Ministrul Muncii: S-a știut că la 3% din bugetari le va scădea salariul încă din mai 2017
Salariile bugetarilor de lux vor scădea în grila anului 2022. În următorii patru ani va avea loc o eliminare a dezechilibrelor în salarizare, iar bugetarii cu salarii mici vor recupera diferența.
Pensionarii CFR protestează: Avem tăieri de pensie până la 4.000 de lei după recalculare
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
A început instalarea luminilor de Crăciun în Craiova
Anul școlar ar putea începe cu proteste
Guvernul cheltuie bani degeaba cu salariile șefilor care conduc posturi neocupate
Craiova se pregătește deja de Crăciun. Primarul se laudă cu primele decorațiuni pentru târgul de iarna viitoare
Budăi îl atacă pe Ghinea: "E frustrat"
Ciucă: Nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri
Boloș: Nu vreau să-i sperii pe cei din sectorul public, dar vor fi condiții de reformă dure
Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a explicat marți de ce scad salariile unor persoane angajate în sectorul public. Vasilescu a explicat și situația celor angajați cu norma parțială ce plătesc contribuții la nivelul salariului minim pe economie.
Ministrul a afirmat că salariile scad doar în cazul celor care au salarii peste grila din legea salarizării, explicând că diferențele din actualele salarii ale bugetarilor care au mai puțin și salariile din grilă vor fi recuperate gradual în patru ani. Efectul legii salarizării va fi de 42 miliarde lei, iar anul trecut efortul bugetar a fost de 13 miliarde lei.
Olguța Vasilescu a promis o ordonanță de urgență privind soarta celor care au norme reduse de muncă însă care ar trebui să plătească contribuții calculate la salariul minim pe economie, peste veniturile câștigate efectiv.
Noile prevederi vin să respecte principiul salariilor egale la muncă egală. Vasilescu a acuzat existența actelor normative ce nu țineau cont de echilibrul bugetar, dar și diferențe uriașe între salariile încasate de aceleași categorii progesionale în funcție de ministerul în care activau.
"În ce privește salariile bugetarilor, aș vrea să fac niște precizări menite să înlăture confuzia dintre legea salarizării și modificările la Codul Fiscal privind transferul contribuțiilor. Legea salarizării a fost adoptată în iunie 2017, atuncând când s-a stabilit ca raportul între cel mai mic salariu și cel mai mare a fost stabilit 1 la 12, nivelul minim fiind reprezentat de salariu minim pe economie, iar cel maxim de salariul președintelui", a spus Olguţa Vasilescu, adăugând că înainte raportul era 1 la 15, dar ajunsese în realitate chiar la 1 la 18. Conform acestuia, salariile marilor demnitari au scăzut cu sume până la 40%, astfel încât să se atingă acest raport.
”Culmea este că cei care criticau salariile mari de la stat li le prezentau ca exemplu de risipă bugetară și cereau raport de 1 la 13 sunt acei care acum consideră că nu e oportună scădarea vreunui salariu”, spune ministrul muncii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News