Live

Inspecția Judiciară cere sancționarea procurorului Bogdan Pârlog, care a fost în piață la protest

Data actualizării: Data publicării:

Inspecţia Judiciară cere sancţionarea procurorului militar Bogdan Pârlog, cel care a fost în Piaţa Victoriei în ziua protestului şi a compus raportul pe baza căruia a fost întocmit dosarul penal care vizează reprimarea violentă a manifestaţiei. Inspecţia Judiciară susţine, în urma unei anchete, că procurorul a denigrat o parte din membrii secţiei de judecători din CSM într-un articol publicat în ianuarie 2018.

Cererea Insecției Judiciare are legătură cu un articol scris de procurorul Bogdan Pârlog, în luna ianuarie 2018, postat pe un site de specialitate, cu titlul „Principalele aspecte de natură a afecta grav sistemul judiciar”. Procurorul atrăgea atenția cu privire la unele măsuri care ar afecta sistemul judiciar.

Inspecția Judiciară a început în luna mai o cercetare disciplinară asupra acestuia. Cercetarea discplinară a fost încheiată în 7 august, cu concluzia că procurorul trebuie judecat de către CSM, pentru că prin opiniile exprimate „a desconsiderat explicit normele normele și standardele de conduită impuse magistraților”.

„Ca urmarea a efectuării cercetării disciplinare în perioada 8 mai – 7 august 2018, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de domnul Bogdan Ciprian Pârlog (procuror militar, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti) pentru «manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale ori prestigiului justiţiei, săvârşite în exercitarea sau în afara exercitării atribuţiilor de serviciu», abatere disciplinară prevăzută de art.99 lit.a) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată”, a anunţat, luni, Inspecţia Judiciară.

„A denigrat, în mod deliberat, pe de o parte, membrii Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii apreciind că aceasta este «fidelizată» şi «favorabilă actualei puteri politice», şi inspectorii Inspecţiei Judiciare, pe care i-a calificat drept «organisme controlate de către factorul politic prin care (…) se vor putea exercita presiuni asupra magistraţilor»”, se mai arată în document. 

Inspecţia Judiciară anunţă că acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii care va decide cu privire la răspunderea procurorului în cauză.

Procurorul Bogdan Pârlog nu se ocupă de ancheta în care sunt cercetate violențele de la protestul din 10 august, însă aceasta a pornit de la procesul său verbal. Ancheta este condusă de procurorii militari de la Parchetul General.

Între timp, Parchetul General a anunțat că numărul plângerilor penale legate de incidentele de la protestul diasporei, din 10 august, a ajuns la 705.

Peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția în forță a jandarmilor în Piața Victoriei. Mulți dintre ei au apelat la echipajele SMURD pentru că li s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene.

De altfel, Parchetul General a precizat că „a fost dispusă efectuarea unei expertize fizico-chimice asupra substanțelor cu efect iritant – lacrimogen existente în muniția și în recipientele ridicate de la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, de către experți din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice”.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că nu se majorează salariile judecătorilor cu 25%

Cât de mult se schimbă uniformele magistraților. Critici lansate de un designer: „Niște chestii generice de pe vremea comuniștilor”

Cum au fost tratate de instanțe dosare similare cu cel al sociologului Alfred Bulai. Pedepse doar cu suspendare pentru hărțuitori

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Judecătorii CCR își plătesc și concediul neefectuat. Cât este de corect?

Partenerii noștri