Reclamația CCR către Comisia de la Veneția pentru „atacuri virulente” nu a avut unanimitate
CCR s-a plâns că este atacată chiar Comisiei Europene și Comisiei de la Veneția, cu toate că aceeași Curte Constituțională a României renunțase la colaborarea cu Comisia Europeană în contextul MCV. Judecătoarea Livia Stanciu nu a semnat sesizarea pe care CCR a trimis-o la Comisia de la Veneţia. Fosta şefă a Curţii Supreme a explicat şi de ce: plângerea are un conţinut diferit faţă de ce s-a discutat la şedinţa CCR de săptămâna trecută.
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Primele reacții ale lui Simion și Piedone după înregistrarea audio în care ce se alintă cu „Satana” și „Sătănel”
Marcel Ciolacu și alți lideri PSD ar fi zburat la Nisa cu un avion privat închiriat de Nordis. Reacția premierului
Poliția maghiară intervine cu explicații după ce Iohannis l-a ignorat pe Viktor Orban
George Simion: Nea Gigi mi-a spus tot, e iscoada perfectă. PSD-ul „frecventabil” e ca cel al lui Năstase și Dragnea, aceleași metehne
Nicușor Dan e de acord, de principiu, cu întrebarea lui Ciolacu la referendum
Percheziții DNA la sediul CJ Caraș-Severin. Procurorii cercetează vânzarea unui aparat RMN cu 10.000 de euro - Surse
Câciu spune că PSD nu înțelege ce l-a apucat pe Ciucă
Câciu explicații despre posibila pierdere temporară a 1,1 miliarde euro din PNRR
În comunicatul de ieri, Curtea Constituțională a României a anunțat că „plenul CCR a hotărât, cu unanimitate de voturi, în prezența tuturor membrilor săi” să sesizeze cele trei organisme europene pentru că se simte atacată după decizia dată în privința conflictului Iohannis-Toader cu privire la nerevocarea șefei DNA.
Sesizarea CCR a fost trimisă către Secretarul General al Consiliului Europei, Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și Președintelui Conferinței Curților Constituționale Europene.
În același comunicat, CCR atrăga atenția și asupra „atacurile virulente” declanșate împotriva instituției și că „reprezentanți ai unor autorități publice, ai unor partide parlamentare au discreditat și delegitimat autoritatea CCR”.
În plus, mai arăta sursa citată în comunicat, „a fost pusă sub semnul îndoielii obligativitatea deciziilor CCR” și amintea de îndemnuri „adresate populației și Președintelui statului să nu respecte și să nu pună în aplicare decizia CCR”, acțiuni care „pun în pericol democrația, statul de drept și funcționarea justiției constituționale”.
Însă, judecătoarea CCR Livia Stanciu nu a semnat adresele pe care Curtea Constituțională le-a transmis instituțiilor europene, argumentând că ce s-a discutat în plenul CCR a fost diferit față de ce au scris ceilalți judecători în respectivul document.
„Nu am semnat aceste adrese, având în vedere că ele au un conţinut diferit faţă de ce s-a discutat în şedinţa Curţii din 5 iunie”, a declarat Livia Stanciu, pentru ziare.com.
Pe de altă parte, liderii PSD consideră plângerea trimisă de CCR la Comisia de la Veneţia - drept binevenită. Liviu Dragnea aminteşte din nou şi că deciziile CCR sunt obligatorii într-o societate democratică. El şi-a schimbat tonul când ziariştii l-au întrebat de ce alte decizii luate democratic, precum restrângerea Parlamentului la o singură cameră, nu au fost aplicate (detalii aici).
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News