Live

Video Ministrul Educației: Școlile trebuie închise ultimele. Nu am susținut vaccinarea obligatorie, dar testarea trebuie sprijinită

Data publicării:
Testarea în școli ar putea oferi siguranță sanitară, spune ministrul Educației. Foto: Inquam Photos - George Călin

Școlile trebuie închise ultimele, spune Ministrul Educației, după evoluția îngrijorătoare a pandemiei de Covid din ultima perioadă. Sorin Cîmpeanu a insistat pe importanța testării, pentru că poate ajuta la siguranța sanitară în școli. Ministrul a anunțat, la Digi24, că se ia în calcul și testarea celor care nu prezintă simptome.

Declarațiile oficiale par, însă, să fie contrazise de situația din țară. De pildă, în Afumați, localitatea din jurul Capitalei care a depășit rata de 6 la mia de locuitori, primele închise sunt școlile. Elevii trec în sistem online începând de luni. Sorin Cîmpeanu a mai declarat la Digi24 că îi încurajează pe toți profesorii și elevii cu vârstă eligibilă să se vaccineze. Nu ar susține însă, vaccinarea obligatorie a angajaților școlii, măsură adoptată în alte state din vestul Europei.

"Nu am susținut vaccinarea obligatorie, ci prezentarea de argumente ca toți să înțeleagă. În momentul de față nu există legislație pentru vaccinarea obligatorie. Testarea însă trebuie susținută pentru că ne ajută la siguranța sanitară în școli. Testarea e asigurată pentru toți elevii și profesorii care prezintă simptome, plus pentru contacții direcți din școli. Sunt discuții și cu privire la o testare în alte cazuri", a mai preciat Sorin Cîmpeanu. 

Întrebat dacă testarea ar fi posibilă și pentru cei care nu au simptome, ministrul a răspuns: "Poate fi! Mă refer la faptul că se discută, e un subiect în discuție. O decizie se va lua cât se poate de repede. E interesul nostru să ținem școlile deschise", a conchis ministrul.

Peste 1.000 de elevi și peste 600 de profesori sunt infectați cu Covid

Peste 1.000 de elevi și peste 600 de profesori sunt infectați cu Covid-19, la o săptămână de la începerea noului an școlar. 795 de clase au în prezent activitatea fizică suspendată ca urmare a cazurilor confirmate. În total, peste 17.000 de elevi vor face ore online, potrivit datelor raportate vineri. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a mai spus la Digi24 că infectările din prezent nu au nicio legătură cu școala, ci sunt rezultatul activităților din ultimele săptămâni ale vacanței copiilor.

De asemenea, dacă se menține trendul ascendent al ratei de infectare, elevii din București ar putea face școală online de la jumătatea lunii octombrie, a mai precizat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu pentru Digi24.

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Viitoarele pandemii vor apărea mai des și vor ucide mai mulţi oameni decât COVID-19”. Mesajul experților reuniți la COP16 

Ligia Deca evită să răspundă la întrebările despre problemele din școlile sanitare: Nu vă pot spune ce s-a întâmplat acum doi ani

Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”

Bursa de reziliență în noul an școlar. Care sunt criteriile de acordare și când primesc elevii primii bani

Partenerii noștri