Managerul OncoGen: Institutul Gamaleya unde a fost creat vaccinul rusesc nu-mi spune nimic. E competiția de orgolii între marile puteri
Rusia a anunţat marți că a înregistrat primul vaccin anti-COVID. Vestea vine chiar de la preşedintele Vladimir Putin, care a spus că printre cei deja imunizați este şi una dintre fiicele sale. Și fiindcă e primul vaccin omologat, are și un nume pe măsură: Sputnik-V, inspirat de cel dintâi satelit din lume, lansat în 1957.
Săptămâna trecută, presa la Moscova spunea că autorităţile pregătesc vaccinarea în masă a populaţiei, după ce testele clinice s-au încheiat. Medicii și profesorii vor fi primii imunizați, chiar din această lună. Este vorba despre același vaccin la care o știre recentă susținea că elita rusească - oameni de afaceri și politicieni - ar fi avut acces încă din luna aprilie, din faza experimentală.
Managerul OncoGen, Virgil Păunescu, a declarat la Digi24 că nu există elemente pentru a judeca acest vaccin anunțat de Rusia. " Un vaccin nu este o chestiune simplă, nu este o joacă".
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Putin l-a felicitat pe Trump „pentru alegerea în funcția de președinte” al SUA
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
Lunetiști, veste antiglonț și mâncare verificată. Ce măsuri extreme de protecție își ia Putin, de frică să nu fie asasinat
Steven Seagal a fost decorat de Putin cu Ordinul Prieteniei
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi
Putin amenință din nou Occidentul la parada de la Moscova
Un primar din Gorj e inspirat de Ceaușescu și Putin dar este și fan Batman și Spider-Man
Virgil Păunescu, managerul institutului OncoGen, cercetător, imunolog: "Problema este că el (n.r. vaccinul) s-a desfășurat într-un oarecare secret. Adică noi nu știm nici când au început aceste cercetări, nici în ce constă tehnologia acestui vaccin, nici dacă conține material genetic, nici dacă nu conține material genetic. Nici măcar nu știm care este calea de administrare sau numărul de doze. Așadar nu putem face aprecieri asupra lui pentru că nu știm nimic.
În locul unei colaborări pentru dezvoltarea la nivel mondial a unuia sau a mai multor vaccinuri, am asistat la o competiție între diversele colective de cercetare, dar care în general reflectă o competiție între marile puteri economice și tehnologice ale lumii. Am știut că rușii lucrează la un vaccin. Ei au anunțat odată cu noi la OMS, un laborator din Sankt Petersburg care se ocupă de dezvoltarea unui vaccin, dar nu aveam niciun fel de date referitoare la ce se întâmplă acolo. Restul țărilor au fost ceva mai transparente, și ceva date inclusiv din China avem".
Cercetătorul susține că nu știe nimic despre Institului Gamaleya din Moscova, unde s-a dezvoltat vaccinul. "Dacă l-aș cauta pe internet aș găsi totul scris în limba rusă și nu aș înțelege nimic".
"Problema este că nu-l putem judeca, viteză, neviteză nu avem elemente să-l judecăm. Nu am elemente să vă spun nimic despre acest vaccin decât că el va fi primit cu suspiciune și oarecare îndoială pentru că nu se cunosc elementele. Un vaccin nu este o chestiune simplă, nu este o joacă. Un vaccin poate genera reacții secundare și poate crea probleme serioase chiar și atunci când este foarte, foarte bine testat. Doar în timp se văd efectele secundare.
Mă așteptam ca domnul Putin, în buna tradiție rusească, să-l vedem la televizor cum se vaccinează personal și nu să ne spună că și-a vaccinat fiica.
Ce mă îngrijorează cel mai tare în această lipsa de colaborare care s-a transformat într-o competiție, competiție care ne aduce în situația în care cei care fac un produs îl supralicitează din dorința de a-l scoate în evidență, de a dovedi că ei sunt cei mai buni, o putere la nivel mondial, și sigur dorința sau reflexul normal al celorlalți de a-l denigra. Se va ajunge la situația în care populația nu va mai avea încredere în vaccinuri. Nu există un vaccin care să nu aibă și efecte secundare. Nu există un produs ideal. În spatele acestei de competiții de orgolii se ascunde un lucru foarte grav".
Experții, sceptici cu privire la virusul rusesc
Viteza cu care Rusia anunță că a parcurs etapele ridică, însă, semne de întrebare privind riscurile asumate şi modul în care au fost făcute testele. Cu aproape 900 de mii de infectări, Rusia ocupă locul al patrulea în lume în topul ţărilor afectate de pandemie. Experții sunt deocamdată sceptici cu privire la eficacitatea vaccinului.
”Rusia desfășoară un experiment uriaș la nivelul populației”, a declarat Ayfer Ali, specialistă în cercetarea pe medicamente la Warwick Business School din Marea Britanie. O astfel de aprobare, pe repede-înainte, poate însemna că posibilele efecte adverse ale vaccinului nu pot fi detectate. Acestea, deși ar fi rare, ar putea fi grave, a avertizat Ayfer Ali.
Francois Balloux, expert în cadrul Institutului de Genetică al Universității din Londra, a spus că este „o decizie nesăbuită și nechibzuită”.
„Vaccinarea în masă cu un vaccin testat impropriu este o procedură lipsită de etică”, a spus el. „Orice problemă cu campania de vaccinare rusă ar fi dezastruoasă atât prin efectele sale negative asupra sănătății, dar și pentru că ar reinstala neîncrederea oamenilor în astfel de tratamente”.
Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precalificare şi evaluare stabilite de această organizaţie, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Preşedintele filipinez are "încredere uriaşă" în vaccinul rusesc
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a lăudat marţi eforturile Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19 şi s-a declarat dispus să participe la testarea clinică a acestuia, salutând totodată o ofertă de livrare a acestui viitor vaccin primită de la Moscova, despre care a spus că se aşteaptă să fie gratuită, potrivit Reuters.
Filipinele figurează printre ţările din Asia cu un număr ridicat de cazuri de contaminare cu noul coronavirus, cu un total de 136.638 de cazuri, luni, după o creştere record zilnică de 6.958 de cazuri.
'Îi voi spune preşedintelui (Vladimir) Putin că am o încredere enormă în studiile dvs. de combatere a COVID şi cred că vaccinul pe care l-aţi produs este într-adevăr bun pentru umanitate', a afirmat Duterte luni seara într-o declaraţie la televiziune.
Editor: Cristina Iancu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News