Live

Peisajul meteo se schimbă pe întreg globul. Bogdan Antonescu: Ce vedem în Europa arată că nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor

Data actualizării: Data publicării:
Lumea se confruntă tot mai des cu fenome extreme, puse de experți pe seama încălzirii globale. FOTO: Getty Images

Lumea se confruntă tot mai des cu fenome extreme, puse de experți pe seama încălzirii globale. Incendiile de vegetație fac ravagii în state de pe tot globul, iar inundațiile afectează state care s-au confruntat rar până acum cu acestea. Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a declarat la Digi24 că situația este cu atât mai critică cu cât valurile de căldură, incendiile sau furtunile cu grindină de mari dimensiuni apar în regiuni în care oamenii nu sunt obșnuiți cu astfel de fenomene. Nu ne asteptăm la lucruri bune în viitor, a avertizat el.

Cele mai afectate state sunt în prezent Grecia, Turcia, SUA și chiar Rusia. Inundațiile, furtunile extrem de puternice și tornadele își fac și ele din ce în ce mai simțită prezența în state care nu s-au confruntat prea des cu astfel de fenomene.

"Sunt regiuni în care oamenii nu sunt pregătiți pentru astfel de fenomene.

Valurile acestea de căldură, incendiile de vegetație din ce în ce mai mari sunt neobișnuite, ne e greu să ne adaptăm, mai ales acolo unde fenomenele acestea sunt destul de rare. E posibil să ne așteptăm pe viitor să avem furtuni puternice cu grindină de mari dimensiuni în zone unde aceste fenomene erau extrem de rare.

Peisajul meteo se schimbă pe întreg globul. Ce vedem vara aceasta, în lunile acestea în Europa, este un semnal clar că lucrurile s-au schimbat", a explicat Bogdan Antonescu.

El a afirmat că aceste fenomene sunt o consecință a schimbărilor climatice și a exemplificat cu situația din Germania, unde inundațiile au făcut ravagii săptămâna trecută.

"Inundațiile din Germania de săptămâna trecută sunt clar un efect al schimbărilor climatice. Sunt studii care arată că acele inundații nu ar fi fost așa intense dacă nu ar fi fost schimbările de climă.

Căldura, furtunile cu grindină sunt direct influențate de schimbările climatice.

Nu ne așteptăm la lucruri bune în viitor, mai ales dacă ne gândim la valurile de caldură", a conchis expertul în fenomene meteo extreme.

"Trebuie să învățăm să trăim cu aceste fenomene meteo"

În Europa, schimbările climatice vor crește probabil numărul de furtuni puternice, cu mișcare lentă, care pot persista mai mult într-o zonă și pot produce ploi torențiale de genul celor văzute în Germania și Belgia, potrivit unui studiu publicat în urmă cu o lună în revista Geophysical Research Letters.

Citește și: Știința trebuie să-și îmbunătățească predicțiile climatice. Incendiile din America și inundațiile din Europa nu au putut fi anticipate

Zilele acestea, Grecia se luptă cu peste 150 de incendii. Mii de oameni sunt evacuați, iar hectare întregi de pădure sunt făcute scrum. Cele mai mari probleme sunt lângă Atena, unde aerul a devenit irespirabil și a plouat cu cenușă.

Apocalipsa a ajuns și în Iacutia, Siberia, cea mai rece regiune din Rusia și una din regiunile populate în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi de pe planetă. Aici, în timpul zilei, lumina soarelui a fost blocată de fumul gros produs de incendiile de pădure care au dus deja la evacuarea a 36 de persoane, majoritatea copii și bătrâni, din localitatea Kylaiy, din această regiune.

Citește și: Incendiile de vegetaţie din regiunea siberiană Iacuţia au generat un nivel record al emisiilor de CO2

Inundaţiile de proporții din Germania au afectat în principal Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatinat. Infrastructura rutieră din Germania suferit daune de circa 2 miliarde de euro ca urmare a dezastrelor naturale care au afectat țara.S-au produs inundaţii şi în Saxonia (est) şi Bavaria (sud), dar de proporţii mult mai reduse. În vestul ţării, bilanțul victimelor indica 163 de morţi şi 749 de răniţi, dar și sute de persoane date dispărute.

Citește și: Inundații de proporții la Londra. Apa a pătruns și la metrou, opt stații au fost închise

Și Italia s-a confruntat a începutul lunii august cu fenomene meteorologice extreme. În nord, țara este grav afectată de inundații în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspândirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidențiale, potrivit serviciului italian pentru intervenţii de urgenţă.

În utima săptămână din iulie, inundații devastatoare au lovit nord-estul Turciei, la câteva zile după intemperiile care lăsaseră în urmă cel puțin șase morți. Mai multe râuri au ieșit din matcă și au luat cu ele tot ce le-a stat în cale. Autoritățile de la Ankara au declarat stare de dezastru în provinciile aflate la Marea Neagră care au fost devastate de inundații.

Citește și: GALERIE FOTO. Italia încearcă să afle cum au izbucnit incendiile care devastează insula Sardinia

Politicienii și experții climatici negociază cea mai cuprinzătoare evaluare științifică a schimbărilor climatice

În aceste zile, grupul interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale datorată efectelor activității umane (IPCC) va discuta despre efectele schimbărilor climatice în plan global cu reprezentanți ai 195 de guverne.

Experții spun că raportul care va reieși după acest maraton al discuțiilor va reprezenta un "apel de trezire" pentru statele lumii, în ceea ce privește lupta împotriva fenomenelor meteorologice extreme. 

De asemenea, se anticipează că sumarul scurt de circa 40 de pagini, care va fi publicat ulterior consultărilor din următoarele 14 zile, să influențeze factorii de decizie politică și să joace un rol important în ghidarea liderilor mondiali care vor veni anul acesta la COP26, Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, care se va desfășura între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, pentru a discuta cum să facă față problemelor climatice critice. 

Pe măsură ce planeta s-a tot încălzit în ultimii 30 de ani, iar fenomenele meteorologice extreme s-au intensificat, IPCC a devenit cea mai importantă platformă atunci când vine vorba de sintetizarea stării de înțelegere științifică a urgenței climatice, cât și a impactului și a soluțiilor privind problemele de mediu. 

Citește și: Cercetător: E posibil să fi depăşit punctul critic al încălzirii globale ireversibile. Pot apărea efecte negative "în cascadă"

Anul acesta, discuțiile între experții IPCC și cele 195 de guverne au loc în perspectiva evenimentelor meteorologice extreme, precum inundațiile sau incendiile de vegetație ori valurile mari de căldură, care au zguduit SUA, Canada, Europa și Asia. Mai mult ca niciodată se caută un răspuns referitor la rolul jucat de om în intensificarea schimbărilor climatice. 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai bătrân animal descoperit vreodată ar putea dezvălui când un curent oceanic crucial va suferi un colaps catastrofal

Guvernul britanic pregătește un „sistem de avertizare timpurie” pentru „sfârșitul lumii”

Păsările migratoare nu mai pleacă din România pe timpul iernii. Explicațiile specialiștilor

Cum se adaptează chinezii la era inundațiilor extreme: „Trebuie să fiu pregătit pentru orice. Dacă îmi place locul, voi rămâne”

Partenerii noștri