Klaus Iohannis, după ședința CSAT pe tema coronavirus: Reiau apelul la calm. Nu există motive de panică
Președintele Klaus Iohannis, a declarat miercuri, la finalul ședinței CSAT convocată pentru a discuta pe tema coronavirus, că „s-a constat că instituțiile au luat la timp măsurile care se impun”. Președintele a cerut ca nivelul de mobilizare să rămână ridicat și a făcut din nou apel la calm și la o informare corectă. În CSAT s-a luat decizia alocării de către Guvernul României a resurselor financiare pentru achiziția de echipamente individuale de protecție, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă și medicamente.
Principalele declarații ale președintelui:
Am avut o discuție aplicată cu autoritățile care au responsabilități cu privire la măsurile concrete în vederea unor potențiale cazuri de coronavirus. Până în acest moment nu avem niciun caz confirmat de infecție cu acest virus în România. Am primit și rezultatele din Gorj care sunt negative.
Nivelul de mobilizare trebuie să rămână ridicat pentru că ne confruntăm cu o ugență medicală globală. Toate statele sunt vulnerabile.
Din analiza CSAT s-a constat că instituțiile au luat la timp măsurile care se impun. Astăzi le-am cerut tuturor decidenților să rămână la cel mai înalt nivel de implicare și vigilență pentru că trebuie să tratăm cu maximă responsabilitate dar și cu calm.
Sunt necesare eforturi pentru asigurarea măsurilor preventive dar și a celor care se impun pentru gestionarea eventualelor cazuri pe teritoriul României.
În CSAT am subliniat nevoia de comunicare eficientă între toate structurile implicate. Este nevoie de un efort comun și unitar și de aplicarea riguroasă și fără abateri a măsurilor de prevenție pentru a asigura cea mai bună protecție a cetățenilor.
Am hotărât să fie suplimentate măsurile de control pentru identificarea persoanelor cu probleme respiratorii la granițele tereste și martime.
Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar pentru acoperirea granițelor.
În eventualitatea confirmării unor cazuri este esențială protecția personalului medical. Ca atare autoritățile trebuie să asigure personalului medicale toate resursele necesare.
Am luat decizia de a achiziționa echipamente de protecție și medicamente.
Conform evoluției de până acum, persoanele care pot dezvolta complicații sunt în special vârstnicii. Ca atare trebuie acordată o atenție deosebită acestor persoane vulnerabile.
Urmează să fie implementată cât mai rapid linia telefonică gestionată de Min. Sănătății destinată celor care solicită informații.
Am încredere că instituțiile implicate au capacitatea de a gestiona aceste situații atât pe latura preventivă cât și de gestionare a unor eventuale cazuri.
Nu există motive de panică. E esențial să tratăm cu toată atenția și să ne informăm permanent din surse oficiale și credibile.
Reiau apelul și către mass-media: informați oamenii corect și constant dar echilibrat și fără excese, fără să transformăm în ceva senzațional.
În același timp, toți cetățenii trebuie să înțeleagă că este responsabilitatea fiecăruia în parte, nu doar a instituțiilor, să coopereze, să respecte întru totul indicațiile și sfaturile autorităților, pentru a avea o strategie de succes în a preveni și a combate infecțiile cu coronavirus.
Cel mai important instrument de stopare a răspândirii coronavirusului este prevenția.
De aceea, îi încurajez pe oameni să urmeze principala recomandare a tuturor specialiștilor, inclusiv a celor din Organizația Mondială a Sănătății, conform căreia cea mai sigură protecție este menținerea unei igiene personale permanente.
Editor: Robert Kiss
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News