Live

Liber la interzicerea UberPOP

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Toate statele membre UE au dreptul de a interzice şi sancționa penal exercitarea ilegală a activităţilor de transport, precum UberPOP fără a notifica în prealabil Comisia Europeană.

Este verdictul dat astăzi de Curtea Europeană de Justiţie care fusese sesizată de Uber, după ce Franţa a interzis un serviciu de transport oferit de Uber şi a aplicat amenzi în valoare de 800.000 de euro.

Judecătorii au precizat că o astfel de notificare era necesară doar dacă societatea era una informaţională, ceea ce Uber nu este.

În prezent, în Franţa, sunt legale aplicaţiile UberX şi UberBlack. Acestea oferă şoferii profesionişti, care au o licenţă de închiriere maşină cu şofer, spre deosebire de UberPOP care pune în legătură şoferi fără licenţă cu utilizatorii aplicaţiei.

Punctul de vedere al Uber

Serviciile de tip Uber trebuie să fie reglementate, iar în acest sens vom continua dialogul cu autorităţile din Europa, afirmă reprezentanţii Uber, într-un comunicat remis marţi Agerpres.

"Acest caz (Bensalem - n. r.) dezbate dacă Franţa ar fi trebuit să notifice Comisia Europeană înainte de a adopta legea Thévenoud din 2014, care face referire la serviciile bazate pe principiul peer to peer, servicii pe care noi le-am oprit încă din 2015 (uberPOP). Aşa cum a declarat noul nostru CEO, este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, în acest sens vom continua dialogul cu autorităţile din Europa', au declarat oficialii Uber.

Potrivit comunicatului care exprimă poziţia Uber referitoare la hotărârea pronunţată marţi de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la cazul Bensalem, acesta nu influenţează modul în care compania activează în Franţa şi în majoritatea ţărilor.

"Contrar cazului Elite Taxi, cazul Bensalem nu este despre reglementarea serviciilor Uber de tip peer to peer, ci despre respectarea unei dispoziţii legale specifice Franţei în conformitate cu legile Uniunii Europene. Drept urmare, reglementarea CJUE nu afectează serviciile Uber din Franţa sau din Europa. Legea Thévenoud din 2014 constă într-un set de măsuri menite să împiedice dezvoltarea aplicaţiilor de mobilitate cum ar fi UberPOP, Djump sau Heetch şi să protejeze monopolul companiilor de taxi din Franţa", se mai spune în document.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Nu e totul să fii legal!" Filmul complet a ieșit la iveală: ce a făcut David Popovici înainte de a-și cumpăra bolidul de lux

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mașinile cu 9 locuri vor putea face transport Uber. Lege votată de Senat

Ce este Uber? Întrebarea la care caută răspuns judecătorii UE

Partenerii noștri