Live

Un procuror condamnat pentru corupție a primit o pensie specială de 6.000 de lei, inclusiv cât a stat la închisoare, deși legea interzice acest lucru

Data actualizării: Data publicării:

Un procuror din Iași condamnat pentru luare de mită a primit, timp de doi ani, o pensie specială de 6.000 de lei pe lună, inclusiv în cele 8 luni pe care le-a stat în închisoare, deși nu mai avea dreptul la ea, întrucât o modificare legislativă din 2014 prevedea că magistrații condamnați pentru corupție nu mai au dreptul la pensie de serviciu, scrie Ziarul de Iași.

Doi ani le-au trebuit autorităților pentru a constata că fostul procuror beneficia de o pensie specială de 6.000 de lei pe lună în mod nelegal. Procurorul Ioan Ciofu primea pensie specială încă din 2007, când era deja vizat de o anchetă de corupție în care a fost ulterior condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare.

Pentru că avea deja peste 60 de ani, bărbatul a stat în închisoare doar 8 luni, timp în care a continuat să încaseze pensia specială. Ioan Ciofu a ieșit din penitenciar spre finalul anului 2013, iar în 2014 legea a fost modificată astfel încât magistrații condamnați pentru corupție să nu mai poată beneficia de pensii speciale.

Cu toate acestea, Ciofu a continuat să primească cei 6.000 de lei lunar, până în decembrie 2016, când reprezentanții Casei Județeane de Pensii și-a dat seama că procurorul încasa pe nedrept pensia, au sistat plățile și au încercat să recupereze 181.000 de lei de la Ciofu. Acesta i-a dat însă în judecată.

Procesul este încă în derulare, însă în primă instanță judecătorii nu i-au dat câștig de cauză lui Ioan Ciofu.

„În temeiul art. 83^4 hotărârea de condam­nare sau prin care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei, rămasă definitivă, se comunică de către instanţa de executare Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii va informa Casa Naţională de Pensii Publice cu privire la apariţia uneia dintre situaţiile prevăzute de prezentul articol care are ca efect acordarea, suspendarea, încetarea sau reluarea plăţii pensiei de serviciu ori, după caz, suspendarea sau reluarea procedurii de soluţionare a cererii de acordare a pensiei de serviciu. Informarea Consiliului Superior al Magistraturii cuprinde elementele necesare pentru aplicarea măsurii respective de către casele teritoriale de pensii, inclusiv datele de identificare a persoanei, temeiul de drept al măsurii, precum şi data de la care se aplică. Instituţia noastră a aplicat prevederile legale mai sus menţionate la data la care a intrat în posesia informaţiei privind existenţa unei hotărâri judecătoreşti definitive“, au transmis reprezentanţii CJP Ziarului de Iași.

 

 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cazul celebru al fraților închiși pe viață pentru uciderea părinților: după 35 de ani, procurorii cer eliberarea condiționată

Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a demisionat. Scandalul uriaș din spatele acestei mișcări

Un procuror din Iaşi a fost trimis în judecată pentru că a violat de mai multe ori o adolescentă

Peste 90% din candidații la admiterea în magistratură au picat testul psihologic

Partenerii noștri