Live

Tudorel Toader vine cu precizări în legătură cu OUG pe legile justiției

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a postat, duminică, pe pagina de Facebook, niște „simple precizări” - destul de ample, însă - în care spune că ordonanța de urgență pe legile justiției, care a stârnit atâtea controverse și temeri, nu se aplică retroactiv.

Precizările par să fie destinate președintelui sau în orice caz sunt puse în contextul schimburilor acide de replici care au avut loc în ultimele zile între Klaus Iohannis și Tudorel Toader.  Cel puțin așa sugerează ministrul, atunci când spune că „Președintele Republicii cunoștea sau ar fi trebuit să cunoască” aspectele pe care el le prezintă sub titulatura de „simple precizări”. 

Tudorel Toader spune că OUG de modificare a legilor justiţiei este o lege civilă, nu penală şi prin urmare nu se poate aplic retroactiv. El precizează că cerinţa de vechime pentru PICCJ este incidentă procurorilor delegaţi, iar pentru viitor se va aplica tuturor celor care vor să lucreze în PICCJ.

Iată ce a scris ministrul pe Facebook: 

„În lipsa OUG, ar fi intrat în vigoarea Legea nr.242/2018, ar fi creat dreptul magistraților de pensionare anticipată la 20 de ani de activitate, contrar recomandării Comisiei de la Veneția, contrar „îngrijorărilor prezidențiale „ situație în care peste 2000 de magistrați ar fi dobândit vocație la pensionarea anticipată, existând riscul real de creare a unui deficit de personal.
În același timp, în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, prin OUG:
- se asigură stabilitate membrilor aleși din CSM, prin aceea că nu mai pot fi revocați pe motive subiective, constând în pierderea încrederii din partea celor care i-au ales;
- se consacră în mod explicit, faptul că reprezentanții societății civile participă cu drept de vot, la lucrările plenului CSM;
- se prevede faptul că procurorii de la DNA și DIICOT nu mai pot fi revocați în situația aplicării celei mai ușoare sancțiuni, cu avertismentul;
- se prevede transmiterea în direct a interviului susținut de către candidații pentru funcțiile de rang înalt, din cadrul Ministerului public !
Fără a fi examinat și avizat OUG, Comisia de la Veneția a reținut rezolvarea parțială a problemei pensionării anticipate a magistraților, declarându-se favorabilă abrogării acestei prevederi legale.
În mod formal, OUG urmează să fie transmisă Comisiei de la Veneția spre examinare și avizare, aviz care ar urma să fie adoptat la Plenara din decembrie 2018 !
În același timp, OUG a uniformizat cerința de vechime în magistratură, pentru procurorii cu funcții de execuție din cadrul PÎCCJ, DNA și DIICOT, vechime care trebuie să fie de 10 ani.
Pentru funcțiile de conducere se prevede o vechime de 15 ani, spre deosebire de prevederile Legii 242/2018, care stabileau o vechime de 18 ani pentru procurorii de la PÎCCJ.
În repetate rânduri am subliniat cerința distincțiilor necesare dintre legea civilă și legea penală !
OUG este o lege civilă și nu penală, iar pe cale de consecință se înțelege faptul că nu poate retroactiva, nu afectează stabilitate dobândită în condițiile legii !
Neafectând stabilitatea dobândită în condițiile legii, cerința celor 10 ani vechime pentru procurorii de la PÎCCJ, este incidentă zecilor de procurori delegați de către procurorul general al PÎCCJ, iar pe viitor se va aplica față de toți cei care doresc să devină procurori în cadrul PÎCCJ !
Consider că o eventuală nouă modificare a legilor justiției ar trebui ca pe lângă cerința vechimii în magistratură, pentru procurorii de la PÎCCJ, DNA și DIICOT, să se prevadă și cerința gradului profesional corespunzător parchetului de pe lângă Curtea de Apel!”

Şeful statului, Klaus Iohannis, a lansat de la Bruxelles un atac dur la adresa reprezentantilor PSD-ALDE și la adresa ministrului justiţiei, Tudorel Toader, pe care îi acuză că prin OUG pe justiție au modificat legea peste noapte, fără consultări. Citiți pe această temă:  Klaus Iohannis critică OUG pe justiție: „Această ordonanță e foarte îngrijorătoare”

Ordonanţa privind legile justiţiei nu se aplică retroactiv, a fost însă concluzia la care ajunserseră și membrii CSM din secția pentru procurori. Prin urmare, procurorii din DNA şi DIICOT care au ocupat funcţiile prin concurs nu sunt pe picior de plecare. În schimb, după publicarea OUG 92 referitoare la modificări aduse legilor justiției, CSM a anunţat că, la nivelul întregii ţări, încetează delegările pentru 48 de procurori. Printre ei, Ionel Corbu, unul dintre cei care se ocupă de dosarul violenţelor din 10 august. Citiți:  LISTA. 48 de procurori vizaţi de OUG privind justiţia. Printre ei, procurorul dosarului "10 august"

Citiți și: 

Reacția Comisiei Europene la OUG privind legile justiției

Tudorel Toader, despre OUG privind justiţia: Interpretările diferite se datorează unor abordări diferite

OUG pe legile justiţiei, reclamată de PNL la Comisia de la Veneția

OUG privind justiţia, contestată la CCR. Decizia, luată într-un dosar de corupţie de la Curtea de Apel Bucureşti

Reacții după raportul dur al Comisiei de la Veneția pe tema modificării legilor justiției în România

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”

George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Călin Georgescu i-a cerut lui Iohannis să părăsească funcția: „Este ultimul ceas pentru dumneavoastră”

Partenerii noștri