Live

Live Text Rușii recunosc avansul ucrainenilor în regiunea Zaporojie

Data actualizării: Data publicării:
Război în Ucraina. Foto: Facebook/General Staff of the Armed Forces of

Suntem în ziua 480 a războiului pe scară largă început de Rusia în Ucraina. Președintele sud-african i-a transmis lui Vladimir Putin că vrea „ca acest război să se încheie”, în timp ce liderul de la Kremlin și-a reiterat poziţia conform căreia Ucraina şi aliaţii săi occidentali au declanşat conflictul cu mult înainte ca Rusia să-şi trimită forţele armate peste graniţă, în februarie anul trecut. Ucraina nu va beneficia de tratament preferenţial pentru procesul de aderare la NATO, în ciuda invaziei ruse, a declarat sâmbătă preşedintele american Joe Biden. Separat, unul dintre adjuncţii ministrului apărării de la Kiev spune că Ucraina are nevoie de mai multe arme de precizie cu o rază de acţiune de 200 de kilometri pentru a-şi „consolida” contraofensiva și pentru a învinge Rusia.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Moscova: Lupte violente în Ucraina

ACTUALIZARE 21:31 Moscova a informat duminică despre lupte violente pe trei secţiuni ale liniei frontului în Ucraina, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Un responsabil instalat de Rusia a declarat că forţele ucrainene au cucerit Piatihatki, un sat din regiunea Zaporojie (sud), şi a ocupat poziţii acolo sub focul artileriei ruse.

"Atacurile" în valuri ale "inamicului au dat rezultate, în pofida pierderilor uriaşe", a declarat responsabilul citat, Vladimir Rogov, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio menţiune la Piatihatki în buletinul său zilnic, declarând că forţele sale au respins atacurile ucrainene pe trei secţiuni ale liniei frontului (ce se întinde pe 1.000 km). Într-o declaraţie separată, grupul 'Vostok' al forţelor ruse susţine că ucrainenii nu au reuşit să preia aşezarea.

Reuters nu a fost în măsură să verifice în mod independent aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

Ucraina, care săptămâna trecută a spus că a preluat o altă aşezare din apropiere, Lobkove, şi o serie de sate mai la est, în regiunea Doneţk, de la începutul contraatacului său, nu a făcut vreun comentariu.

Responsabilii ucraineni au impus "tăcerea" cu privire la informaţiile operative de pe front pentru a ajuta la securitatea operaţională, dar susţin că Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât Ucraina în noul său asalt.

Plajele din Odesa au fost închise

ACTUALIZARE 20:23 Autoritățile din regiunea ucraineană Odesa au închis plajele din cauza calității slabe a apei - cauzată în parte de prăbușirea barajului Nova Kakhovka -, care reprezintă o „amenințare reală” pentru locuitori. De asemenea, a fost interzisă și vânzarea de pește din „locuri de pescuit neidentificate”.

„Plajele din Odesa au fost declarate nepotrivite pentru înot din cauza înrăutățirii semnificative a condițiilor apei în zonele deschise (marea, estuarul) și o amenințare reală pentru sănătatea locuitorilor orașului”, a anunțat primăria Odesa duminică, într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

Kievul trolează Kremlinul

ACTUALIZARE 19:42 Rusia îşi prezintă eşecurile drept succese, a apreciat duminică ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-o reacţie la declaraţia făcută anterior de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit căruia obiectivul „demilitarizării” Ucrainei a fost „în mare parte atins”. „Aşa cum am spus, Rusia poate transforma orice eşec într-o victorie”, a scris Dmitro Kuleba într-un mesaj pe Twitter.

Rușii spun că Ucraina a fost „demilitarizată”

ACTUALIZARE 17:56 Obiectivul demilitarizării Ucrainei, declarat de Moscova la începutul războiului împotriva țării vecine, a fost „în mare parte îndeplinit”, susţine Kremlinul, care explică în acest fel că Ucraina folosește din ce în ce mai mult armament de proveniență occidentală.

„Ucraina foloseşte din ce în ce mai puţin arme proprii şi din ce în ce mai mult sisteme de armament furnizate de ţările occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de EFE, potrivit Agerpres.

Forţele ucrainene au eliberat o localitate din regiunea Zaporojie (oficial pro-rus)

ACTUALIZARE 13:45 Un oficial numit de ruşi a recunoscut că forţele ucrainene au eliberat satul Piatîhatkî din regiunea Zaporojie, informează Reuters duminică. 

Teritoriu respectiv este primul recucerit de Ucraina pe frontul respectiv din sud, de la începutul contraofensivei de luna aceasta. Vladimir Rogov, a cărui funcţie nu este precizată de Reuters, a declarat că ucrainenii îşi întăresc acum poziţiile, sub focul artileriei ruse. "Ofensivele în valuri ale inamicului au dat rezultate, în ciuda pierderilor enorme", a scris el pe Telegram. 

Oficialul a adăugat că în regiune se dau în continuare lupte grele. Deocamdată, din partea Ucrainei nu s-a făcut niciun comentariu, iar Reuters nu a putut confirma independent situaţia de pe câmpul de luptă. 

Rusia susţine că provoacă pierderi grele în rândul ucrainenilor, iar preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat săptămâna trecută că contraofensiva ucraineană nu are nicio şansă de succes.

Cea mai nouă minciună a lui Putin: Șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, s-ar afla în străinătate

ACTUALIZARE 13:30 Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, despre care s-a spus că ar fi fost grav rănit, s-ar afla în străinătate, relatează agenţiile ruse de presă, citate de News.ro.

Întrebat, la o întâlnire cu jurnalişti şi bloggeri militari ruşi, dacă ştie unde se află generalul Zalujnîi, Putin a răspuns ironic: „Ei bine, întrebaţi-l pe el. Dar pentru asta trebuie să foloseşti o limbă străină”. „Mie mi se pare că el este în străinătate. Dar s-ar putea să mă înşel”, a adăugat apoi Putin. 

Citește continuarea AICI

Elitele de la Kremlin beau tot mai mult din cauza războiului. Abuzul de alcool îi afectează pe oamenii din jurul lui Putin

ACTUALIZARE 12:00 Membrii elitei politice rusești consumă din ce în ce mai mult alcool pentru a face față presiunilor tot mai mari provocate de războiul din Ucraina, a relatat presa independentă, citând surse anonime apropiate Kremlinului, parlamentului și administrațiilor regionale, scrie The Moscow Times. 

Abuzul de alcool a atins noi maxime din luna martie, când Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin și când au apărut informații că Kievul pregătește o contraofensivă pentru a recupera teritoriile capturate, potrivit site-ului de știri Viorstka. 

Citește continuarea AICI

UE promite Kievului livrări de arme europene în funcţie de nevoile sale

ACTUALIZARE 10:55 Europa îşi va intensifica eforturile de a livra arme şi muniţii pentru a ajuta Kievul să organizeze contraofensiva împotriva armatei ruse care i-a invadat teritoriul la începutul anului 2022, a declarat comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien Dimanche, relatează Reuters. 

"Ne vom intensifica eforturile pentru a livra arme şi muniţii, pentru că acesta este un război de înaltă intensitate, în care acestea joacă un rol crucial", a declarat Thierry Breton. "Ne organizăm ca şi cum acest război va mai dura câteva luni sau chiar mai mult”, a subliniat comisarul european pentru piaţă internă. 

Fostul ministru francez de finanţe aminteşte că Europa s-a angajat să furnizeze "în următoarele 12 luni un milion de muniţii de calibru mare: 155 mm, 152 mm, 122 mm, 120 mm, reprezentând calibre la standardele NATO şi la standardele ţărilor din fostul bloc sovietic, deoarece aceste arme sunt încă folosite de ucraineni". 

Thierry Breton aminteşte, de asemenea, deblocarea de către Uniunea Europeană a unui pachet de 500 de milioane de euro pentru a furniza Ucrainei muniţie suficientă. "Este pentru prima dată când ne coordonăm eforturile pentru a fabrica împreună arme şi muniţii. Europa apărării avansează cu viteză maximă", a spus el.

Un important punct de depozitare a munițiilor rusești a luat foc lângă Henichesk

ACTUALIZARE 10:48 În dimineața zilei de 18 iunie a avut loc o explozie în apropiere de Henichesk, în partea ocupată de ruși a regiunii Herson, afirmă mass media locală  și Petro Andriușcenko, consilierul primarului din Mariupol, potrivit cotidianului ucrainean Pravda.

Explozia a avut loc în satul Rikove, în apropiere de Henichesk. Potrivit locuitorilor din zonă, a fost lovit un mare punct de depozitare a munițiilor rusești. 

Mass-media locală afirmă că exploziile continuă. Ulterior, comandantul forțelor aeriene ucrainene, Mikola Oleșciuuk, a confirmat că un punct de depozitare a munițiilor rusești a fost lovit în gara Partizani din Rikove.

Rikove este situat pe o linie de cale ferată la aproximativ 20 km de Henichesk, un oraș portuar de-a lungul Mării Azov, în sudul Ucrainei, care a fost ocupat de forțele Kremlinului încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022.

Ministerul britanic al Apărării: Luptele grele continuă să se concentreze în regiunea Zaporojie

ACTUALIZARE 10:40 Luptele grele continuă să se concentreze în regiunea Zaporojie, în vestul regiunii Donețk și în jurul Bahmut, se arată în evaluarea de duminică a ministerului britanic al Apărării.

Conform britanicilor, ambele armate suferă pierderi mari, pierderile în rândul forțelor rusești fiind probabil cele mai mari de la apogeul bătăliei pentru Bahmut, în martie.

O explozie în tunelul de sub baraj, cauza cea mai probabilă a prăbușirii hidrocentralei Kahovka. Cine controla tunelul (NYT)

ACTUALIZARE 10:10 Distrugerea barajului Kahovka de pe fluviul Nipru a fost cel mai probabil cauzată de o explozie care s-a produs în tunelul situat în baza de beton a construcției hidrotehnice, scrie New York Times, care a consultat mai mulți ingineri, coroborând totodată date provenite de la sateliți, dar și de la stațiile seismice din apropiere.

Baza de beton a hidrocentralei, care era situată sub nivelul apei și avea o înălțime de 20 de metri și o lățime de până la 40 de metri, suporta cea mai mare parte din sarcina barajului. La nouă zile după prăbușirea barajului, pe 15 iunie, utilizatorul „War Whistleblower” a postat un videoclip cu urmările dezastrului, potrivit New York Times: acolo unde barajul a fost distrus, baza de beton nu era vizibilă, în timp ce părțile barajului care au scăpat distrugerii aveau părțile superioare intacte.

În interiorul bazei din beton exista un tunel tehnic, accesibil din sala motoarelor, care era sub controlul rusesc. Tunelul este marcat pe planuri, pe care jurnaliștii de la New York Times le-au văzut, scrie publicația ucraineană Nexta. În plus, inginerul ucrainean Igor Streleț știe despre tunel - în trecut a petrecut câteva luni la Hidrocentrala Kahovka.

Citește continuarea AICI

Ce le-a spus Putin liderilor africani care încearcă să medieze o pace între Rusia și Ucraina

ACTUALIZARE 09:00 Vladimir Putin le-a dat sâmbătă liderilor africani care încearcă să medieze o pace în războiul din Ucraina o listă de motive pentru care crede că multe dintre propunerile lor sunt greşite, aruncând şi mai multă apă rece asupra unui plan deja respins în mare parte de Kiev, scrie Reuters.

Liderii africani căutau să ajungă la un acord asupra unei serii de "măsuri de consolidare a încrederii", chiar şi în condiţiile în care Kievul a început săptămâna trecută o contraofensivă pentru a alunga forţele ruseşti din teritoriile din sudul şi estul Ucrainei pe care le ocupă.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat vineri, după întâlnirea cu aceştia la Kiev, că o condiţie pentru discuţiile de pace este ca Moscova să-şi retragă forţele de pe teritoriul ucrainean ocupat, lucru despre care Rusia spune că nu este negociabil. 

Citește continuarea AICI

Bilanţul morţilor se înrăutăţeşte

ACTUALIZARE 07:53 Autorităţile ucrainene au raportat sâmbătă 16 morţi şi 31 de persoane date dispărute, în urma distrugerii unui baraj de pe fluviul Nipru săptămâna trecută, notează AFP. 

"Au murit 16 persoane: 14 în regiunea Herson şi două în regiunea Nikolaiev (Mikolaiv). 31 de persoane sunt în continuare date dispărute", a informat Ministerul de Interne ucrainean. La rândul său, Rusia a crescut sâmbătă la 29 numărul morţilor în inundaţiile din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii barajului Kahovka. 

"Din păcate, numărul morţilor a crescut la 29", a declarat responsabilul ocupaţiei ruse din regiunea Herson, Andrei Alekseienko. 

Barajul hidrocentralei Kahovka, situat într-o zonă aflată sub control rus în regiunea Herson (sudul Ucrainei), a fost distrus pe 6 iunie. Sute de kilometri pătraţi în aval au fost inundaţi, forţând evacuarea a mii de locuitori şi stârnind temeri atât cu privire o catastrofă umanitară, dar şi de mediu. 

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de distrugerea barajului, dar mulţi analişti militari sunt de părere că dezastrul favorizează militar Moscova, notează Agerpres.

Zelenski: Aş dori să le mulţumesc tuturor partenerilor care au făcut noi paşi în sprijinul statului şi poporului nostru în această săptămână

ACTUALIZARE 07:50 Volodimir Zelenski a avut, sâmbătă seara, un discurs dedicat exclusiv mulţumirilor adresate partenerilor occidentali, ocazie cu care a trecut în revistă rezultatele obţinute în această săptămână în materie de ajutor internaţional, de la fiecare ţară în parte, iar în final a mulţumit militarilor care luptă în est, acolo unde se desfăşoară contraofensiva, confirmând cu această ocazie că există rezultate.

Statelor Unite, aş dori să vă mulţumesc pentru un alt pachet semnificativ de asistenţă în domeniul armamentului - sisteme de apărare aeriană, artilerie şi obuze pentru Himars, arme antitanc, vehicule blindate şi alte mijloace pentru apărarea libertăţii. Vă mulţumim! 

Ţările de Jos - vă mulţumesc pentru noul pachet de apărare care va consolida scutul nostru aerian. Ţările de Jos, America, Danemarca şi Regatul Unit au colaborat pentru a achiziţiona rachete de apărare aeriană. Acesta este un lucru care va salva mii de oameni ai noştri. 

Germania - vă mulţumim pentru echipamentul livrat în această săptămână, pentru puterea voastră continuă de a proteja vieţi de teroarea rachetelor ruseşti. Vă mulţumim pentru disponibilitatea de a ne furniza rachete pentru Patriot!

Italia - vă mulţumim pentru punerea în aplicare a acordurilor noastre de apărare! 

Mulţumim, Danemarca, pentru disponibilitatea de a lucra rapid pentru a ne asigura că avem o coaliţie de luptători moderni care va aduce cu adevărat sfârşitul acestui război mai aproape de victoria noastră. O victorie comună! Vă mulţumesc încă o dată!

Danemarca şi Norvegia - aş dori să vă mulţumesc separat pentru eforturile voastre comune de a ne întări artileria. Rusia a adus în Europa un război în care artileria este cheia pentru progresul libertăţii. Vă mulţumesc pentru obuzele trimise soldaţilor noştri! 

Suedia - al doisprezecelea pachet de ajutor pentru apărare şi o dorinţă reală de a începe să ne instruiască piloţii pe avioane de luptă moderne. Vă mulţumim!

Regatul Unit - vă mulţumim pentru leadership-ul continuu în extinderea capacităţilor noastre de apărare şi pentru fiecare rachetă cu rază lungă de acţiune care ne-a fost furnizată - toate funcţionează la 100%. Săptămâna aceasta avem o decizie privind sprijinul suplimentar. Vă mulţumim din nou! 

Canada - vă mulţumim pentru sprijinul dvs. continuu şi pentru noile măsuri pe care le-am elaborat, care sunt acum puse în aplicare. Artileria, apărarea antiaeriană...

Le mulţumesc tuturor ţărilor participante la Grupul Ramstein, care s-a reunit din nou în această săptămână. Vă mulţumesc pentru constructivitatea voastră continuă! 

Aş dori, de asemenea, să mulţumesc fiecărei ţări, fiecărui lider, tuturor oraşelor şi comunităţilor din ţările partenere, precum şi tuturor organizaţiilor internaţionale care ne ajută să depăşim consecinţele atacului terorist rusesc asupra centralei hidroelectrice Kahovka. Vom dovedi încă o dată invincibilitatea forţei noastre comune atunci când vom reda viaţa normală tuturor oamenilor şi comunităţilor afectate de acest ecocid malefic rusesc.

Polonia - vă mulţumim pentru rezoluţia adoptată de Sejm în sprijinul aderării Ucrainei la NATO. Semnalele potrivite la momentul potrivit - în timp ce pregătim pachetul pentru summitul de la Vilnius.

Luxemburg - aş dori să vă mulţumesc pentru decizia Parlamentului, care recunoaşte adevărul istoric, adevărul despre Holodomor, genocidul poporului ucrainean. Luxemburgul a devenit a 26-a ţară care a recunoscut oficial Holodomor ca genocid. Continuăm să depunem eforturi pentru recunoaşterea globală a Holodomorului. 

Şi, bineînţeles, multe mulţumiri tuturor celor care îi antrenează pe soldaţii noştri, care îi învaţă pe eroii noştri experienţa lor şi care învaţă de la ucraineni. Ei învaţă rezistenţa ucraineană, curajul şi dorinţa de nezdruncinat de a câştiga viaţă pentru ţara lor şi pentru copiii ucraineni. Se va întâmpla cu siguranţă - vom învinge! Vom învinge. Pentru unitatea Tavria - apropo, vreau să vă mulţumesc pentru că mergeţi înainte, soldaţi! Bravo! Tuturor soldaţilor noştri din est, soldaţi puternici - vă mulţumesc pentru rezistenţa şi acurateţea voastră!”, a transmis liderul de la Kiev.

Putin dă semnale clare, la întâlnirea cu liderii africani, că Moscova nu va mai prelungi acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră şi învinovăţeşte Occidentul pentru criza alimentară

ACTUALIZARE 07:40 Vladimir Putin a calificat drept o înşelăciune din partea Occidentului faptul că alimentele din cadrul acordului pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră nu ajung în ţările sărace din Africa şi, pe de altă parte, a respins ideea că invazia rusă din Ucraina a provocat criza alimentară, dând vina tot pe Occident. Comentariile sale se adaugă semnalelor tot mai evidente pe care Moscova le dă în ultima vreme că nu va mai prelungi în iulie acordul mediat de Turcia şi ONU, notează News.ro.

"Aceste autorităţi neocoloniale europene, şi, de fapt, americane, au înşelat încă o dată comunitatea internaţională şi ţările nevoiaşe din Africa. Au exportat 31,7 milioane de tone şi doar 3% au ajuns în ţările sărace din Africa. Nu este aceasta o înşelăciune?" - a declarat Putin sâmbătă, la o întâlnire cu lideri africani care a avut loc la Sankt Petersburg, potrivit agenţiei TASS. 

Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Liderul de la Kremlin a citat statistici. Până la 15 iunie, 31,7 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din porturile ucrainene cu ajutorul Rusiei şi al Turciei, a spus el. "Nu sunt puţine. În ţările nevoiaşe din Africa, care sunt Djibouti, Somalia, Sudan, Libia şi Etiopia, au fost trimise 976 de mii de tone din cele 31,7 milioane de tone. Aceasta reprezintă doar 3,1%", a subliniat el. 

Occidentul s-a obişnuit să mintă întreaga lume "timp de secole" şi continuă să facă acest lucru şi astăzi, a acuzat Putin. "Între timp, 38,9%, adică 12,3 milioane de tone, sunt trimise în statele UE. Către Turcia 11%, iar apoi către alte ţări", a continuat Putin. "Prin urmare, vă atrag atenţia: livrările de cereale ucrainene pe pieţele mondiale nu rezolvă problemele ţărilor africane care au nevoie de hrană", a punctat Putin în faţa liderilor africani. 

Criza alimentară mondială nu a fost cauzată de "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina, ci de acţiunile ţărilor occidentale, a mai afirmat Putin. "Criza a început să prindă contur cu mult înainte de situaţia din Ucraina. Şi a apărut ca urmare a faptului că ţările occidentale, atât SUA, cât şi ţările europene, au început să se angajeze într-o emitere nejustificată (de bani), nejustificată din punct de vedere economic, pentru a-şi rezolva problemele legate de pandemia de coronavirus", a declarat şeful statului rus. 

"De fapt, realizând o emitere uriaşă, în SUA a fost de aproximativ 9.000 de miliarde de dolari, în Europa undeva în jur de 5.000 de miliarde de euro, au aspirat piaţa mondială a tuturor produselor alimentare în favoarea lor, abuzând de poziţia lor de monopol şi dezavantajând ţările în curs de dezvoltare. Nu voi intra în detalii, dar este, aşa cum spunem noi, un fapt medical, un lucru evident", a spus Putin. 

În plus, le-a spus el liderilor africani, livrările de cereale din Ucraina pe pieţele mondiale nu rezolvă problema foametei. "Nu credem că aprovizionarea cu cereale ucrainene pe pieţele mondiale rezolvă problema sărăciei şi a foametei. Nu, nu este aşa", a spus Putin.

Anterior, purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, declarase pentru Izvestia că partea din acordul privind cerealele care priveşte Rusia nu a fost niciodată pusă în aplicare, aşa că nu există nicio perspectivă sau motiv de facto de prelungire a acestuia. "Putem afirma că, dacă judecăm de facto după statu quo-ul pe care îl avem, acest acord nu are niciun viitor”, declarase Peskov. "Aşadar, dacă judecăm după ce avem acum, desigur, nu există perspective şi nici motive pentru prelungirea acestuia, deoarece până în prezent ceea ce ni s-a promis nu a fost făcut", a conchis Peskov, citat de TASS.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Foto: Profimedia Images

Peste 60 de ţări aşteptate la conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei

ACTUALIZARE 07:30 Responsabili din peste 60 de ţări şi sute de lideri ai marilor companii globale sunt aşteptaţi săptămâna viitoare la Londra pentru a doua Conferinţă internaţională privind reconstrucţia Ucrainei, a anunţat sâmbătă guvernul britanic, notează AFP. 

"Reconstrucţia economiei ucrainene este la fel de importantă ca strategia sa militară", urmează să afirme premierul britanic, Rishi Sunak, la deschiderea acestui eveniment care va avea loc miercuri şi joi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va interveni prin videoconferinţă. 

"Curajul Ucrainei pe câmpul de luptă trebuie să meargă mână în mână cu viziunea sectorului privat de a ajuta ţara să se reconstruiască şi să se recupereze", urmează să mai spună liderul britanic, susţinător de la primele ore al Kievului, potrivit unui comunicat al Downing Street. 

Această conferinţă privind reconstrucţia, la care vor participa şi ONG-uri, este a doua organizată de la începutul războiului, după cea desfăşurată anul trecut la Lugano, în Elveţia. Printre liderii politici aşteptaţi se numără preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul de stat american, Antony Blinken, sau şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna. 

La peste un an de la începutul războiului, Banca Mondială a evaluat nevoile imediate ale Ucrainei la 14 miliarde de dolari pentru a repara daunele provocate de lupte, notează Agerpres.

Dar redresarea economiei ţării va costa 441 de miliarde de dolari, conform unui studiu recent al Băncii Mondiale, ONU, Uniunii Europene şi guvernului ucrainean. O sumă care urmează să crească odată cu continuarea conflictului.

Miza acestui eveniment este şi de a mobiliza sectorul privat alături de marile instituţii financiare internaţionale. Cu ocazia conferinţei, Regatul Unit va dezvălui o serie de iniţiative în domeniul tehnologiei de vârf şi al energiei verzi pentru a facilita cooperarea dintre companiile ucrainene şi britanice. 

Cele mai importante evenimente din ziua precedentă: 

  • Putin, avertisment pentru Occident
  • Kremlin: Putin este dispus să discute cu Scholz și Macron
  • Biden: Nu vom face uşoară aderarea Ucrainei la NATO
  • O rachetă rusească a ucis patru persoane aflate într-o maşină în regiunea Harkov din Ucraina (guvernator)
  • Rusia afirmă că a respins un atac cu drone care viza o rafinărie de petrol
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, vrea mai multe tancuri pentru armată
  • Ministerul britanic al apărării sugerează că Rusia are un avantaj în sud datorită elicopterelor sale de atac

Editor : M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri