Ministrul Sănătății: Spitalele Covid din țară au aproape 2.000 de paturi de terapie intensivă. Câte sunt ocupate
Spitalele Covid din România au aproape 2.000 de paturi de terapie intensivă, adică jumătate din totalul paturilor ATI din țară, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Cu toate acestea, distribuția cazurilor face ca unele spitale să nu mai aibă locuri libere la terapie intensivă, iar pacienții să fie mutați în alte orașe. În spitalele Covid din București nu mai era niciun loc liber la terapie intensivă vineri după-amiază, potrivit secretarului de stat Raed Arafat. Numărul paturilor va fi suplimentat la Spitalul "Elias" şi la Institutul "Matei Balş", a mai precizat ministrul Nelu Tătaru.
În acest moment, la nivel naţional există aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care o jumătate sunt în spitale care tratează pacienţi COVID-19, spune ministrul Sănătății.
"La nivel naţional, avem aproape 4.000 de paturi la terapie intensivă. În cele 226 de spitale COVID în faza 1, faza 2 şi suport COVID sunt în jur de 2.000, 1.927 de paturi de terapie intensivă. Sunt anumite judeţe unde avem o supraîncărcare a acestor paturi. Până acum, s-a recurs la acele TIR-uri, acele unităţi mobile de terapie intensivă, unul la Ploieşti, unul la Galaţi, acolo unde am văzut o încărcătură mai mare, dar şi la transferuri de pacienţi în spitale care au paturi goale. În următoarea perioadă, şi la "Elias", şi la "Matei Balş" va fi suplimentat numărul de paturi la terapie intensivă. Noi sperăm ca evoluţia să ne ajute să putem gestiona această situaţie", a declarat duminică Nelu Tătaru, citat de Agerpres.
La secțiile ATI, în acest moment, sunt internați 280 de pacienți Covid, potrivit ultimei informări oficiale, ceea ce înseamnă că în țară sunt disponinile peste 1.600 de paturi ATI.
Totuși, distribuția cazurilor face ca spitalele din anumite orașe să fie complet ocupate la secțiile ATI, iar pacienții care au nevoie de terapie intensivă să fie mutați în alte orașe.
În spitalele din București pentru tratarea bolnavilor de COVID nu mai era, vineri după-amiază, niciun loc liber la terapie intensivă, potrivit secretarului de stat în MAI, Raed Arafat.
În curtea Spitalului Universitar de Urgenţă Elias din Bucureşti există un spital modular pentru pacienţi COVID-19, construit de Asociaţia „Dăruieşte Viaţă”. Spitalul este gata, mai are nevoie de câteva echipamente, care au început să sosească sâmbătă.
Premierul Ludovic Orban a vizitat sâmbătă spitalul modular de la Elias, construit cu bani din donațiile a peste 250.000 de români.
Unitatea modulară de la Elias are 38 de paturi: 14 pentru pacienţi în stare gravă, 14 pentru pacienţi în stadii intermediare şi 10 pentru pacienţi suspecţi de COVID-19. În ceea ce priveşte personalul necesar pentru această structură, premierul a spus că este vorba de minimum patru medici anestezişti şi opt asistenţi pe tură.
Editor: B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News