Cât de mult se schimbă uniformele magistraților. Critici lansate de un designer: „Niște chestii generice de pe vremea comuniștilor”

Matthew Garvey Data actualizării: Data publicării:
judecator (1)
Foto: Captură TV Digi24

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere un proiect prin care propune o serie de modificări în ceea ce privește ținuta magistraților, în special a grefierilor. „Avem probleme mult mai importante de rezolvat”, susține un reprezentant al judecătorilor, în timp ce un designer vestimentar cu care Digi24.ro a stat de vorbă acuză că aceste modificări au fost tratate într-un mod superficial.

„Se impune o revizuire și actualizare”, având în vedere că ultima oară ținuta obligatorie a magistraților a fost schimbată acum treizeci de ani, se arată în nota de fundamentare a proiectului pregătit de Ministerul Justiției.

Numai că, după cum arată proiectul, nu vor exista schimbări majore la vestimentația obligatorie a procurorilor și judecătorilor. Doar judecătorii și procurorii militari vor fi nevoiți să poarte robă în sala de judecată, nu uniforma militară ca în prezent. 

În plus, magistrații vor avea voie să poarte vestimentația obligatorie doar în sala de judecată, nu și la anumite momente festive. 

„Cred că avem probleme mult mai importante de rezolvat, dar sigur, și vestimentația putea fi actualizată. Cert că nu această masură rezolvă problemele de actualitate ale judecătorilor”, a declarat Mihaela-Laura Radu, judecător și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru Digi24.ro.

Contactat de Digi24.ro, designerul vestimentar Adrian Oianu arată că abordarea Ministerului Justiției este „superficială și lipsită de consistență”. 

„Nu mai vorbim de importanța identitară a acestor obiecte de îmbrăcăminte pentru ce reprezintă și ce înseamnă în sistemul de justiție (...) Totuși, oamenii ăștia au un statut, reprezintă ceva, sunt Justiția din România. Ar trebui ca haina respectivă să aibă o conotație istorică, identitară, trebuie să vină de undeva și să se ducă undeva, avem niște chestii generice de pe vremea comuniștilor”, a explicat designerul.

Cum arată ținuta magistraților

Roba purtată de judecători și de procurori este confecționată din „stofă de culoare neagră” care se încheie cu nasturi netransparenți. 

„Un lucru clar care arată cât de superficial e abordată această problemă e că nu se precizează ce fel de material textil se folosește la robă. Stofa poate să fie de lână, din melanj, din sintetic - în general ține de poliesterul cel mai ieftin, asta din start spune nivelul. Sunt atâtea variante și atâtea lucruri esențiale și foarte importante pentru cum va arăta la sfârșit (...)

Ar trebui să vorbim și despre prețuri (...) Diferența de calitate la stofă neagră poate să fie de la 10 euro la 1000 de euro. Așa e de variată calitatea și variantele de stofă neagră. Depinde unde se află ei. Poți să faci o chestie care să ajungă la un preț de 100 de euro, să zicem, și care e o chestie aproape modestă, simplă, basic, dar aproape decentă. Sau poți să faci ceva ce costă 25 de euro și să vinzi cu 500 (...) Trebuie să îmi dai niște explicații tehnice care să mă încadreze într-o poveste de preț care poate fi cuantificabil, nu poți să îmi zici generic că e stofă neagră”, a adăugat designerul vestimentar.

Ținutele sunt puse la dispoziția magistraților de către Ministerul Justiției și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Roba ar trebui să aibă următoarele caracteristici: 

  1. „a) croiala este largă - model raglan închis la gât - cu guler gen tunică, îngust; 
  2. b) mânecile sunt largi şi au garnituri paralele din mătase de culoare neagră, cu lăţimea de 8 cm;
  3. c) lungimea robei este până la 5-10 cm sub genunchi; în partea din faţă, începând de la umăr până la poale, are două garnituri paralele din mătase  de culoare neagră, cu lăţimea de 8 cm”

În plus, judecătorii, procurorii, grefierii judiciari și grefierii de ședință sunt obligați să poarte „bavetă din mătase plisată, de formă trapezoidală” care se prinde la baza gulerului.

Judecătorii de la curțile de apel poartă baveta de culoare violetă, cei de la tribunale poartă bavetă de culoare roșu-ciclament, iar cei de la judecătorii poartă bavetă de culoare albă. Albă este și baveta procurorilor, în timp ce grefierii vor purta bavetă albastră.

Schimbarea majoră vine în cazul grefierilor judiciari și a celor de ședință. Roba lor va fi asemănătoare cu cea a judecătorilor, de culoare neagră. 

Magistrații mai sunt obligați să poarte și o insignă, ce reprezintă „însemnul puterii judecătorești în statul de drept”, potrivit proiectului pus în dezbatere de Ministerul Justiției. Insigna judecătorilor este rotundă, compusă dintr-o cunună aurie de lauri, în mijlocul căreia se află balanța cu două talere, sprijinită de o spadă, Constituția și tricolorul. Singura diferență la insigna procurorilor e că are formă de scut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Unul dintre cei mai faimoși actori ai planetei în anii '90, de nerecunoscut astăzi. Pozat de paparazzi după...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...