Live

Un bărbat din Iași, declarat mort de rude, ar putea avea nevoie de câțiva ani pentru a dovedi că e viu

Data publicării:
Birou Evidența Populației. Foto: captură TV

Un bărbat din Iaşi, plecat din ţară acum 20 de ani, a aflat când a mers la ambasadă să schimbe documentele expirate că e mort cu acte în regulă. Locuieşte în Muntenegru şi pentru că nu a mai luat legătura cu rudele, acestea au cerut acum 7 ani o hotărâre judecătorească prin care i se declara decesul. Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei din Iaşi a încercat să îl ajute şi a cerut instanţei anularea hotărârii. Doar că magistraţii vor să-l vadă în carne şi oase şi cu dovezi ale faptului că în tot acest timp era viu şi nevătămat. Procesul ar putea dura şi câţiva ani.

Bărbatul a rupt orice legătură cu familia în urmă cu 20 de ani. În 2013 rudele au reuşit să obţină la Judecătorie o hotărâre prin care i se declara decesul. A aflat asta abia recent când a mers la Ambasada României din Muntenegru pentru a-şi schimba actele de identitate care expiraseră.

Bărbatul originar din Iași are acum 63 de ani. La Ambasadă a explicat că ar vrea să revină în România. Nici nu s-a gândit că familia i-a declarat decesul. Explicaţia este însă una simplă şi ţine, fireşte, de bani.

Se întâmplă atunci când familiile se lovesc de dobândirea succesiunilor sau vânzarea anumitor bunuri. Trebuie să dovedeşti în schimb că într-adevăr nu ai mai avut nicio legătură cu acea persoană, că pe teritoriul României sau pe teritoriul Uniunii Europene nu a avut paşaport, nu a fost eliberat niciun document”, a explicat Liviu Bran, avocat.

Misiunea diplomatică a trimis o adresă la Direcţia de Evidenţa Populaţiei din Iaşi pentru clarificarea situaţiei.

„Anularea unui act se poate face doar pe cale judecătorească, motiv petru care noi am pronunţat de îndată o acţiune tocmai pentru anularea acelei menţiuni de declarare a decesului”, a declarat Marius Bodoga, de la Direcția pentru Evidența Populației.

Doar că judecătorii au respins solicitarea Direcţiei de Evidenţa Populaţiei. Reclamantul trebuie să vină în persoană în faţa magistraţilor pentru a dovedi este în viaţă. Procedura nu este însă deloc simplă, este nevoie de foarte multe dovezi.

„Contracte pe care el le-a semnat în această perioadă de timp de când a fost declarat mort, să zicem 2012-2013, state de plată unde a muncit, să facă dovada că el este acea persoană care se presupune că ar fi fost decedată”, detaliază avocatul Liviu Bran.

Conform legii, decesul unei persoane se poate declara pe cale judecătorească, pe baza unui probatoriu consistent, după cel puţin doi ani de la momentul în care nu mai există nicio informaţie cu privire la aceasta. Cu un titlu de călătorie emis de autorităţi, bărbatul trebuie să revină acum în ţară şi să deschidă un proces prin care să demonstreze că este viu pentru a beneficia de acte de identitate noi.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Mi-ai distrus viața! Ești o mincinoasă”. A intrat în casă peste fosta sa soție și a pornit scandalul. Divorț de 60.000.000 €

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal

Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași. De la ce a izbucnit focul

Poluare în creștere în marile orașe din România. Care sunt cauzele

Partenerii noștri