Live

Analiză „Operațiunea militară specială” a lui Putin a ajuns pe teritoriul Rusiei. Cum prezintă propaganda Moscovei atacul ucrainean din Kursk

Data actualizării: Data publicării:
Putin toastează în fața unui grup de militari ruși, în cadrul unei ceremonii oficiale de la Kremlin, imagine de arhivă. Foto: Profimedia Images

Atacul-surpriză declanșat în urmă cu 10 zile de armata ucraineană, dincolo de graniță, în regiunea rusă Kursk, a demonstrat că așa-numitele „linii roșii” stabilite de Putin au reprezentat doar o „cacealma”, iar autoritățile de la Moscova sunt mai degrabă tentate să creadă mesajele transmise de propria lor propagandă, decât realitatea de pe teren, care arată că trupele ruse sunt atât de răsfirate pe frontul ucrainean încât devin incapabile să facă față unei noi crize (precum cea din Kursk) și să protejeze propriul teritoriu rusesc, se arată într-o analiză realizată de Euvsdisinfo.eu, un site și instrument direct al STRATCOM, Serviciul European de Acțiune Externă al UE, specializat în combaterea dezinformărilor și știrilor false. În același context, un material al publicației independente ruse Meduza arată îngrijorarea crescândă, cu accente de panică, din partea autorităților ruse de la Moscova, vizavi de incursiunea ucraineană din Kursk. Reacția propagandei ruse: prezentarea atacului ucrainean drept „acțiune teroristă” și orchestrarea unei ședințe-fulger în care un Putin vizibil nervos  i-a convocat pe șefii și responsabilii militari și guvernamentali pentru a rezolva această criză.

Incursiunea ucraineană - care începe să semene tot mai mult cu o ofensivă în toată regula, după ce ucrainenii au cucerit deja zeci de localități, controlează circa 1.000 de kilometri pătrați și au luat sute de prizonieri - face ca panica să crească tot mai mult în rândul elitelor politice de la Moscova, arată publicația independentă rusă Verstka, citată de Meduza.

Jurnaliștii ruși compară situația actuală cu cea de la începutul invaziei Ucrainei, acțiune definită până în prezent de propaganda oficială rusă drept „operațiune militară specială”: în februarie 2022 autoritățile ruse promiteau „un război de 3-10 zile”. În realitate, conflictul a intrat deja în al treilea an.

Când au început „să se sperie” oficialii ruși de la Moscova

Similar, propganda rusă a tratat atacul ucrainean din Kursk drept o „acțiune teroristă” care ar fi urmat să fie rezolvată tot „în câteva zile”. Ceea ce părea la început o „incursiune” a intrat deja în a două săptămână, iar forțele ruse încă nu au reușit să pună la punct o contraofensivă locală care să reușească să distrugă ori să împingă trupele ucrainene dincolo de graniță

O sursă din primăria Moscovei a declarat pentru publicația independentă rusă că oficialii ruși au început „să se sperie” după data de 8 august (incursiunea ucraineană a fost declanșată pe 6 august - n.r.), când pe rețelele sociale au început să apară imagini cu un convoi rusesc prins în ambuscadă și distrus de ucraineni.

Iar zilele următoare - până în prezent - au continuat să fie pline de vești proaste pentru ruși: comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski a anunțat că Ucraina controla, pe 12 august, circa 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul rusesc. Pe 14 august, ucrainenii anunțau deja cucerirea orașului Sudja, din regiunea Kursk, concomitent cu lansarea unui atac fără precedent asupra a patru baze aeriene rusești, cu scopul de a împiedica aviația rusă să atace trupele ucrainene aflate în ofensivă. Mai mult, pe 15 august, Ucraina a anunțat că a făcut 100 de prizonieri ruși, cel mai mare număr de prizonieri ai Moscovei capturați într-o zi de la începutul războiului.

Elicoptere ruse au distrus un convoi. Ce spun rușii: convoiul era ucrainean. Ce spun ucrainenii: convoiul era rusesc și a fost atacat din greșeală tot de ruși

„Concomitent cu desfășurarea evenimentelor din regiunea Kursk, mașinăria de propagandă a Kremlinului lucrează la foc continuu, răspândind dezinformări cu scopul de a deforma realitatea de pe teren”, se arată în analiza Euvsdisinfo.

Un exemplu în acest sens îl reprezintă distrugerea unui convoi militar în regiunea Kursk. Sursele pro-Moscova au publicat pe rețelele sociale imagini cu „un convoi al armatei ucrainene” distrus de elicopterele de atac ruse. Concomitent, sursele pro-Kiev au susținut că, în realitate, imaginile prezintă, de fapt, un caz de „friendly fire” („foc prietenesc/amical”), în care rușii și-au atacat de fapt, din greșeală, propriile trupe trimise ca întăriri în regiune.

Principalele surse de propagandă pro-Kremlin etichetează acțiunea militară ucraineană din Kursk drept una „barbarică” și „teroristă”. Propaganda Kremlinului difuzează narațiuni care încearcă să arate că ucrainenii țintesc și ucid civili.

De asemenea, sursele pro-ruse promovează „narațiunea” conform căreia operațiunea ucraineană „a fost planificată și aprobată de SUA”, cu scopul de a prezenta Ucraina și autoritățile de la Kiev drept „marionete” ale Washingtonului.

Mai mult, propaganda rusă acuză NATO de implicare directă în operațiunile din Kursk și susține că trupe poloneze și franceze au participat la astfel de operațiuni militare pe teritoriul rus.

Propagandiștii ruși merg, conform Euvsdisinfo.eu, până la a prezenta „absurdități” cum ar fi cea legată de o viitoare bătălie finală de la Kursk, unde armata ucraineană urmează a fi înfrântă, în cele din urmă, se mai arată în analiza realizată de portalul UE destinat combaterii informațiilor false și dezinformării.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina pregătește o lege a demobilizării. În prezent, recruții ucraineni pot reveni în civilie doar dacă sunt răniți pe front

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Planul lui Trump în Ucraina „deschide calea către un alt război”, avertizează un oficial britanic. „Este foarte îngrijorător”

Partenerii noștri