Live

Pe teritoriul României va fi instalat un sistem de apărare antidronă. Ciolacu: Atacurile Rusiei la Dunăre nu sunt accidentale

Data publicării:
Dronă kamikaze Shahed de producție iraniană. Foto: Profimedia

România va avea instalat pe teritoriul său, cât mai curând posibil, un sistem nou, modern, de apărare antidronă, au informat, vineri, surse guvernamentale.

Potrivit acestora, ţara noastră va primi spre folosinţă acest sistem în baza unui acord "G to G" încheiat cu un stat partener, cu acordul NATO.

Necesitatea instalării unui sistem antidronă în România a intervenit ca urmare a atacurilor cu drone ale Rusiei asupra porturilor dunărene din Ucraina, în urma cărora resturi ale acestor echipamente militare au căzut şi în zone din ţara noastră.

Ciolacu: Atacurile Rusiei la Dunăre nu sunt accidentale

Atacurile Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Dunăre "nu sunt accidentale", în contextul în care peste jumătate din exportul de cereale din ţara vecină tranzitează România, pe cale navală, a afirmat, vineri, premierul Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis participanţilor la Bucharest Security Conference.

"Atacurile ruse din proximitatea teritoriului nostru cresc în mod alarmant riscurile de incidente şi de agravare. Este clar că Rusia va continua să preseze navele comerciale şi va impune zone în care nu se circulă în Marea Neagră. Atacurile de la graniţa dunăreană nu sunt accidentale, deoarece Rusia ştie că peste jumătate din cerealele ucrainene pentru export sunt transportate în prezent prin intermediul culoarelor de navigaţie din România. Este important să reflectăm asupra modului în care NATO se va pregăti pentru scenariul în care (atacurile - n.r.) Rusiei vor escalada în România, în regiunea Mării Negre şi a Dunării. Pentru moment, este binevenită consolidarea prezenţei aliate înaintate pe Flancul estic, în urma summiturilor de la Madrid şi Vilnius şi mai ales cele mai recente suplimentări. Aceasta este poziţia de apărare corectă, reţinând că provocărilor ruse nu le lipseşte nici imaginaţia şi nici versatilitatea", a subliniat Ciolacu, în mesajul prezentat la reuniune de Nicolae Comănescu, consilier de stat pentru politică externă şi afaceri strategice în cadrul Cancelariei premierului.

Potrivit prim-ministrului, în prezent, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, unde "campania de teroare <<de tip ISIS>>" împotriva Israelului este "de bun augur la Moscova".

"În loc să se concentreze exclusiv pe ameninţările ruse, pe sancţiuni şi pe susţinerea faţă de Ucraina, aliaţii euroatlantici se confruntă cu tensiuni în Orientul Mijlociu, care au un potenţial ameninţător de a se propaga şi în Europa. Deja există atacuri teroriste în Europa, iar serviciile secrete cresc nivelul de vigilenţă la maxim. De asemenea, există spectrul încă unui val de refugiaţi din Orientul Mijlociu către Europa, cu tot cu impactul negativ cunoscut asupra politicii interne a statelor europene", a transmis Marcel Ciolacu.

Există o campanie de fake news cu privire la războiul din Gaza, "care îşi găseşte ecou în campania agresivă a Rusiei de dezinformare care s-a desfăşurat în Europa, la începutul agresiunii militare din Ucraina", a completat premierul.

Editor : V.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Două aeroporturi de lângă Moscova, închise din cauza atacurilor ucrainene. O clădire rezidențială, lovită de o dronă

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Partenerii noștri