Video „Marea fugă” a tinerilor români care pleacă la studii în străinătate. Profesor: Vor să scape de noi, de țara asta
Anual, tot mai mulți tineri părăsesc România pentru a studia în străinătate. Chiar dacă taxele de școlarizare sunt mult mai mari decât la noi, acest lucru nu i-a ținut pe tinerii studenți departe de visul lor. În total, avem aproape 40 de mii de tineri români care studiază în altă țară, arată datele UNESCO. Într-o intervenție la Digi24, profesorul Marcel Bartic a explicat care sunt motivele exodului studenților români din ultimii ani, care preferă să studieze în țări precum Olanda sau Marea Britanie.
Moș Crăciun, folosit ca amenințare în educația copiilor. Ce spun psihologii despre această metodă
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Bullying-ul începe încă de la grădiniță. Unul din cinci preșcolari este victima răutăților colegilor. „Copiii învață prin imitație”
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cum a ajuns Estonia să depășească chiar și Finlanda la testele PISA
O profesoară din Focșani, în topul celor mai buni profesori din lume
Greva generală în școli continuă
De ce fac profesorii grevă acum
Dorința tinerilor români de a pleca peste hotare și de a studia acolo crește de la an la an. Tot mai mulți absolvenți de liceu decid să-și continue studiile la universități din străinătate. Numărul lor exact, însă, este o necunoscută pentru autorități care nu au o statistică oficială legată de numărul studenților români plecați din țară pentru studii.
Experții în educație sunt de părere că cei tineri sunt în căutarea unui stat în care să fie respectați și în care să noțiunea de civilizație să fie aplicată de cetățeni.
"Acest exod al tinerilor îl privesc din două perspective. În primul rând e un mare semnal de alarmă pentru tot ce înseamnă sistemul universitar și educațional românesc. Tinerii vor universități care să nu livreze doar diplome, pentru că învătământul nostru nu face altceva în acest moment, livrează niște hârtii. Am dat diploma, la revedere, ne-am făcut treaba. Ministerul Educației nu și-a făcut treaba, de aia pleacă acești copii. Cealaltă perspectivă ține de societatea românească în ansamblu. Cred că fuga asta la studii este mai degrabă o dorință sinceră de a pleca în altă parte. (...) Mă gândeam, așa, pentru un moment, ce frumos ar fi ca acești tineri să se întoarcă în țară și să contribuie la modernizarea statului român, asemenea pașoptiștilor. Am convingerea că acești copii, acești tineri nu vor altceva decât să scape de noi, sună dur, dar vor să scape de țara asta, vor să scape de sistemul educațional în care lucrurile se fac forma, aiurea, fără cap și fără coadă. Vor să fie respectați și vor o țară unde noțiunea de civilizație să aibă o realitate de zi cu zi", spune profesorul Marcel Bartic la Digi24.
Printre destinațiile preferate de tinerii români care merg să studieze în afară se numără Olanda, Marea Britanie, Italia, Germania și Spania, potrivit IntegralEdu.
"Vara viitoare am de ales între două posturi la una dintre cele mai mari companii de IT din lume"
Bogdan a părăsit România în urmă cu un an, atunci când a decis să își continue studiile în străinătate. Universitățile de la noi nu au fost niciodată pe lista lui. Asta pentru că performanțele de la facultățile din Olanda sunt recunoscute până în vestul Europei, acolo unde speră și el să lucreze peste câțiva ani.
Bogdan Iordache, student român în Olanda: "Am studiat metoda de angajare în țările din vest și în principiu se bazează pe rankinguri universitare. Rankingurile diferă foarte mult între Olanda și România."
Deși a trecut abia în anul doi de facultate, are deja oferte de la marile companii IT.
Bogdan Iordache: "Vara viitoare am de ales între două posturi la una dintre cele mai mari companii de IT din lume."
În total, avem aproape 40 de mii de tineri care studiază în altă țară, arată UNESCO. Însă acest fenomen care ia amploare pare să nu atragă atenția autorităților, care nu au o evidență clară a studenților care vor părăsi țara anul acesta.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: "Nu există si ar fi foarte greu de obținut această situație centralizată."
Oficialii universităților românești sfătuiesc tinerii să rămână în țară. Specialiștii spun că singura opțiune ca să ținem tinerii în țară ar fi o investiție mai mare în sistemul educațional.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News