Live

Sondaj Digi24.ro: Cum ar vota românii la referendumul pentru justiție, din 26 mai

Data actualizării: Data publicării:
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de convocare a referendumului pentru justiție. Cu această ocazie au fost anunțate și cele două întrebări de la scrutinul din 26 mai, organizat odată cu alegerile europarlamentare. Digi24.ro a organizat un sondaj pe pagina de Facebook, pentru a vedea cum ar răspunde românii la cele două întrebări.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, că, după doi şi jumătate de abuzuri şi excese, românii au şansa de a da un răspuns clar actualei guvernări.

PSD va încerca prin toate mijloacele să boicoteze. Nu contează că se opune PSD, contează românii care merg la vot. (...) De data asta există şansa unei schimbări reale. Semnalul se va da pe 26 mai, la referendum şi la europarlamentare”, a declarat Iohannis.

„Vă aştept la vot, la referendum şi la alegerile europarlamentare”, şi-a început preşedintele mesajul.

Preşedintele a subliniat că „acest referendum e şi despre PSD, cine merge la vot poate să dea o lecţie pesediştilor”. „Vreau să văd cine e împreună cu mine pentru o Românie europeană, pentru o guvernare europeană, pentru o justiţie dreaptă”, a precizat el.

Anterior, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a anunţat întrebările de la referendum.

De celalaltă parte, PSD a anunțat că este de acord cu întrebările propuse la referendumul consultativ, dar consideră că referendumul solicitat de preşedinte pare lipsit de utilitate şi va reprezenta probabil o cheltuială nejustificată din banii contribuabililor.

ALDE susţine că referendumul convocat de preşedinte este „o improvizaţie” care dovedeşte din nou că Iohannis nu a înţeles nici în al doisprezecelea ceas care este rolul unui preşedinte.

Întrebările la referendumul pe Justiție din 26 mai sunt:

„1 - Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 - Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

În acest context, Digi24 a organizat un sondaj pe pagina de Facebook cu cele două variante de răspuns, DA și NU, exact ca la referendum. Notă: Acest sondaj nu este științific și arată opțiunile de vot doar a unei părți din populație.

Prin urmare, în cele trei zile de la anunțul președintelui, la sondajul Digi24 au răspuns 37.500 de oameni. 

94% dintre aceștia au răspuns cu „DA”, în timp ce doar 6% au răspuns cu „NU”.

Sondajul se încheie în patru zile și vă mai puteți exprima opțiunea, dacă nu ați făcut-o, aici.

Întrebările de la referendumul pe Justiție, decise după un scandal între putere și opoziție

În 17 aprilie, la ultima dezbatere în Parlament pe tema referendumului pe Justiție propus de președintele Klaus Iohannis, discuțiile s-au transformat ușor în scandal între putere și opoziție.

Puterea a încercat să îi pună condiţii preşedintelui, deşi avizul aleşilor era consultativ. Şeful statului vrea ca românii să spună dacă sunt sau nu de acord cu amnistia şi graţierea faptelor de corupţie şi cu ordonanţele de urgenţă în domeniul justiţiei.

Cei din opoziție susțineau atunci că puterea a mințit când a spus că va da aviz favorabil fără recomandări și a reclamat faptul că în comisiile juridice reunite nu au fost dezbătute recomandările care apar în raportul care a fost adoptat în acea dimineață de plen.

Acele recomandări l-ar împiedica pe președinte să pună întrebări legate de cele două teme anunțate pentru referendum. Astfel, prin articolele din Constituție invocate în recomandări, parlamentarii spuneau că președintele nu-i poate întreba pe cetățeni dacă sunt de acord să fie interzisă grațierea pentru fapte de corupție.

De asemenea, parlamentarii atrăgeau atenția președintelui că nu poate să inițieze un referendum legislativ, adică nu poate să-i întrebe pe români în legătură cu probleme legate de legislație, cum ar fi să fie interzise ordonanțele de urgență în materie de justiție.

Parlamentarii mai spuneau și că șeful statului nu poate să pună o întrebare care să necesite apoi revizuirea Constituției. Raportul a fost votat în final în forma dorită de PSD.

Klaus Iohannis nu era obligat însă să țină cont de aceste recomandări, deoarece avizul era consultativ.

Iohannis a avut consultări și cu partidele privind întrebările de la referendumul pentru Justiție

Preşedintele Klaus Iohannis a avut și consultări cu partidele, la Palatul Cotroceni pe tema întrebărilor de la referendumul pe justiție. 

„Am avut astăzi o serie de consultări cu reprezentanții partidelor politice pe tema justiției din România. Am primit, în această după-amiază, delegația Partidului Național Liberal, delegația USR, delegația PMP, delegația UDMR și delegația minorităților naționale. Am discutat, evident, despre situația justiției. Toți cei prezenți astăzi s-au arătat îngrijorați de evoluția din zona justiției. Le-am spus direct că, după părerea mea, acest asalt al PSD asupra justiției, asalt care durează de mai bine de doi ani, trebuie să primească un răspuns din partea românilor. Iar acest răspuns este, evident, un referendum pentru Justiție”, a spus atunci șeful statului. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care este programul referendumului din București și câte buletine de vot vor primi locuitorii din Capitală pe 24 noiembrie 2024

Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european

Cum vor arăta buletinele de vot pentru referendumul din București. Vor fi trei, câte unul pentru fiecare întrebare

Președinția, obligată să publice cheltuielile lui Iohannis cu deplasările. PSD vrea înființarea unei comisii de anchetă în Parlament

Partenerii noștri