Mesajul lui Klaus Iohannis, după începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE: „Vă sprijinim, fiți curajoși”
Președintele român Klaus Iohannis a felicitat joi autoritățile de la Chișinău după decizia luată de Consiliul European de deschidere a negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova și Ucraina.
„Mesajul meu pentru Chișinău este acesta: vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe. România va juca în continuare un rol important pentru Republica Moldova pentru că avem ambiția să reușească”, a spus Iohannis într-o postare publicată pe contul său de X/Twitter.
Felicitări, Republica Moldova! Mesajul meu pentru Chișinău este acesta: vă sprijinim, fiți curajoși, faceți reforme și împreună mergem mai departe. România 🇷🇴 va juca în continuare un rol important pentru Republica Moldova 🇲🇩 pentru că avem ambiția să reușească. @sandumaiamd
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) December 14, 2023
Șeful statului român a adăugat că este foarte mulţumit de decizia Consiliului European şi consideră că trebuie mers mai departe, cu o viteză mai mare, în aceste negocieri, conform news.ro.
Întrebat dacă anul 2030 este un termen posibil pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Iohannis a spus că nu dorește să speculeze și nici nu crede că este bine să facă acest lucru.
„Pe de altă parte, niciodată nu s-a trecut aşa repede peste faza preliminară, de la solicitare la statutul de candidat, la aprobarea negocierilor de aderare. Deci putem să fim optimişti”, a adăugat şeful statului, în contextul în care Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina şi Republica Moldova.
„Nu vreau să speculez aceste chestiuni şi nici nu cred că este bine. În cazul României, dacă ne amintim, noi am dorit de la mijlocul anilor ‘90 să ajungem în această fază. Decizia s-a luat în decembrie 1999, în ianuarie 2000 au început negocierile pentru aderare şi România a intrat în Uniune pe 1 ianaurie 2007, împreună cu Capitala culturală europeană Sibiu. Deci 7 ani şi atunci n-am avut război, n-am avut crize de tipul celor cu care ne confruntăm aici”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat joi la Bruxelles dacă termenul 2030 pentru aderarea Republicii Moldova la UE despre care vorbea preşedinta Maia Sandu este unul realist şi posibil.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News