Live

Miercurea viitoare „va exploda” o fabrică de bere din Miercurea Ciuc. „Victime multiple și contaminare chimică”

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Inquam Photos/Cristian Sterlic

Peste 500 de militari din Ministerul Apărării, MAI, SRI, SPP și STS vor participa, săptămâna viitoare, la un exercițiu care va viza contracararea unor „acțiuni ostile, tipice războiului hibrid”, care vor avea loc, cu precădere în Harghita și Covasna, informează MApN.

Exercițiul, denumit Concordia 19, va presupune simularea un atac cibernetic asupra unei fabrici de bere din Miercurea Ciuc, atac în urma căruia se va produce o explozie care, la rândul ei, va provoca mai multe „victime” și contaminare chimică a zonei.

„Folosim un scenariu fictiv. Evenimentul principal va fi cel de miercuri, 9 octombrie, la Miercurea Ciuc. Scenariul acestui eveniment prevede un atac cibernetic asupra fabricii, care va produce o explozie cu victime multiple și cu contaminare chimică”, a  declarat, într-o conferință depresă, conducătorul exercițiului, generalul de brigadă Marian Botea, șef al Direcției de Operațiuni din cadrul Statului Major al Apărării.

„Vom vedea ce înseamnă să acorzi asistență medicală, într-un mediu contaminat, unei persoane rănite. Așteptăm și noi să vedem care sunt rezultatele și cum vom putea acționa împreună. Vom avea evacuare medicală multiplă, pe aer și pe uscat” a spus oficialul MApN, care a adăugat că spitalele locale vor fi și ele implicate în exercițiu.

Planificarea acestui exercițiu a durat „aproape un an de zile”.

„A fost un efort care a presupus coordonarea unui număr impresionant de structuri din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare ordine publică și siguranță națională, fiecare cu sisteme de comunicații proprii, care au trebuit puse cap la cap”, a spus conducătorul exercițiului.

„Provocarea a fost să realizăm o îmbinare a tuturor rețelelor de comunicații proprii fiecărei instituții. Cooperarea se poate realiza doar dacă se poate comunica eficient între instituții. Noi, în principiu, realizăm aceste servicii de comunicații, la nivel de cooperare între structuri. Acesta este jobul nostru”, a adăugat generalul de brigadă STS Remi Manda.

Simularea se va desfășura pe aria București-Câmpia Turzii-Bacău-Sfântul Gheorghe-Miercurea Ciuc și va implica peste 500 de militari și civili din peste 25 de structuri și organizații militare, locale sau civile.

De ce scenariul e axat pe războiul hibrid și ce legătura are Rusia cu acest exercițiu

„Este un trend la nivelul Alianței NATO zona aceasta de hibrid, care trebuie foarte bine exploarată, trebuie inclusă în strategii”, a spus generalul Botea. „Domeniile de manifestare sunt extrem de diverse pe zona hibridului. Nu e ca pe zona convenționalului (războiului convențional), în care să facem proceduri. Nu vorbim de apărare și ofensivă unde ne putem exersa aceste proceduri, conform caracteristicilor echipamentelor pe care le avem. E extrem de divers să abordăm zona hibridă, neconvențională, pe domeniul cyber”, a precizat generalul de brigadă.

Reprezentantul MApN a sugerat că România ar putea fi o țintă a amenințărilor de război hibrid venite din partea Rusiei.

„Evaluări privind riscurile de securitate s-au făcut și se fac în permanență. Noi suntem datori să ne pregătim. În zona noastră de interes strategic, acest tip de conflict hibrid s-a manifestat, și știm cu toții, în 2014, în Georgia, Ucraina, estul Mediteranei. Noi analizăm modul în care au acționat și vrem să ne pregătim să fim în măsură să răspundem”, a spus generalul MApN.

De ce exercițiul va avea loc în zona Harghita-Covasna

„Motivul este că există o foarte bună cooperare interinstituțională în zonă”, a spus generalul Botea. „Instituțiile naționale de apărare sunt foarte legate. Chestiune care a fost demonstrată și cu alte prilejuri, de exemplu, vizita Papei. S-au sudat niște relații la nivel local între instituțiile statului. Un alt aspect: ne bucurăm de sprijinul autorităților locale. Au înțeles despre ce e vorba, ne-au acordat sprijin pentr amplasarea raionului de decontaminare comun. Avem facilități de instrucție foarte bună acolo. Avem brigada de vânători de munte, avem poligoane. Avem condiții!”

Nu în ultimul rând, MApN e interesată să atragă personal în zona Harghita-Covasna.

„Vrem ca nivelul de încadrare în structurile din sistemul național de apărare să crească acolo”, a recunoscut Botea.

Planul activităților exercițiului Concordia 19 include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din forțe pentru operații speciale, cercetare, vânători de munte, apărare CBRN, cooperare civili-militari, forțe aeriene, medicină operațională, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu: Federaţia Rusă nu respectă cetăţenii Rep. Moldova și trimite "bani murdari" ca să finanţeze acţiuni de destabilizare

BfV: Rusia recrutează spioni în Germania, după expulzarea sutelor de diplomați ai Moscovei din mai multe țări europene

Luminița Odobescu: Rusia şi-a intensificat acţiunile hibride asupra membrilor NATO

Geoană: Rusia nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO, dar războiul hibrid total e declanşat

Partenerii noștri