Raed Arafat, audiat la Parchetul General. Nici șeful DSU nu a avut informații despre o eventuală lovitură de stat
Secretarul de stat în Ministerul de Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este audiat la Parchetul General în legătură cu protestul din 10 august.
Noi violențe în Amsterdam după atacul asupra fanilor israelieni ai echipei Maccabi Tel-Aviv. A fost decretată stare de urgență
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Un bărbat cu nume românesc a fost arestat în urma violențelor din Leeds
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Simion, vizat în dosarul lui Silvestru Șoșoacă
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Violențe în campusuri din SUA
ACTUALIZARE 14:30 La ieșirea de la audieri, Raed Arafat a spus că procurorii au vrut să afle cât mai multe detalii despre modul în care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit în timpul protestului din 10 august. Pe de altă parte, șeful DSU a declarat că nu a primit nicio informaţie legată de o potenţială lovitură de stat. (vezi declarațiile în materialul video de mai sus)
„Discuțiile au fost toate despre coordonarea activității de intervenție pe situații de urgență: unde eram, cum am făcut, pregătirea pentru situația respectivă”, a spus Arafat. El a mai declarat că nu a fost întrebat nimic despre substanțele folosite de jandarmi și nici despre cazul pacientului care a decedat.
Raed Arafat a spus că nu are informații despre personal medical, aflat în piață și expus la gaze, care să fie avut de suferit pe termen îndelungat. El a clarificat în context și apelul făcut la câteva zile după proteste prin care cerea populației să nu meargă la spital pentru consult, dacă nu are probleme. „Noi am zis un lucru normal: dacă nu prezinți probleme, normal, nu are rost să mergi la medic. Nimeni nu putea să oprească pe cineva, dacă el simțea că vrea să consulte un medic. Încercam să evităm să meargă mii de oameni care au fost în Piață doar ca să întrebe dacă trebuie să facă ceva sau analize”, a explicat Arafat.
El le-a mai spus jurnaliștilor că inițial în Piață erau 17 echipaje, dintre care trei cu medic. După ce situația a escaladat, au fost suplimentate până la 34 de echipaje, 10 medici și restul personal paramedical. Propunerea de suplimentare a echipajelor a venit în momentul în care a crescut numărul de persoane, a fost făcută de șeful ISUBIF și a fost vorba de o suplimentare treptată.
Ca șef al DSU ați avut informații la acel moment privind o tentativă de lovitură de stat? a fost întrebat de jurnaliști secretarul de stat în MAI.
„Nu. Nu s-a discutat așa ceva. Cel puțin atunci sau ce a fost atunci.Nici vorbă și chiar nici nu se știa că va apărea situația care va apărea. Eu am fost în minister și am fost în componenta pe situații de urgență. Am fost eu, cu seful ISUBIF și cu alti colegi, care unii dintre ei au acolo cu locul de muncă 24/24”, a răspuns secretarul de stat.
Întrebat apoi dacă crede că a fost o lovitură de stat, el a răspuns că nu își dă cu părerea despre astfel de informații.
Continuă astfel seria audierilor în dosarul violenţelor din 10 august. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a fost chemat în faţa procurorilor militari în calitate de martor.
Din calitatea pe care o are, de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a gestionat în seara protestelor mașinile SMURD și ambulanțele care au fost amplasate atunci în apropierea Pieței Victoriei. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce s-au intoxicat cu gaze în timpul protestului.
La Parchetul General a fost audiat săptămâna aceasta și un alt secretar de stat din MAI, colonelul Gheorghe Nucu Marin. Joi, a fost reaudiat colonelul Cătălin Paraschiv, cel care a condus forțele speciale ale Jandarmeriei, care a spus că nu le reproșează nimic oamenilor săi și că aceștia au acționat legal.
Pe de altă parte, și familia bărbatului care a murit la 9 zile după protestul din 10 august a fost audiată vineri la Parchetul General. Soţia şi fiica lui Ilie Gâzea au dat procurorilor explicaţii în legătură cu starea de sănătate a bărbatului în ziua protestului. Ele spun că, în afară de anemie, el nu mai avea nicio altă afecţiune şi că gazele folosite de jandarmi i-ar fi adus sfârşitul. În plus, familia spune că şi medicii au o parte din vină, deoarece bărbatul nu ar fi fost transferat la un spital din Bucureşti în timp util.
După moartea lui Ilie Gâzea, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că gazele lacrimogene folosite de forţele de ordine nu sunt nocive şi că cel mai probabil, bărbatul era deja bolnav atunci când a ajuns în Piaţa Victoriei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News