Vladimir Putin a lăsat să se înţeleagă că ar avea informaţii că şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, despre care s-a spus că ar fi fost grav rănit, s-ar afla în străinătate, relatează agenţiile ruse de presă, citate de News.ro.
Întrebat, la o întâlnire cu jurnalişti şi bloggeri militari ruşi, dacă ştie unde se află generalul Zalujnîi, Putin a răspuns ironic: „Ei bine, întrebaţi-l pe el. Dar pentru asta trebuie să foloseşti o limbă străină”. „Mie mi se pare că el este în străinătate. Dar s-ar putea să mă înşel”, a adăugat apoi Putin.
Acest fragment din discuţia lui Putin cu jurnaliştii care scriu despre război, desfăşurată la 13 iunie, a fost postat duminică pe canalul său de Telegram de jurnalistul Pavel Zarubin, unul dintre propagandişii lui Putin, care realizează emisiunea „Moscova. Kremlin. Putin” de la postul de televiziune Rossia-1, menţionează Interfax.
În luna mai, au apărut informaţii în presa rusă despre faptul că Zalujnîi ar fi fost grav rănit într-un atac. Ministerul ucrainean al Apărării a negat informaţia, dar Zalujnîi nu a mai apărut în public multă vreme şi a refuzat să participe la o reuniune a Comitetului NATO la nivel de şefi de stat major, „chiar şi în format de videoconferinţă”, din cauza „situaţiei operaţionale tensionate” din Ucraina, menţionează la rândul său agenţia TASS.
În acelaşi timp, şeful serviciului rus de informaţii externe, Serghei Narîşkin, a declarat jurnaliştilor că autorităţile ruse au primit informaţii despre starea de sănătate a lui Zalujniî, dar nu a dorit să dezvăluie nimic. Ulterior, în mass-media ucrainene a apărut o înregistrare video din 25 mai cu comandantul-şef al armatei, iar a doua zi, în prezenţa acestuia, o fost inaugurată o nouă navă militară, precizează TASS.
Pe de altă parte, informaţii că ar fi fost grav rănit şi că se află la tratament în Germania au circulat în media ruse şi despre şeful serviciului de spionaj al armatei ucrainene, generalul Kirilo Budanov, dar Kievul a spus că este vorba despre propagandă rusă.
Vineri, în alocuţiunea sa video către ucraineni, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că a avut o reuniune a consiliului de război, pentru a vorbi despre contraofensivă, şi la reuniunea respectivă au luat parte atât Zalujnîi, cât şi Budanov.
Cum a ajuns Valeri Zalujnîi să fie la fel de popular ca Zelenski și de ce criticile îl ocolesc, deocamdată
Generalul Valeri Zalujnîi era considerat inițial un actor figurant, care nu va putea împiedica victoria zdrobitoare a Rusiei în Ucraina, dar în mai bine de un an de război, a reușit să protejeze Kievul și să elibereze o parte a teritoriilor ocupate, câștigând aprecieri în țară și peste hotare, scrie BBC Ucraina, care face un portret al omului responsabil pentru mult-așteptata contraofensivă ucraineană aflată în desfășurare.
Mult-așteptata contraofensivă a forțelor ucrainene, prin care Kievul încearcă să-și recapete teritoriile din estul și sudul țării, este acum în plină desfășurare, chiar dacă o concluzie clară despre succesul ei nu poate fi trasă deocamdată.
O figură-cheie în planificarea și executarea acestei operațiuni este generalul Valeri Zalujnîi, comandantul-șef al armatei Ucrainei. Puțin cunoscut până la începerea războiului, generalul este acum un erou în țara sa, unde popularitatea sa a ajuns să rivalizeze cu cea a președintelui Volodimir Zelenski.
Analiștii occidentali, care au prezis cu exactitate izbucnirea războiului, i-au atribuit inițial rolul unui figurant, care nu va avea posibilitatea să salveze Ucraina de la o ocupație completă. După apărarea cu succes a regiunii Kiev, distrugerea crucișătorului Moskva, contraofensiva din regiunea Harkov și eliberarea orașului Herson, toată lumea a început să vorbească despre Zalujnîi ca despre un lider militar extraordinar, scrie BBC.
El oferă rar interviuri, dar a apărut pe coperta revistei Time, care l-a inclus printre cei mai influenți 100 de oameni de pe planetă. Așa de popular a ajuns generalul încât puțini îi atacă deciziile, chiar și când există motive întemeiate pentru critici sau pentru semne de întrebare.
Absolut normal, unii comentatori se întreabă deja ce rol ar putea avea Zalujnîi după război și dacă nu cumva el își va folosi popularitatea pentru a intra în politică.
Oficiali ai Statului-Major General ucrainean au declarat pentru BBC că Zalujnîi a adoptat un mod de operare nonstop cu mult timp înainte de începerea războiului, încercând în același timp să țină secrete toate pregătirile.
Potrivit The New Yorker, generalul a ascuns stadiul de pregătire chiar și de Zelenski și aliații americani. Atașatul militar al Ambasadei SUA la Kiev a fost invitat la o întâlnire la Statul-Major General abia în februarie 2022 și i s-a arătat o schiță a pozițiilor ucrainene și a schemelor de apărare tipărite pe o singură foaie. Nu i s-a permis să copieze planul, care, după cum s-a dovedit ulterior, oricum ascundea adevărata amploare a pregătirilor.
În ajunul războiului, Zelenski s-a întâlnit cu cei mai bogați oameni de afaceri din țară. Publicația Ukrainska Pravda a scris că tonul încrezător și dur al lui Zalujnîi a fost cel care i-a liniștit pe mulți dintre participanții la întâlnirea de atunci. În decurs de șapte luni, el a condus apărarea Ucrainei împotriva unei invazii pe scară largă declanșate de o armată mai numeroasă și mai bine echipată.
Unul dintre cele mai importante argumente pentru succesul lui Zalujnîi este că generalul nu a petrecut nicio zi în armata sovietică, scrie BBC. Cei care îl cunosc spun că este un reprezentant al unei noi generații de generali ucraineni, iar stilul său de management este mai occidental, ceea ce presupune delegarea autorității la nivelurile inferioare de comandă, iar acest lucru sporește eficiența întregii armate.
Colegii lui au declarat, de altfel, pentru BBC că, încă de la începutul carierei sale, Zalujnîi a preferat să construiască relații de încredere cu subordonații săi și să delege deciziile de comandă. Analiștii spun că flexibilitatea de care au dat dovadă unitățile ucrainene, cu ofițeri juniori capabili să ia decizii pe câmpul de luptă, le-a oferit un avantaj considerabil față de structurile decizionale concentrate spre vârf ale armatei ruse.
Unele surse din armata ucraineană merg chiar până la a spune că comandanții de pe front sunt cei care sunt responsabili în mod colectiv pentru succesele Ucrainei, în timp ce generalul Zalujnîi ar trebui să fie creditat doar pentru că le-a lăsat libertatea de a opera.