea normală s-a înjumătățit în aceeași perioadă.

În total, 880 de milioane de adult și 159 de milioane de copii erau obezi în toată lumea în 2022. Tonga, Samoa americană și Nauru sunt țările cu cea mai mare rată a obezității – peste 60%.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce să faci în cazul unei urgențe urologice

Care sunt cele mai puțin dorite cadouri de sărbători. Și ce e de făcut dacă, totuși, primești unul

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Partenerii noștri