E normală prezența unui procuror militar la protest? Răspunsul lui Tudorel Toader
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dat primele declarații de la protestul violent de pe 10 august. Toader nu s-a pronunțat legat de ancheta procurorilor militari în cadrul Jandarmeriei și a spus că răspunsurile la aceste întrebări trebuie să vină de la Parchetul General.
Cal adus pe scenă la Ziua Jandarmeriei
Descinderi cu scandal la un depozit ilegal de fier vechi din Călărași
Stăpânii câinilor periculoși trebuie să plătească o asigurare anuală
24 de dosare penale după protestele fermierilor
117 amenzi după protestul AUR de la Parlament
O mașină a Jandarmeriei a căzut în șanț
Nou protest față de restricții. Organizatorii vor fi amendați
Noi imagini de la protest: Un tânăr care a scăpat dintr-o mașină a Jandarmeriei a fost prins după o cursă de zeci de metri
Reacția Jandarmeriei după ce protestatarii au aruncat cu petarde
Cum vedeţi ancheta procurorilor militari în cadrul Jandarmeriei? E ceva nelalocul lui? Prezența in piață a procurorului Pîrlog?
„Deja prea multe întrebări. Întrebați-mă de Ministerul Justiției, nu de ceea ce fac alte autorități. În momentul în care există o sesizare, plângere penală, e normal ca procurorii să efectueze actele premergătoare, în funcție de care se va stabili cursul anchetei”, a declarat ministrul Justiției.
Întrebat dacă e normală prezența unui procuror militar la protest, Tudorel Toader a spus: „Întrebați-i pe ei. Au procuror general, care ne asigură că această anchetă va fi una obiectivă. Nu aveam nevoie de aceste asigurări, pentru că toate anchetele trebuie să fie obiective.”
Întrebat ce acțiuni ale jandarmilor au fost nejustificate, ministrul Justiției a spus că „numai Inspecția Judiciară poate să dea un răspuns”.
Săptămâna trecută, procurorul general Augustin Lazăr a dat asigurări că vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează agresarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, pentru clarificarea modului în care s-au derulat evenimentele, el afirmând că anchetele vizează lămurirea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele cu funcţii de decizie, dotarea şi folosirea echipamentelor, armament şi muniţie, îanaliza ordinelor şi a modului de executare a acestora.
Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost preluat de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar. Parchetul General anunţa, vineri seară, că în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei au fost depuse 238 de plângeri, fiind făcute 106 audieri, iar programul de relaţii cu publicul la Parchetul Militar a fost prelungit, putând fi depuse plângeri şi în weekend. De luni se vor face acte de urmărie penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri, la sediul Ministerului Public, precizau reprezentanţii instituţiei.
Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News